4p
A várakozásoktól jelentősen elmaradó februári infláció miatt egyre valószínűbb, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem áll meg monetáris enyhítési ciklusában. Ez pedig további forintgyengüléshez vezethet. Van olyan elemző, aki szerint már 340-es euró árfolyamtól sem riadna vissza a jegybank.

A múlt hónapban 0,1 százalékos volt a tizenkét havi összevetésű infláció Magyarországon. A londoni elemzői közösség előzetesen 0,2-0,6 százalékot prognosztizált. A keddi adatismertetés után a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: továbbra is úgy tartják, hogy a magyarországi infláció a januári nulla százalékkal elérte mélypontját, és mostantól fokozatosan gyorsul. Várakozásuk szerint az éves ütem 2014 végére eléri a 2,2 százalékot, bár hangsúlyozták, hogy "enyhe lefelé ható kockázatot" látnak erre az előrejelzésükre. 

Nem aggódnak a forintért

A ház mindenesetre megerősítette azt a prognózisát, hogy az MNB márciusban és áprilisban még két, egyenként 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és így 2,5 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát.


A JP Morgan elemzői szerint a piaci várakozásnál nagyobb mértékű legutóbbi MNB-kamatcsökkentések is arra vallanak, hogy a jegybankot nem aggasztaná a forint további fokozatos gyengülése az euróval szemben, ha a folyamat kiugrások nélkül, ellenőrzött körülmények közepette zajlik. Ebben a helyzetben a ház szerint van esély arra, hogy az MNB akár 2,50 százalék alá is csökkentheti alapkamatát.

340-nél lehet a fájdalomküszöb


Az MNB más nagy londoni házak véleménye szerint is tolerálná az esetleges további forintgyengülést, és vannak olyan citybeli előrejelzések, amelyek alapeseti várakozásként jósolják a 2,50 százalék alatti MNB-kamatmélypontot.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar bankszektor "fájdalomküszöbe" inkább a 340 forint/eurós árfolyamszintekhez van közelebb, mint a jelenlegihez. Az RBS mindezek alapján megerősítette azt a prognózisát, hogy az MNB enyhítési ciklusa 2,40 százalékos alapkamat eléréséig folytatódik.

A pénzügyi rezsicsökkentés húzta le

A keddi inflációs adatismertetés után a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői közölték: a várakozástól jelentősen elmaradó februári infláció egyik fő tényezője az lehetett, hogy a bankok a jelek szerint - legalábbis egyelőre - nem próbálták más díjak emelésével ellentételezni a díjmentes készpénzfelvételből eredő bevételkiesést.

A ház szerint erre vall, hogy e tényező a vártnál is nagyobb mértékben lassította az éves ütemű inflációt, és a havi összevetésben számolt negatív maginfláció is ennek a közvetlen eredménye.

A 4cast elemzői közölték ugyanakkor, hogy a várakozástól jóval elmaradó teljes kosárra számolt éves infláció és a negatív havi maginflációs árindex ellenére sem számolnak deflációs kockázattal a magyar gazdaságban. Hozzátették azonban, hogy véleményük szerint a monetáris tanács a további kamatcsökkentések igazolásaként fogja használni a februári inflációs számokat.

Felhajtóerő

A Goldman Sachs bankcsoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni elemzőinek értékelése szerint a vártnál jelentősen alacsonyabb, a januáriról azonban mégiscsak elmozduló éves infláció jelzi, hogy a tavalyi közműdíj-csökkentésekből eredő bázishatások most már elkezdtek felhajtóerőt gyakorolni a teljes kosárra számolt magyarországi inflációra. A ház ennek alapján az éves összevetésű inflációs ütem további gyorsulását várja.

A cég elemzői szerint mindazonáltal a februári inflációs adatsor alátámasztja a monetáris tanács enyhítési alapállását, és ennek alapján a Goldman Sachs alapeseti előrejelzése az, hogy az MNB alapkamata még az idei első félévben 2,50 százalékig csökken.

A ház szerint ugyanakkor ez végső soron nem az inflációtól, hanem a piaci kondícióktól függ, és a további MNB-kamatcsökkentésekhez az állampapír-piaci kereslet fennmaradása és stabilabb forint is kell.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG