Hirdetés
Hirdetés

Facebookon kóstolgatták a francia elnököt, de nem harapott a csalira

Fellegi Tamás, 2017. július 28., 06:07

Amerikai források szerint orosz titkosügynökök álprofilokat hoztak létre a közösségi médián, és megpróbálták elérni a francia elnök stábját. Nem olyan nagy ügy ez, ősrégi módszer, csak a technikai fejlődésnek köszönhetően más eszközökkel zajlik és látványosabb. A kémkedés több ezer éves történetének egy újabb állomáshoz érkeztünk.

Amióta világ a világ, pontosabban amióta szervezett államalakulatok léteznek, megvan az a vágy, hogy a másik, esetleg ellenségesnek vélt alakulatról többet megtudjanak, esetleg befolyásolják szándékait. Már az ókorban is előfordult, hogy egy-egy király környezetébe beférkőzött egy kém, és közvetlenül a legfontosabb forrásból meríthette az információt, persze azt lényegesen nehezebb volt „hazajuttatni”, mint manapság.

Kémkedés a net előtt

Később, amikor a modern államok kialakultak, maga az állam hozott létre kém-, és kémelhárító szervezetet, és a legtöbb állam ma is üzemeltet ilyet. Számtalan leleményes módszer létezett a megfigyelni vagy befolyásolni kívánt csoport megközelítésére, de egyik sem volt egyszerű: személyesen kellett intézni a dolgot, nem volt még virtualiás. A módszerekkel könyveket lehet megtölteni, említsünk csak egy jópofa esetet a történelmi közelmúltból, amikor sármos Stasi ügynököket dobtak át Nyugat-Németországba, hogy ott a kormányzatnak vagy esetleg a NATO-nak dolgozó titkárnők fejét elcsavarják, és lényeges információt szedjenek ki belőlük.

Hirdetés

A hősszerelmes aztán egyszer csak eltűnt, mégpedig nyomtalanul, az összetört szívű hölgy munkahelyén elsírta bánatát, és esetleg ott tudta meg, hogy talán egy NDK-s ügynök volt a szívtipró. És tényleg, ahogy visszaemlékezett a hölgy, gyakran kérdezgette a fiatalember a munkájáról. A történetnek aztán esetenként happy end lett a vége: a német egyesülés után némelyik ilyen pár újra egymásra talált.

Bárki próbálkozhat

A világméretű háló, az internet megkönnyítette a kapcsolatteremtést, ahogy Putyin nemrég nyilatkozta: rengetegen csinálják most azt, amit ő KGB-ügynök korában, vagyis álneveken jelentkeznek be különböző helyekre. Így természetes, hogy politikusokat, sőt esélyes jelölteket is megkörnyékeznek, ahogy a francia választások során is történt: valaki bejelöli, hogy ő a barát barátja, legyenek ismerősök, beszélgessenek. Egy értelmes politikus és stábja azonban minden ilyet óvatosan és gyanakvással kezel, különösen, ha közel jut ahhoz, hogy egy ország elnöke legyen.

Maga a Facebook is bejelentette, hogy már áprilisban törölt egy csomó álneves profilt, akik álhíreket terjesztettek a francia választásokkal kapcsolatban. Arról azonban a Reuters szerint nem tudtak, hogy Emmanuel Macront és stábját is megpróbálták volna elérni. Pedig teljesen természetes, hogy ez történik: van 2 milliárd felhasználó, bármelyikük bejelölhet egy elnökjelöltet is ismerősnek, sőt írhat is neki, nincs ebben semmi ördöngösség. Hogy köztük esetleg állami kémszolgálatok is vannak? Miért is ne lennének, a lényeg, hogy az illetők ne is reagáljanak ezekre.

Egy politikus, ha komolyabb hivatalt tölt be, vagy erre esélye nyílik, nyilván tudja, hogy jönnek a legkülönfélébb próbálkozások. 150 éve ez még úgy ment, hogy be kellett jutni a felső körökbe, mondjuk egy udvari bálba, ami azért nem volt egyszerű. Persze levelet már akkor is lehetett írni, érkezett is nyilván tonnaszám, de azt eleve vagy egy hivatalnok intézte, vagy bele se néztek. Aztán jött a telefon, ott már lehetett próbálkozni, pláne amikor mobil is lett sms küldéssel, de az igazi áttörést az internet, és az egész emberiség által elérhető közösségi médiák hozták meg.

Az első fecske

Az lenne a furcsa, ha nem próbálkoznának a titkosszolgálatok is, ez a feladatuk. A brit titkosszolgálat, az MI5 már tavalyelőtt figyelmeztetett, hogy ellenséges hatalmak a LinkedIn oldalon keresztül próbáltak kormányalkalmazottaknak állást ajánlani. Abban, hogy az oroszok élen jártak a netes kémkedésben és diverzióban, semmi különös nincs, hamarabb ébredtek, mint a többiek. Most már, hogy mindenki ismeri a dolgot, valószínűleg meg is szűnik ez az előnyük. A közösségi médiák szűrni fognak, a kormányok elhárítanak, és ettől kezdve ugyanúgy alig hallunk majd a dologról, mint a kémkedés más formáiról.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?