3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vasárnapi nyitva tartás, vagy inkább zárva tartás körüli viták mulatságos fordulatot hoztak: az adóhivatal számításokkal próbálja alátámasztani a kormány igazát, amelyek azonban durva módszertani hibákat tartalmaznak, értékelhetetlenek. Sikerült ugyanis a január-februári pangás adatait összehasonlítani a húsvéti nagybevásárláséval.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A vasárnapi nyitva tartás tilalmát elrendelő törvény „március 15-i hatályba lépését követően nem csökkent, sőt kismértékben nőtt a kereskedelmi ágazat forgalma a megelőző hetekhez képest. Az érintett három hét átlagos kereskedelmi forgalma meghaladja a március 15-ét megelőző kilenc hét - a január 5. és március 8. közötti időszak - forgalmi átlagát” – írtuk ma a jó kormánypárti kapcsolatokkal rendelkező Napi Gazdaság nyomán, amely a NAV-ot kérdezte az online pénztárgépek adatairól.

Az online pénztárgépek hatalmas előnyt jelenthetnek a statisztikakészítésnél, úgy látszik, napra kész adatokat lehet belőlük kinyerni, csak tudni kéne ezeket értelmezni. A január 5-e és március 8-a közötti időszak ugyanis leginkább pangásáról híres a kereskedelemben, sok bolt ki sem nyit január elején, a kiskereskedők is sokszor leltároznak, síelnek. Nincsenek családi ünnepek, bár a Valentin nap kissé fel szokta lendíteni a csokoládé- és plüssmaci-eladásokat.

Március 15-én mindenképpen zárva szoktak tartani az üzletek, az ez után következő, húsvét előtti hétvége viszont a vásárlás jegyében tellett. Kicsiben mint az aranyvasárnap Karácsony előtt, az ünnepre való felkészülés jegyében szokták tölteni az emberek. Olyannyira, hogy a legtöbb hipermarket, szupermarket el is használta kevés szabadon beosztható vasárnapi nyitvatartási napjából az egyiket, és nyitva tartott március utolsó vasárnapján. (Erről a Hvg.hu készített részletes összefoglalót annak idején.)

Bár a NAV azt állítja, hogy a boltbezárási tilalom óta nőtt a kereskedelmi forgalom, ez aligha mérvadó. Hogy a húsvéti időszak eléggé erősen tudja befolyásolni a kiskereskedelmet, arra többek között a KSH kiadványai is utalnak. Eszerint 2013-ban például a kiskereskedelmi forgalomban „az első kéthavi 2,7–2,8%-os csökkenés márciusra (a húsvéti vásárlások miatt) enyhült (-1,1%)”. Vagy érdemes lehet áttanulmányozni a Zwack Unicum, mint nyilvános tőzsdei cég negyedéves jelentéseit, amelyekben aszerint fluktuál eléggé rendesen a cég negyedéves árbevétele és nyeresége, hogy a húsvét éppen az első, vagy a második negyedévre esett abban az évben.

A helyes leginkább az lenne, ha ennek a három hétnek az adatait az előző év hasonló időszakával, pontosabban a 2014-es húsvét (2014. április 20-21.) előtti három hét adataival hasonlítanák össze. Bár ezt is nehezíti, hogy egyrészt akkor március 15-e nem esett bele ebbe az időszakba. Másrészt azóta állítólag, ha az állami statisztikáknak még hinni lehet, általában is nőtt a lakossági fogyasztás és a kiskereskedelem, a reálbér-növekedés következtében.

Vagy egyszerűen csak ki kellene várni egy hosszabb, összehasonlításra jobban alkalmas adatsort. A vasárnapi bevásárlást kedvelő vagy arra kényszerülő emberek bosszúsága egyébként sem mérhető számokkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG