3p
A hipermarket-láncok megsarcolása a szakértő szerint olyan, mintha áfát emelnének - senkinek sem kellett a Kapuvári Húsgyár vagyona - záporoznak a hírek a Mol körül - egy új ötlet szerint 500 eurót kéne adni az eurózóna minden polgárának

Drasztikusnak minősítette az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megemelését Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a Napi.hu konferenciáján. Egy új jogszabály-tervezet szerint 3 éves veszteség után kizáródnak az élelmiszer-kiskereskedelemből, emiatt a cégek előtt két út van: vagy árat emelnek, vagy bezárják a boltot. Zara László így az élelmiszer-felügyeleti díjat egyszerű áfa-emelésnek tartja, amelynek árát a fogyasztók fogják megfizetni.

Egyetlen ajánlat sem érkezett az egykori húsgyár vagyonára a felszámolók által kiírt pályázat határidejének csütörtök déli lejártáig. A Kapuvári Hús Zrt. felszámolását még 2012-ben kezdték meg,  először tavaly áprilisban, majd júniusban hirdették meg a vagyont, sikertelenül. A felszámolók nem adják fel, újabb pályázatot írnak ki.

A Mol kész eladni részesedését az INA-ban, ha a horvát kormánnyal folytatott tárgyalások nem vezetnek eredményre – mondta el a cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese a CNBC amerikai gazdasági hírcsatorna műsorának adott interjújában. Az MTI szerint a vezérigazgató-helyettes azt mondta, a Mol elsődleges célja, hogy megegyezzen a horvát kormánnyal. A Bloomberg szerint a Klesch Group mutat komoly érdeklődést az INA iránt, ami egy genfi, londoni és moszkvai központtal működő, globális kitekintésű befektetési holding, elképzelhető tehát, hogy valójában orosz tőke áll a háttérben, ami viszont jelenleg nem jó ajánlólevél ahhoz, hogy egy társaság valamely EU tagállam stratégiai fontosságú energiacégét megvásárolja a BudaCash elemzése szerint.

Szintén a Mollal kapcsolatos hír, hogy a Magyar Villamos Művek és a Mol Csoport tagja, a Slovnaft közös, nem kötelező érvényű ajánlatot tett a szlovák villamosművek 66 százalékos tulajdonrészére. A részvénycsomag egy olasz energetikai cég tulajdonában van, a cég teljes értékét kétmilliárd euróra teszik, a kétharmados részesedésért eszerint jó 400 milliárd forintnak megfelelő összeget kellene kipengetnie a magyar vásárlóknak is.

A tőzsdén egyébként ma a jobbak között van a Mol. Az európai hangulatot viszont elintézte, hogy a várakozásoknál jóval gyengébb lett a német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, mindössze 50 pont lett az érték.

John Muellbauer, az Oxfordi Egyetem professzora szerint  Európában nem tud hatékonyan működni az a fajta mennyiségi lazítás, avagy pénznyomda, amely gyors eredményeket hozott az Egyesült Államokban, Japánban vagy Angliában. Az Alapblognak adott interjúban azt mondja a professzor:  az euróövezetben a lazítást a lakosság körében kell alkalmazni, közvetlenül az emberekhez kell eljuttatni az ingyen pénzt. Kiszámították, hogy legalább másfél százalékkal dobná meg az európai GDP-t, ha az euróövezetben mindenki kapna 500 eurót - a nagyjából 150 ezer forintnak megfelelő összeg tehát nekünk forinthasználóknak nem járna.

Az államadósság csökkenő mértéke és a kötvények hozamcsökkenése a forint árfolyamára is jó hatással volt, így meg is lett tegnap az öthónapos csúcs. Ma is egész nap erősödik a forint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG