3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az orosz fővárosban megtartották a szokásos Győzelem napi katonai felvonulást, ami nem volt olyan grandiózus, mint a tavalyi, hisz az volt a kerek évforduló. Az ideiben viszont a szíriai haditechnika bemutatása volt a különlegesség, hisz mégiscsak ez volt a birodalmát vesztett Oroszország első, a volt szovjet területeken kívüli katonai vállalkozása.

A felvonuláson 10 ezer katona vonult végig a Vörös téren, és 71 repülő húzott el a tér fölött a 71. évforduló alkalmából, köztük olyan Szuhoj típusok is, melyek részt vettek a szíriai bevetésekben. Egyúttal a szíriai Latakiában, az orosz bázison is tartottak egy felvonulást, ahol Aszad hadseregének tagjai is felvonultak, egykori szovjet korszakbeli kifejezéssel a megbonthatatlan orosz-szír barátság jegyében. Moszkva egyértelműen jelzi, hogy újra szuperhatalom.

Villantottak

Az idei parádé jó lehetőség, hogy szemléltesse az orosz haditechnika modernizálását. A katonákat tankok követték, majd a fejlett S-400-as légvédelmi rakétarendszert mutatták be, melyet azért telepítettek Szíriába, hogy védje az ottani orosz bázist. Végiggördült a YARS típusú mobil interkontinentális atomrakéta indító szerkezet is, rajta a méretes rakétával, majd újabb repülők színes füstöt kibocsátva az orosz zászló színeit rajzolták az égre.

Putyin és a veteránok

Putyin beszédében azt hangsúlyozta, hogy kész minden olyan állammal szövetkezni, amely részt venne a globális terrorizmus elleni harcban. Külföldi vezetőket most nem hívtak az eseményre. Putyin mellett rengeteg második világháborús szovjet veterán volt a tribünön, ami azért lehetett most fontos, mert a következő években óhatatlanul ritkulni fognak soraik. 71 éve ért véget a háború, és feltételezzük, hogy a legfiatalabb katonák akkor 18 évesek voltak, így jövőre már 90 éves lesz a legfiatalabb egykori túlélő is.

Kisebb költség

Az eseményt 3 próba is megelőzte az előző hetekben. Az idei rendezvény jelentette a legkisebb kiadást az elmúlt négy évben: 210 millió rubel (kb. 3,2 millió dollár) volt a számla, ehhez jött még a felhőoszlatás költsége, ami 90 millió rubelbe került Moszkvának a RIA Novosztyi hírügynökség szerint. A rendezvény nem ért véget a felvonulással: Moszkva 21 parkjában folytatódott a buli este 10-ig, 20-ban tűzijáték is volt, 14-ben pedig a háborús veteránokkal lehetett találkozni.

Tengeri parádé a Krímben

A tavalyelőtt Oroszországhoz csatolt Krímben is megtartották a parádét, itt persze a tengerészeti részét. Szevasztol kikötőjében hadihajók és egy tengeralattjáró vonultak fel, a közönség csónakokat bérelhetett, és megközelíthette a járműveket. Az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnoka, Alexander Vitko altábornagy vezette a tengeri parádét. Külön érdekesség, hogy Kijev elfogatási parancsot adott ki Vitko ellen, Ukrajna ellen elkövetett bűnök és a kivizsgáló hatóságok elől való elrejtőzés vádjával. Elég morbid helyzet, reménytelenül távol van a két ország közötti kapcsolatok valamiféle normalizálódása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG