4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Latin-Amerikában a válság szó igen gyakori, sok ország gazdasági és politikai helyzete bicsaklik meg időről időre. Van köztük egy, amely 100 éve még a világ egyik legfejlettebb országa volt, de már sok évtizede válság válságot követ. Argentínáról van szó, ahol 4 hónapja új elnök van, és máris heves javulás mutatkozik a gazdaságban.

Hanyatlás, zűrös évtizedek

Argentína nagyjából az 1860-as évektől tekinthető egységes, stabil államnak, amely részben a nagyszámú európai bevándorlónak köszönhetően a 19. század végére, 20. század elejére igen fejlett országgá vált. Minden esélye megvolt, hogy az Egyesült Államokhoz hasonló utat járjon be. Ez azonban nem történt meg, 1930-tól kezdve egyre zűrösebbek lettek a politikai viszonyok, így aztán a gazdaság is hanyatlásnak indult.

Az 50-es években aztán felbukkant Perón elnök és népszerű felesége, Evita, és ettől kezdve az ország gazdasága végképp instabil lett. Azóta hol perónista, hol ezzel szélsőségesen ellentétes kormányok váltották egymást, és gyakran elkövették ugyanazokat a hibákat: túlköltekezés, a peso erőltetett hozzákötése a dollárhoz, kettős valutarendszer, majd összeomlás és teljes elszegényedés. Mindez újra és újra.

A piacbarát elnök

Egészen a közelmúltig, amikor is egy pragmatikusnak tűnő elnök, a korábbi Buenos Aires-i főpolgármester, Mauricio Macri került hatalomra. Az új elnök rögtön piacbarát intézkedéseket tett, és miután az országnak van jó néhány, normál körülmények között jól működő vállalata, a hatások hamar jelentkeznek, és a befektetők érdeklődése hirtelen megugrott.

Mauricio Macri - Fotó: EPA / Argentína elnöki hivatala

Megszüntette elődjének valuta-, ár-, és kereskedelmi korlátozásait, másfél százalékkal csökkentette az energiaárak támogatását, 0,8 százalékkal a költségvetés kiadásait, és beszüntette azt a gyakorlatot, hogy a központi bank fedezetlen pénzzel tömje be a költségvetési hiányt.

A pesót leértékelte 30 százalékkal, majd hagyta szabadon lebegni, létre is jött a gazdaság számára megfelelő árfolyam. Megszűnt a korábbi kettős valutarendszer, így minden tőkekorlátozást is meg lehetett szüntetni. A mezőgazdasági termékek többségének exportvámját eltörölte, a többinek, mint például a szójabab, csökkentette. A valuta árfolyama még változékony, de ez a brazil reál, a dél-afrikai rand és a rubel esetében is így van, viszont ha tovább javul a gazdaság, vélhetően stabilabb lesz az árfolyam is.

Megnőtt a bizalom

Az intézkedések hatására a Bloomberg szerint megnőtt a bizalom az ország kötvényei iránt, az állam 6 százalékon jut hitelhez, ami 3 százalékponttal kevesebb, mint az előző elnök idején. Így Argentína már csak 2 százalékponttal fizet nagyobb kamatot, mint a stabil gazdaságú Chile, míg ez a különbség 2 évvel ezelőtt a 15 százalékot is elérte. A jelenleg még igen magas, sőt a piaci kiigazítások miatt idén tetőző, 34 százalékos inflációt jövőre már csak 20 százalékra várják, és ha hosszú távon is kiegyensúlyozott marad a gazdaság, hamar 10 százalék alá csökkenhet.

A csökkenő infláció mellett magas gazdasági növekedést várnak, melyet csak Peru és Kolumbia fog túlszárnyalni a térségben, míg 2012 és 2015 között alig volt gazdasági növekedés. A befektetők figyelme közben a tőzsde felé fordul, ahol 45 cég van 100 millió dollár fölötti kapitalizációval, és ezek eladósodottsága és profittermelő képessége sokkal jobb, mint a hasonló méretű cégeké Brazíliában, Chilében, Kolumbiában, Mexikóban vagy Peruban, EBITDA szintjük pedig még az S&P 500 cégeihez képest is jobb.

Van tehát potenciál az argentin gazdaságban és vélhetően az értékpapírpiacban is. Az érdeklődés mindenesetre megugrott: a legnagyobb argentin részvényekbe fektető ETF iránti kereslet idén sokkal magasabb volt, mint hasonló chilei, kolumbiai vagy brazil alapok iránt. Mindemellett az ország eladósodottsága, a GDP-hez viszonyított adósság aránya 45,8 százalék, ami mostanában igen jó értéknek számít, alacsonyabb mint Németországé, az Egyesült Államoké vagy Kanadáé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG