3p
Még nem tudjuk, mikor lesz pénz a devizahiteles mentőcsomagból - az viszont biztos, hogy az OTP-nek nagyon fog fájni - az RTL közben a reklámadót számolgatja, az sem lesz kis csapás – megkezdődött az országban az aratás, megnézzük, mi történik a búza piacán

Csak annyi biztos, hogy még idén kivezetik a devizahiteleket: erről Varga Mihály ma is beszélt több közmédiumnak is. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hogy egy-egy ügyfélnél ez hány százalékos törlesztőrészlet-változással járhat, de abban biztos, hogy jelentősen csökkenni fognak a törlesztőrészletek. Varga még azt a kérdést is korainak tartja, hogy mekkora összeget jelentenek az intézkedések a bankoknak.

Mindenesetre nem túl optimisták a brókercégek az OTP árfolyamának közeljövőjével kapcsolatban, így egyelőre nem is javasolják vételre a részvényt. Folyik a latolgatás, mekkora veszteséget okoznak az új jogszabályok a banknak, az is lehet, hogy az utóbbi húsz év legrosszabb éve lesz az idei - ehhez az kell, hogy a devizahitelek kivezetéséhez kapcsolódó összes intézkedés az idei év mérlegében koncentrálódjon. Az OTP saját becslése szerint is bőven 100 milliárd forint fölött bukik az új intézkedéseken, mivel azonban a szabályozás részletei még nem ismertek, csak találgatnak a szakértők - az elemzésekből összeszedtünk egy csokorra valót friss vezető cikkünkben.

A kormány intézkedéseit egy másik szektor is nyögi mostanában: kiszámolta az RTL-csoport, hogy mekkorát bukik azon a reklámadón, amelynek legmagasabb kulcsát a teljes piacon csak nekik kell fizetniük. Az előzetes kalkulációk alapján 15 millió euróval, azaz bő 4,5 milliárd euróval dobja meg az adóterheket az új sarc, ami így várhatóan el is viszi a profitot: a reklámadó miatt a magyarországi tevékenység veszteséges lesz.

Nagyon megy viszont a Dacia: az autómárka értékesítése 25 százalékkal nőtt egy év alatt, ezzel lassan a Renault csoport zászlóshajója lesz: Renault-ból ugyanis eközben 9 százalékkal kevesebbet adtak el. A legnagyobb csökkenés Algériában és Törökországban következett be, Európában viszont nőtt az értékesítés. A Dacia Duster egyébként az elmúlt hónapban a magyar piacon is a harmadik legnépszerűbb modell volt.

Megerősödött, talpra állt a magyar dinnyetermelés az elmúlt években, amit az is jelez, hogy a korábbi mintegy 5 ezer helyett ma már 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban - mondta a földművelésügyi miniszter hétfőn egy CBA-üzletben. Fazekas Sándor szerint a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést, ezért azt kérte a vásárlóktól: import dinnye helyett válasszák inkább a magyart.

Az államháztartás első félévi helyzetéről szóló tájékoztatást tesznek ma délután közzé, ez hatással lehet a forint árfolyamára, ha az adat nagyon eltér az előzetes várakozásoktól. Reggel egy kissé gyengült a forint, az euró jegyzése 310 alól indult.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG