4p
Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a növényi termékek ára 6,2, az élő állatok és állati termékeké 3,5 százalékkal csökkent. Január–szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – közölte a friss adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankárral.

A KSH adatai szerint a gabonafélék ára 0,9 százalékkal csökkent 2013. szeptemberhez viszonyítva. A búza ára a júliusi éves minimum (46 000 Ft/tonna) óta 2100 forinttal nőtt, így 9,3 százalékkal magasabb, mint az előző év szeptemberében. A kukorica ára mind az előző hónaphoz, mind az előző évhez képest csökkent 17,8, illetve 3,8 százalékkal.

Az ipari növények ára 7,1 százalékkal maradt el a tavaly szeptemberitől. A csökkenést elsősorban a napraforgó árának előző év azonos időszakához képest mért 8,3 százalékos visszaesése okozta.

Mi, mennyivel a zöldségeknél?

Elmentünk a boltba

Mint minden hónapban, most is megnéztük három hipermarketben, mely termékek lettek olcsóbbak és mik drágultak egy hónap alatt. Árkosár összeállításunkat itt találja >>>

A burgonya ára 23,1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A zöldségfélék ára 8,3 százalékkal mérséklődött 2013. szeptemberhez képest. A termékcsoporton belül a zöldpaprikának, a csemegekukoricának és a paradicsomnak volt a legnagyobb súlya ebben az időszakban. A zöldpaprika és a csemegekukorica ára csökkent (0,8 és 17,9 százalékkal), a paradicsomé 18,8 százalékkal nőtt.

A gyümölcsfélék ára 17,8 százalékkal maradt el az előző év azonos havitól. Ezen belül az alma ára 35,4, a szőlőé 17,9, a szilváé 6,8 százalékkal csökkent a tavaly szeptemberihez képest.

Ennek nem örülnek az állattartók

Az élő állatok termelői árszintje 5,8 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A vágósertés termelői ára 6,3 százalékkal mérséklődött. A felvásárlási ár az elmúlt két hónapban 7, illetve 8 forinttal csökkent, így szeptemberben 405 forint/kilogramm volt. A baromfi ára összességében 4,8 százalékkal maradt el a 2013. szeptemberitől.

Idén szeptemberben az állati termékek ára 1,9 százalékkal volt magasabb 2013. szeptemberhez képest. A tojás ára 3,5, a tej termelői ára 0,8 százalékkal nőtt. A tej felvásárlási ára a 2014. februári (114 forint/liter) csúcs óta folyamatosan csökkent, jelenleg 103 forint/liter.

Így változtak a termelői árak

2014. január–szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 7,4 százalékkal csökkentek 2013 azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek ára 11,7 százalékkal visszaesett, az élő állatok és állati termékeké 0,1 százalékkal emelkedett.

2014 első kilenc hónapjában a gabonafélék ára 11,9, az ipari növényeké 11,5, a burgonyáé 16,2 százalékkal csökkent.

A zöldségfélék ára 4,8, míg a gyümölcsféléké 16,8 százalékkal maradt el a 2013. január-szeptemberitől.

2014. január–szeptemberben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 4,1 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,9 százalékos növekedéséből tevődött össze.

Olcsóbb a trágya

A folyó termelőfelhasználáson belül a takarmányárak csökkenése volt a meghatározó. Az árak idén január–szeptemberben 12,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az egyszerű takarmányoké nagyobb (13,9 százalékos), a keveréktakarmányoké kisebb (11,2 százalékos) mértékben csökkent.

A műtrágyák ára 5,8 százalékkal volt alacsonyabb ebben az időszakban, amit az egyszerű műtrágyák árának 3,8 és az összetett műtrágyák árának 10,3 százalékos visszaesése határozott meg. 2012 második negyedévétől kezdődően az összetett műtrágyák árai szinte folyamatosan csökkentek, jelenleg a három évvel ezelőtti árszintnek felelnek meg.

A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 2,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, ezen belül az üzemanyagok ára 1,2, a fűtőanyagoké 8,2 százalékkal csökkent.

A növényvédő szerek és az állatgyógyászati készítmények árai kismértékben növekedtek: az előbbinél 1,2, az utóbbinál 0,9 százalékkal magasabbak voltak az árak 2014. január-szeptemberben az egy évvel ezelőttihez képest.

Nyílik az olló

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép- és az épületberuházások ára egyaránt 2 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2014. január–szeptemberben 95,9 százalék volt, azaz 2013 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak - közölte a KSH.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG