3p
Angela Merkel német kancellár eddig ragaszkodott ahhoz, hogy Görögország gondjait az eurózónán belül oldják meg. Lassan viszont elszigetelődik ezzel a véleményével: párttársai már megunták a huzavonát, és az a véleményük, hogy az euró erősebb lesz Görögország nélkül. A piac egyelőre tükrözi is ezt a véleményt: a közös valuta erősödik.

A német kancellár véleménye abból fakad, hogy töretlenül hisz a tagországok jóindulatában, abban, hogy ez egy kölcsönösségen alapuló klub. Ezt a vélelmet azonban a január óta hatalmon lévő görög kormány eljátszotta, különösen annak nyers modorú pénzügyminisztere.

Pénzügyminiszteri szemráncolás

A német pénzügyminisztériumban is többen azon a véleményen vannak, hogy februárban megadták a lehetőséget a görögöknek, nem éltek vele, és már egyáltalán nem ártana a közös valutának egy tag kiválása. Ellenkezőleg: erősödhetne azáltal, hogy a többi tag szigorúbb szabályokat alkothatna a mostaniaknál, és azokat mindenki betartaná.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble már jó ideje a görög kilépés mellett van, és azt veti a görög kormány szemére, hogy becsapja népét, nem mondja el nekik, hogy sok évig jóval a lehetőségeik felett éltek, és ehhez nem lehet visszatérni, csak a ha a gazdaságuk teljesítménye indokolja.

Sokszor 4 évig jobban éltek, mint lehetett volna

Ebben a pénzügyminiszternek teljesen igaza van, ennek az érvnek talán többször is el kéne hangzania. Még ma is 580 euró a görög minimálbér, ami nagyjából 180 ezer forint, a miénknek jó másfélszerese, miközben gazdaságaink teljesítménye nagyjából egyforma. Persze erre ellenérv lehet, hogy az árszínvonal is magasabb Görögországban, de ettől még a tőke számára a görög munkaerő ugyanúgy irreálisan drága.

Saját valuta esetében ilyenkor a leértékelés hozza meg a megoldást: az ár-, és bérszínvonal lecsökkenne nagyjából a magyar szintre, és ettől kezdve már vonzó lenne a görög munkaerő foglalkoztatása. Az euró megtartása mellett ezt viszont jószerével csak bércsökkentéssel, és az ezt kísérő deflációval lehetne megoldani, amit valóban nehéz kivitelezni, és persze a görögök hallani sem akarnak róla.

A hitelezők nem is ezt kérik tőlük: ők megelégednének azzal, ha a bérek nem emelkednének egészen addig, amíg a gazdaság állapota ezt nem teszi lehetővé, viszont a nyugdíjakat csökkentenék, mert az valóban fenntarthatatlan, hogy a bérek is, nyugdíjak is hosszú időn át a gazdaság által elbírhatónál magasabbak.

Mindenkinek jobb lenne

Ezzel szemben a görögök még emelnék is az eleve irreálisan magas minimálbért, és nem akarják liberalizálni a munkaerőpiacot, márpedig a jelenlegi rendszer lehetővé teszi, hogy a munkavállalók a máshol szokásosnál nagyobb nyomást fejtsenek ki a bérek emelése érdekében.

Mindezek alapján Merkel környezete egyre inkább arra az álláspontra jut, hogy Görögországnak is könnyebb lenne egy saját valutával túljutni a krízisen, és az eurózóna is megerősödne. Annyit megtehetnének ez esetben a zóna tagok, hogy segítenek mérsékelni azt a sokkhatást, amit a valutaváltás okozna. Azt a problémát pedig, hogy nincs szabály az övezet elhagyására, vagy hogy ez egyes értelmezések szerint az EU elhagyását is jelentené, rövid tárgyalások után konszenzusosan szabályozhatná az Unió.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG