4p
Londoni pénzügyi elemzők szerint a következő évtized végére Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága a dollárban számolt GDP alapján, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat. Indiát mintha túl magasra várnák, Magyarországtól azonban csak valami halvány teljesítményre számítanak, felzárkózásnak semmiképp sem nevezhetjük a 65. helyünket.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő másfél évtizedre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről (CEBR World Economic League Table).

Hiába Trump programja: Kína előz

Idei elemzésükben a ház szakértői közölték: a kínai gazdaság növekedésének lassulása és a következő amerikai elnök, Donald Trump által kilátásba helyezett jelentős költségvetési ösztönzés ellenére azzal számolnak, hogy 2029-ben az Egyesült Államok és Kína helyet cserél a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.

A CEBR elemzői szerint Trump főleg infrastruktúra-fejlesztési programokra összpontosító ezermilliárd dolláros tervének első gazdaságélénkítő hatásai legkorábban 2018-ban vagy 2019-ben jelentkezhetnek, akkor is, ha sikerül jövőre finanszírozást elkülöníteni erre az amerikai költségvetésben. A ház szerint ha magánszektorbeli finanszírozást is be kell vonni a programba, akkor a növekedésösztönző hatás még későbbre tolódhat.

A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modellje alapján Kína 2030-ban már jelentős előnnyel vezeti majd a világ legnagyobb gazdaságainak listáját: a cég hétfői előrejelzése szerint a kínai GDP-érték abban az évben 35 294 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 505 milliárd dollár lesz.

A CEBR elemzői szerint a világkereskedelem egészének növekedésére lefelé ható kockázatot jelent a protekcionizmus erősödése. Ezt más nagy londoni házak - különösen az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokban - kifejezetten súlyos kockázatnak tartják.

A protekcionizmus a legnagyobb kockázat

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő átfogó év végi globális előrejelzésében felidézte, hogy Trump a mexikói importra 35, a kínai importra 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. Mivel azonban a teljes amerikai import 35 százaléka Kínából és Mexikóból érkezik, e büntetővámok valójában az amerikai fogyasztót terhelő adóként jelennének meg, felhajtva az inflációt, csökkentve ezáltal az amerikai reáljövedelmeket. Emellett a biztosra vehető kínai ellenlépések rontanák az amerikai exportkilátásokat is - hangsúlyozták a Fitch londoni elemzői.

Mi lesz, ha Trump tényleg elhozza az új világrendet?

Nem tudhatjuk, a leendő amerikai elnök a kampányban elsütött ígéretei közül mennyit lesz képes valódi intézkedésekre váltani, ha azonban valóban elkezd leszámolni a globalizációval és protekcionista fordulatot hoz az amerikai gazdaságban, az alaposan átírhatja majd a tőkepiaci árakat. Korábbi összeállításunk >>

A Brexit elintézi a briteket

A CEBR hétfőn ismertetett előrejelzése szerint a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás - amelyen a többség a kilépésre voksolt - már rövid távon helycserét okoz a legnagyobb gazdaságok világranglistáján, elsősorban a font leértékelődése miatt. A ház azzal számol, hogy Franciaország a dollárban számolt GDP-érték alapján már az idén átveszi a világ ötödik legnagyobb gazdaságának járó helyezést a brit gazdaságtól, amely így a hatodik helyre szorul. A cég távlati előrejelzése szerint Nagy-Britannia 2030-ban már csak a 8. legnagyobb gazdaság lesz.

India akár nagyot is robbanthat - ha túléli a mostani miniszterelnököt

A CEBR várakozása szerint mindeközben India töretlen lendülettel halad felfelé a ranglistán, 2018-ban megelőzi Nagy-Britanniát és Franciaországot, 2021-ben Németországot, 2024-ben Japánt, és az előrejelzési időszak végére a világ harmadik legnagyobb gazdasága lesz Kína és az Egyesült Államok után.

Kérdés, hogy a CEBR figyelembe vette, vehette-e a legfrissebb indiai fejleményeket az értékelés összeállításánál. Az indiai gazdaságot és a szubkontinens globális hírnevét ugyanis erőteljesen megrogyasztotta a dilettáns módon végrehajtott bankjegy-bevonás. A kkv-szektort padlóra küldő botrány ráirányította a figyelmet India strukturális gyengeségeire is, amelyek számos vonatkozásban Afrika szintje alatt tanyáznak - itt írtunk a háttérről >>

Nem várnak túl nagy dolgokat Magyarországtól - sőt

A CEBR hosszú távú prognózisa szerint a magyar gazdaság a vizsgált 188 ország közül 2030-ban a 65. helyen áll majd a dollárban mért hazai össztermék alapján. A cég várakozása szerint a magyar nominális GDP-érték 2017-ben 117 milliárd dollár, 2030-ban 173 milliárd dollár lesz.

A CEBR londoni elemzői az idei évre 2,3 százalékos, 2030-ig éves átlagban 2 százalékos növekedést várnak a magyar gazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG