3p
Az európai és az amerikai gazdaság helyzetének felmérésére lehetőséget adó foglalkoztatási adatok, valamint feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI-mutatók özöne mellett az EKB kamatdöntő ülése befolyásolhatja a jövő héten a befektetői döntéseket az értékpapír piacokon.

A foglalkoztatás alakulásáról, ami az egyik legfontosabb döntési szempont a jegybankok gazdaságösztönző célú monetáris politikájában, hétfőn és pénteken ismerhetünk meg új adatokat. Hétfőn az EU és az euróövezet januári munkanélküliségi rátáját és foglalkoztatási adatait teszi közzé az Eurostat. Pénteken az Egyesült Államok februári munkanélküliségi rátája jelenik meg.

A foglalkoztatási adatok az euróövezet hétfőn megjelenő februári fogyasztói árindexével és a kedden megjelenő januári termelői árindexével együtt vezetik fel az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülését, amely egyúttal gazdaságpolitikai helyzetértékeléssel és a jövőben követni kívánt monetáris politikáról tett szándéknyilatkozattal is szolgált majd a piacok számára.

Az európai gazdasági adatok jövő heti sorozatának a végére az Eurostat tesz pontot pénteken az euróövezet 2014 negyedik negyedévi GDP-növekedési adatának közzétételével.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn teszi közzé a főbb európai országok, valamint az EU februári feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeit (BMI). Az Egyesült Államokra vonatkozóan a Markit mellett az ISM (Institute of Supply Management) is közzéteszi februári feldolgozóipari BMI-t. A feldolgozóipari teljesítménymutatókat szerdán a Markit szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexei követik, a két mutatóból képzett összetett BMI-vel kiegészítve, mind az európai országokra, mind az EU-ra, mind az Egyesült Államokra vonatkozóan. Az amerikai ISM pedig a feldolgozóiparon kívül eső gazdasági szektorok összesített BMI mutatóját teszi közzé szerdán.

A Markit beszerzésimenedzser-indexeinek februári előzetes értéke az euróövezetre vonatkozóan a gazdasági aktivitás hét hónapja legnagyobb mértékű növekedését jelezte, ezen belül pedig a részindexek alapján a foglalkoztatás 2011 óta legnagyobb mértékű növekedésére utalt. A javulás azonban túlnyomórészt a szolgáltatóipari szektor teljesítményének növekedésére támaszkodott, miközben a feldolgozóipari aktivitás alig változott.

Az amerikai gazdasági makroadatok jövő heti sorát pedig a Fed szerdán megjelenő szubjektív gazdasági helyzetjelentése, a "Bézs Könyv" teszi színesebbé. A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG