Hirdetés
Hirdetés

Fájni fog az ébredés: Trump hamarabb megy neki ennek az országnak, mint gondolnánk?

Káncz Csaba, 2017. január 06., 08:48

A mexikói elit a héten jött rá, hogy Trump tényleg a fejükre omlasztja a mennyezetet. Márpedig Trump kinevezései az elmúlt hetekben arra mutatnak, hogy január 20-a után Kína kerül sorra. A pénzpiacok mintha erre még nem ébredtek volna rá.

Trump egy tajvani újságban 2016. december 12-én. Ezen a napon Peking komoly aggodalmának adott hangot Trump hét végén elhangzott kijelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államoknak újra kellene gondolnia a Tajvanhoz fűződő viszonyát és nem feltétlenül kellene ragaszkodnia az egy Kína elvhez. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Trump egy tajvani újságban 2016. december 12-én. Ezen a napon Peking komoly aggodalmának adott hangot Trump hét végén elhangzott kijelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államoknak újra kellene gondolnia a Tajvanhoz fűződő viszonyát és nem feltétlenül kellene ragaszkodnia az egy Kína elvhez. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Tegnap a mexikói jegybank (Banxico) nagy tételekkel avatkozott be a devizapiacokon a pezó védelmében, miután előző nap ismét mélypontot ütött a Trump lépéseitől rettegő deviza.  A mexikói politikai és üzleti elitben a Ford 1.6 milliárdos befektetésének hét eleji törlése döbbenetet keltett.  Most jöttek rá arra, hogy Trumpnak sokkal nagyobb ráhatása van amerikai befektetési döntésekre, mint amit a mexikói vezetők addig feltételeztek.  Márpedig nem akármilyen gazdasági relációról beszélünk, hiszen a mexikói áruk és szolgáltatások exportjának 81 százaléka irányul az Egyesült Államokba.

Trump ellopja a munkahelyeinket

A mexikói lapok ilyen szalagcímekkel jelentek meg szerdán: „Trump 3600 állástól fosztotta meg Mexikót”. A lapok kiemelik, hogy a mexikói vezetők eddig abban a tévhitben ringatták magukat, hogy Trump retorikája csupán üres kampányolás és végül a nemzetgazdasági érdekek fognak győzedelmeskedni.

Hirdetés

Csúnya ébredés most ez.  A La Jornada szerint Mexikó komoly befektetés-kiesésekkel számolhat, míg az Egyesült Államok a termelési költségek érezhető növekedésével.  A mexikói vendégmunkások is félnek Trumptól: novemberben 10 éve nem látott mértékben, 2,4 milliárd dollárra nőtt az USA-ban dolgozók által Mexikóba hazautalt összeg.  A hírek szerint sokan félnek valamilyen adminisztratív korlátozástól, ezért is hozzák előrébb az ilyen transzfereket.  Az ország több devizabevételre tesz szert ilyen módon, mint pl. az olajexportból, bár a feldolgozott ipari termékek kivitele ennél is jelentősebb egy nagyságrenddel.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A mexikói populista befuthat jövőre elnöknek

A politikai nyomás tehát óriási a mexikói vezetésen, ezért Enrique Nieto mexikói elnök szerdán külügyminiszterré nevezte ki közeli tanácsadóját és kabinetvezetőjét, aki szeptember elején mondott le előző posztjáról, miután megszervezte Trump sokat bírált mexikói látogatását. “Olyan viszonyt kell teremtenünk, amely lehetővé teszi a kétoldalú kapcsolatok erősítését biztonsági, kereskedelmi, migrációs és befektetési téren is” – jelentette ki Pena Nieto. Mindezt úgy kell elérni – tette hozzá, “hogy Mexikó érdekeit szolgálja, anélkül, hogy aláásná a mexikóiak szuverenitását vagy méltóságát”.Trumptól függetlenül is feszült a hangulat az országban, hiszen  január elsejétől 20 százalékkal emelkedtek a benzinárak, amely országos tüntetés-sorozatot robbantott ki.  Az áremelkedést már nevet is kapott: ez lett »Gasolinazo«, aminek a hátán az egyik populista elnökjelölt, Andrés Obrador kapaszkodhat fel.  Az elnökjelölt többek között megígérte, ha 2018-ban megválasztják, jelentősen csökkenteni fogja a benzinárakat.

Mexikó után Kína kerülhet kés alá

A Trump mögött álló kemény mag egyik főideológusa, Pat Buchanan szerint november 8-án az amerikai választók felhatalmazást adtak a XX. századi globalista kereskedelmi politika felrúgására.  Ez a mexikói átlagembert meglepő módon kevéssé érdekli: egy friss közvélemény-kutatás szerint a mexikóiak több, mint kétharmada szerint az 1994 óta működő Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) az amerikai fogyasztók és vállalatok érdekekeit szolgálja és csupán 20 százalékuk vélekedik úgy, hogy az előnnyel járt a mexikóiak számára.  Az összeszerelő üzemekben a dolgozók évi 3 millió forint alatt keresnek, így nincsen sikerhangulat a nagy amerikai cégeknél dolgozók körében sem.  A nemzetközi pénzpiacok még mindig nyugodtak összességében, pedig január 20-a után a mexikóihoz hasonló csúnya ébredés lehet Kína esetében is. Trump kinevezései az elmúlt hetekben – így Peter Navarro, a fehérházi Nemzeti Kereskedelmi Tanács jövendő főnöke és Wilbur Ross kereskedelmi miniszter - arra mutatnak, hogy egy kereskedelmi háború kirobbanása Pekinggel közelebb lehet, mint a pénzpiacok gondolják.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Valami nagyon elromlott: egyre többet késnek a számlákkal a magyar cégek

Valami nagyon elromlott: egyre többet késnek a számlákkal a magyar cégek

Tavaly a számlák kétharmadát fizették pontosan a vállalkozások, ám ez az eredmény néhány százalékponttal elmarad a 2015-östől - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. Fizetési Tapasztalat programjából. Nemcsak az átlagos számlafizetési határidő hanem az átlagos késedelem is növekedett, így egyes szektorok cégeinél a 40 nap feletti késések is előfordulnak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • február 27
  Fogyasztói bizalmi index
  Munkanélküliségi ráta
  Fogyasztói bizalom
  Függőben lévő lakásértékesítések
  február 28
  Mol (2016 Q4)
  Termelői árindex
  MNB kamatdöntés
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP
  Chicagói BMI
  március 1
  Beszerzési menedzser index
  Bézs könyv
  Munkanélküliségi ráta
  Feldolgozóipari BMI
  Fogyasztói árindex
  Jelzáloghitel igénylések
  március 2
  Munkanélküliségi ráta
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 3
  OTP (2016 Q4)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Külkereskedelmi mérleg
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  Kiskereskedelmi forgalom

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

5 százalékra csökkentenék a hal- és vadhús áfáját. Ha ezek a termékek olcsóbbak lennének, többet venne belőlük?