4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még mélyülhetett is az éves összevetésben számolt magyarországi defláció a múlt hónapban és a kamatvágás sem kizárt.

Az előző hónapokban egyre mélyülő deflációs tendencia így most sem fog változni, és a holnap megjelenő inflációs számok sem lesznek igazán meglepőek – legalábbis a bankcsoport szerint.

Csakúgy mint novemberben

A Barclays egyébként arra számít, hogy a novemberihez hasonlóan 0,7 százalékkal csökkenhetett a tizenkét havi fogyasztói árindex a múlt hónapban. Ez a londoni konszenzustól is jóval elmaradó várakozás, a City elemzői közösségének előrejelzési átlaga ugyanis mínusz 0,4 százalékos éves inflációt valószínűsít decemberre.

Az elemzők szerint a defláció novemberi mélyülésének okai decemberben is érvényesültek: az olajárak a múlt hónapban még tovább estek, és a magyarországi maginfláció is lassul. A folyamatosan csökkenő globális energiahordozó-árak várhatóan még tovább késleltetik a magyar infláció élénkülését. Jóllehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csökkentette saját inflációs előrejelzését 2015-re, a Barclays elemzői szerint azonban még e felülvizsgált jegybanki prognózisra is lefelé mutató kockázatok hatnak.

A cég alapeseti előrejelzési forgatókönyvében 0,60 százalékpontos idei MNB-kamatcsökkentés - és így 1,50 százalékig süllyedő alapkamat - szerepel, bár a ház londoni elemzői a decemberi inflációra adott előrejelzésükben megjegyezték, hogy a jegybank részéről egyelőre nem hangzott el egyértelmű kamatcsökkentési szándékot jelző utalás.

Még olcsóbb lehet az életünk

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint még mélyülhetett is az éves összevetésben számolt magyarországi defláció a múlt hónapban: a ház azzal számol, hogy a tizenkét havi fogyasztói árindex 0,8 százalékkal csökkent decemberben a 0,7 százalékos novemberi visszaesés után.

A GS londoni elemzői szerint a magyarországi defláció általuk jósolt mélyülésének fő tényezője - ugyanúgy, mint a térség egészében - az olajárak további csökkenése, valamint a legnagyobb kereskedelmi partnergazdaságok alacsony inflációja. Magyarország esetében mindehhez továbbra is hozzáadódnak a több menetben végrehajtott hatósági közműdíj-csökkentések, annak ellenére is, hogy a 2014 végétől belépő bázishatások bizonyos mértékben már mérséklik e tényező dezinflációs hatását - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni közgazdászai.

A GS elemzőinek várakozása szerint a teljes kosárra számolt éves magyarországi infláció 2015 első felében végig negatív marad, szintén elsősorban az alacsony olajárak miatt. Emellett a tavalyi adóemelésekből eredő, 2015-ben belépő bázishatások is további dezinflációs hajtóerőként jelennek meg a havi adatokban.

Az átforduló bázishatások 2015 vége felé és 2016 elején már az infláció meglehetősen gyors élénkülését eredményezik, de az valószínűtlen, hogy az éves összevetésű inflációs ütem a belátható előrejelzési távlatban eléri az MNB 3 százalékos célszintjét - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői. A GS közgazdászainak várakozása szerint ez, valamint a forint gyengeségével szembeni nagyobb jegybanki tolerancia az idei év első felében további 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést tesz lehetővé.

Kamatcsökkentés is jöhet

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a novemberivel megegyező, mínusz 0,7 százalékos tizenkét havi inflációt várnak decemberre. A ház szerint ennek fő tényezője, hogy a kiskereskedelmi üzemanyagárak múlt havi meredek csökkenése semlegesítette az egy évvel korábbi közműdíj-csökkentés bázishatását, amely egyébként felhajtóerőt adott volna a decemberi éves inflációnak.

A JP Morgan londoni elemzői januárra várják a magyarországi defláció további mélyülését: a ház előrejelzése szerint a magyarországi fogyasztói árindex ebben a hónapban 0,8 százalékkal csökken éves összevetésben.

A cég minden körülményt - így az euróövezetből importált dezinflációs, illetve deflációs tényezőket, valamint a magyar gazdaságban változatlanul érvényesülő negatív kibocsátási rést is figyelembe véve - összesen 0,50 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést vár az idén Magyarországon, márciusi kezdettel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG