3p
Már csak a Fitch Ratings hitelminősítő elbírálása maradt hátra, ez pedig egy hét múlva lesz esedékes. Nem biztos, hogy módosítanak is.

A nemzetközi hitelminősítő 2015-re szóló menetrendjében május 22-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat elbírálását. A Fitch Ratings az idén első ízben vizsgálja a magyar besorolásokat. A cég 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország ezután november 20-án kerül ismét sorra.

Ez történt eddig

A Fitch a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként vette napirendre a magyar adósosztályzatot a tavaszi felülvizsgálati időszakban.

A Moody's Investors Service adósosztályzat-elbírálási listáján Magyarország március első hetében szerepelt, ám a Moody's akkor nem hajtott végre államadós-besorolási felülvizsgálatot a magyar minősítések esetében. A szertefoszlott álmokról itt írtunk.

A Standard & Poor's azonban március végén felminősítette Magyarországot, egy fokozattal "BB plusz"-ra emelve az addigi "BB"-ről a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását, változatlan stabil kilátással.

Az S&P márciusi eljárása - vagyis az, hogy a cég a kilátás pozitívra javítása nélkül javította a magyar adósosztályzatot - viszonylag ritka a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban, gyakoribb ugyanis, hogy a hitelminősítők először a kilátást módosítják, és néhány hónappal később változtatják az osztályzatot.

A Standard & Poor's lépése nyomán mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő azonos, a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó besorolással és stabil kilátással tartja nyilván Magyarországot.

Így álltunk korábban

Magyarországra a márciusi felminősítés előtt a Standard & Poor's tartotta érvényben a leggyengébb besorolást: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt. A "BB" magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal maradt el, és eggyel gyengébb volt a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.

A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings és immár a Standard & Poor's által is "BB plusz" szintre sorolt hosszú futamú magyar szuverén minősítéssel.

Persze semmit sem muszáj

Nem biztos, hogy a Fitch Ratings a jövő hétre kitűzött felülvizsgálati időpontban módosítja a magyar államadós-osztályzatot vagy annak kilátását.

Az Európai Unió által a globális pénzügyi válság után életbe léptetett szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott, Brüsszelnek benyújtott időpontokban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket EU-államadósok esetében. A szabályozás azonban arra nem kötelezi a cégeket, hogy a kijelölt napokon ténylegesen módosítsák is a menetrendben sorra kerülő szuverén EU-adósok besorolásait vagy az osztályzatok kilátását.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a hitelminősítők egy-egy államadósra évi két-három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig péntekre, és a vizsgálat eredményét rendszerint éjszaka, az európai és a New York-i piaci zárások után jelentik be Londonban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG