Hirdetés
Hirdetés

Fordulat jöhet az oroszok és Trump kapcsolatának vizsgálatában: átállt egy tanácsadó

2017. november 24., 09:59

Úgy tűnik, Trump bukott nemzetbiztonsági tanácsadója együtt fog működni a Trump-kampány és az oroszok közötti kapcsolatot vizsgáló bizottsággal.

Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök első nemzetbiztonsági tanácsadója és jogászai megszakították a kapcsolatot Donald Trump és a Fehér Ház jogászaival - jelentette a The New York Times.

A lap ezt úgy értelmezte, hogy Michael Flynn hajlandó együttműködni a Trump-kampánycsapat és Oroszország között a tavalyi elnökválasztáson történt esetleges összejátszást vizsgáló különleges bizottsággal és annak vezetőjével, Michael Mullerrel. "Flynn együttműködésre készül, vagy erről szóló alkut dolgoz ki a különleges vizsgálóbizottsággal" - írta a The New York Times. A lap információi szerint a Trumppal történő "szakítás" azt jelenti, hogy az elnök és a volt nemzetbiztonsági tanácsadó jogászcsapatai ezentúl nem osztják meg egymással az információikat.

Hirdetés

Nemzetbiztonsági belháború a háttérben

Michael Flynnt a tavalyi elnökválasztási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozásról folyó vizsgálat egyik központi alakjaként tartják számon.

Mint emlékezetes, rekordidő alatt, csupán 24 napos szolgálat után kényszerítették lemondásra Flynn tábornokot - egyszerűen hazudott mindenkinek arról, miről is tárgyalt  hivatalba lépése előtt az orosz nagykövettel. Trump egyesek szerint ezzel mérhetetlen ostobaságot követett el, véget vetve saját politikai karrierjének. Szerintük ugyanis Flynn aláaknázása valójában amerikai nemzetbiztonsági körök érdeke, akik nyílt háborút indítottak Trump elnök ellen, a Flynn-lemondás körüli botrány nem az amerikai demokratikus intézmények erejét mutatja, hanem éppen a megrendülésüket. Később az is kiderült: az oroszok pénzelték is Flynnt. Flynn aztán bejelentette: hajlandó lenne tanúvallomást tenni az orosz kapcsolatok ügyében, de cserébe már előre mentességet kér.

Flynn eltávolítása után nem sokkal egyébként Trump a nemzetbiztonsági tanács második emberétől is megvált.

Rossz hír Trumpnak?

Flynn jogászainak döntését a Fehér Ház jogászaival történt szakításáról még csütörtökön este kommentálta Jay Sekulow, Donald Trump egyik ügyvédje. Sekulow a The Washington Post című lapnak azt mondta: a volt nemzetbiztonsági tanácsadó lépése "nem volt teljesen váratlan". Bár ennek magyarázatát nem fejtette ki, leszögezte: e lépésből "senkinek nem szabad azt a következtetést levonnia, hogy Flynn tábornok várható együttműködése az elnök elleni lépés lenne".

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?