3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nőtt a forgalom és az árbevétel is a hazai szállodákban tavaly novemberben. A szálláshelyek vendégforgalma mintegy 3,3 százalékkal lett több 2013-hoz képet. A külföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 4,6, a belföldi vendégeké pedig 1,9 százalékkal nőtt. A szálláshelyek árbevétele is szépen hízott, mintegy 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint, a külföldi vendégek 766 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 6,4, az általuk eltöltött éjszakáké 4,6 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Jócskán elmaradtak az orosz, az osztrák és a német turisták, szép számmal jöttek viszont az angolok és a csehek.

Honnan jöttek?

Novemberben az Egyesült Királyságból, Csehországból és az Egyesült Államokból 28–28, illetve 8 százalékkal több, míg Oroszországból, Ausztriából és Németországból 8,2, 7,5, valamint 5,6 százalékkal kevesebb vendég érkezett, mint 2013 azonos időszakában. A kül­földi vendégek forgalma a kilenc turisztikai régióból ötben nőtt, négyben csökkent – jegyzi meg a KSH.

 

 

A belföldi vendégek 715 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 4,6, az általuk eltöltött éjszakáké 1,9 százalékkal múlta felül a bázisidőszakit. A belföldi vendégek forgalma hat régi­ó­ban emelkedett, háromban csökkent. A belföldi vendégek 80%-át fogadó szállodákban a vendégfor­galom stagnált.

 

 

Félig tele

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 49 százalékos volt, ami 1,3 százalékponttal több a 2013. novem­be­rinél. Az ötcsillagos egységek és a gyógyszállók szobáinak igénybevétele kiemelkedő (71 és 62 százalékos) volt.

Szoba egy éjszakára

A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15 296 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szál­lás­díj 7422 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó teljes árbevétel 14 197 forint volt. A bruttó átlagár 7,3, a kiadható szobára jutó szállásdíj nagyobb mértékben, 10 százalékkal emel­kedett.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele a szobaárak és a forgalom növekedésének hatására 11 százalékkal meghaladta a bázist. A bruttó árbevétel összesen 24 mil­li­árd forint volt, ezen belül a szállásdíjbevétel – 12 százalékkal bővülve – 13 milliárd forint. A vendéglátásból 6 mil­liárd forint folyt be, 13 százalékkal több, mint a 2013. novemberi időszakban. Az egyéb bevételek – 6,6 százalékkal növekedve – 6 milliárd forintot tettek ki. A forint/euró havi átlagárfolyama 307 forint volt, 9,1 forinttal gyen­gébb a 2013. no­vem­berinél.

Kevesebbszer került elő a SZÉP-kártya

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján novemberben 1642 egység fogadott el Széche­nyi Pihenő­kártyát, a kártyatulajdonosok 815 millió forintot költöttek összesen ezzel a fizető­eszközzel, a 2013. novemberinél 22 százalékkal kevesebbet – írja a KSH.

2014. november 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2339 volt, ezen be­lül  924 szálloda 53 ezer, 913 panzió több mint 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek – üdü­lőház, kemping, közösségi szálláshelyek – száma 502 volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG