4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Odin, a skandináv háborús isten nevével alakulnak sorra bevándorlás-ellenes önvédelmi szervezetek Norvégiától Észtországig. Azt tűzték ki célul, hogy megvédik a lakosságot az országba érkező menedékkérők bűnözésétől. A nagypolitika megosztott a kérdésben, az euroszkeptikus pártok többnyire támogatják a mozgalmat. A gyors politikai eszkaláció jeleként már az Iszlám Állam szervezi Norvégiában az ’Odin Katonái’ ellenfelét, az ’Allah Katonáit’.

Gomba-módra szaporodnak Európában a bevándorlás-ellenes és muszlim-ellenes szerveződések, amint világossá vált, hogy az érintett kormányzatok képtelenek kezelni páratlan léptékű menekült-hullámot. A ’Willkommenskultur’ propagandájának romjain egyre inkább csak az érintett kisember növekvő elbizonytalanodása maradt. Ma Észak-Európa ébredező politikai radikalizálódását vesszük górcső alá.

„Odin Katonái” (SOO) – ezzel a skandináv háborús isten nevével alakulnak sorra bevándorlás-ellenes önvédelmi szervezetek Norvégiától Észtországig, azt tűzve ki célul, hogy megvédjék a lakosságot az országba érkező menedékkérők bűnözésétől. A szilveszterkor Kölnben és más nagyvárosokban történt tömeges erőszaktevések komoly hátszelet biztosítanak az új szerveződéseknek. A fekete dzsekis, viking felvarrós fiatalok azt állítják: ők a rendőrség „szemei” és „fülei” akarnak lenni, miután a hatóságokra komoly terhet ró kötelességeik teljesítése.

Az SOO-t tavaly októberben alapították egy észak-finnországi kisvárosban, Kemiben. Az alapítója Mika Ranta, aki tagja egy észak-európai radikális szervezetnek. Saját bevallása szerint a csoportnak 600 tagja van, amely 25 sejtben szóródik szét Finnországban, Svédországban, Norvégiában, Észtországban, Lengyelországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Magyarországon.

Finnország

A finn SOO csoport erejét és támogatottságát mutatja, hogy a Facebook-csoportjának jelenleg 33 750 tagja van. A csoport irodáiban a fehér felsőbbrendűség eszméjének számos relikviája található.

Káncz Csaba

A nagypolitika itt is megosztott a kérdésben. Juha Sipila miniszterelnököt többen bírálták, amikor eleinte az ilyen különítmények tevékenységét a szülőkéhez hasonlította, akik iskola utáni foglalkozásokra viszik a gyerekeiket. Később módosított azzal, hogy civilek nem láthatják el a rendőrség feladatait. Az euroszkeptikus és a kormánykoalícióban is részt vevő Finnek Párt több képviselője szerint a „járőrök" nem sértenek semmiféle törvényt. Timo Soini külügyminiszter, a Finnek Pártja vezetője kijelentette, hogy az embereknek joguk van csatlakozni a járőrözéshez.

Finnországban a tömeges bevándorlás új jelenség. Tavaly nőtt meg ugrásszerűen a menekültek száma: a finn bevándorlási hivatal adatai szerint 2014-ben 3600, 2015-ben pedig már 32 ezer menekült és migráns lépett az északi országba, közülük közel húszezren iraki állampolgárok.

Norvégia

Az SOO csoportot idén február elején alapította Ronny Alte, a Norvég Védelmi Liga (NDL) korábbi vezetője és egyben a Pegida mozgalom aktivistája. Bár Erna Solberg kormányfő elhatárolódott a csoport tevékenységétől, a Haladás Párt országgyűlési képviselője, Jan Arlid Ellengsen egy hete kiállt mellettük, hiszen „dicsérendő azon polgár, aki a bizonytalanság csökkentéséhez és a bűnözés leszorításához szeretne hozzájárulni”.

A gyors politikai eszkaláció jeleként már az Iszlám Állam (IS) szervezi Norvégiában az ’Odin Katonái’ ellenfelét, az úgynevezett ’Allah Katonáit’. Az egyenruhájukon látható lesz az IS zászlaja is. A csoport közleményében az olvasható, hogy „ez a lépés válasz a hitetlen katonáknak”. A csoport szerint Allah Katonái a skandináv városok utcáin fognak járőrözni és megvédik a muszlimokat a rájuk támadó hitetlenektől.

Észtország

Február 24-én, az Észt Függetlenség napján mintegy 2500 fő fáklyás felvonulást tartott. A csoportban képviselte magát az SOO, az Észtországi Konzervatív Párt ifjúsági szervezete, valamint más euroszkeptikus és menekült-ellenes csoportosulás. Bár az országban nagyon kevés menekült van, az SOO Facebook-csoportja már 5000 tagot gyűjtött.

Az ’Eesti Paevaleht’ újság egy hete jelentette, hogy az észt fegyveres erők önkéntes tagjai, sőt aktív katonái közül is több tucat kötődik aktívan az SOO-hoz. Taavi Roivas észt miniszterelnök és Hannes Hanso védelmi miniszter közben elhatárolódott a SOO tevékenységétől.

Az 1.3 millió lakosú Észtország kevesebb, mint 1000 menekültet fogadott be az 1990-es évek óta. Bár az EU kvóta-programjának keretében beleegyezett 550 menekült befogadásába, eddig ennek a programnak az eredményeképpen egyetlen menekült sem érkezett az országba.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG