Hirdetés
Hirdetés

Gyanús magyar és orosz kapcsolatok az amerikai neonáciknál

Káncz Csaba, 2017. augusztus 15., 13:15

Trump a választási kampányban ügyesen lovagolta meg a felhorgadó amerikai fehér nacionalista szellemét. Ezt viszont szolgálatai után nehéz visszaparancsolni a palackba, amely multi-etnikus társadalmak esetében akár végzetesnek is bizonyulhat. A véres felvonulás fő szervezőjének milyen kapcsolatai vannak Budapesttel és Moszkvával?

EPA/PETER FOLEY
EPA/PETER FOLEY

Felbolydult darázsfészekké vált az amerikai belpolitika, miután Charlottesville-ben egy szélsőjobboldal rendezvényén a hétvégén elszabadult az erőszak, amely több halálos áldozatot követelt.

A zavargásokat az amerikai polgárháborúban a rabszolgatartó déliek csapatait vezető Robert E. Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása váltotta ki. A felvonulók fennhangon szidták Charlottesville zsidó polgármesterét és az afroamerikaiakat, akiket régi nevükön egyszerűen csak niggereknek tituláltak.

Haza és vér

A felvonuláson a tömeg azt skandálta, hogy "nem hagyjuk, hogy elűzzenek minket”, és hogy „a zsidók nem fognak minket lecserélni”, illetve, hogy „a fehér életek is számítanak”. A tüntetők fáklyákat gyújtottak - ami egyeseket a Ku Klux Klanra emlékeztetett - és azt kiabálták, hogy „haza és vér”, illetve, hogy „egy nép, egy nemzet, legyen vége a bevándorlásnak”.

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Trump elnök az incidens után csak általánosságban ítélte el az erőszakot, amellyel csak olajat öntött a tűzre, ezért az óriási felháborodás hatására tegnap este mégiscsak elhatárolódott a fehér felsőbbrendűséget hirdetőktől.

A fehér déliek egy jelentős csoportja számára Lee tábornok a mai napig hősnek számít, aki több csatát is megnyert az északiak ellen komoly emberhátrányból. A végén ez már nem számított, a déliek 1865-ben elvesztették a polgárháborút, így fel kellett adniuk a rabszolgaságot is, mint mezőgazdaságuk egyik fő tartópillérét. A polgárháború után még kereken 100 évnek kellett eltelnie, mire a feketék az egész országban – legalábbis papíron – teljes polgárjoghoz jutottak.

Az elmúlt évtizedekben aztán Washington sokak szerint átesett a ló túlsó oldalára és miközben támogatta a feketék, hispánok és ázsiaiak identitásának megerősödését, addig a fehér nacionalizmus elítélendőnek számított. De a fehér többség a 2008-as pénzügyi megrázkódtatás után rájött, hogy nekik is van megvédendő identitásuk. A fehér nacionalizmus szelleme ezzel kiszabadult a palackból.

Kapcsolatok Budapesttel és Moszkvával

Trump a választási kampányban ügyesen lovagolta meg a felhorgadó amerikai fehér nacionalista szellemét. Miután elfoglalta a Fehér Házat, három fehér nacionalista tanácsadót is maga mellé emelt: Steve Bannont, Stephen Millert és Sebastian Gorkat – ez utóbbi egyébként 2008-ban még Gorka Sebestyén néven szerezte meg PhD fokozatát a budapesti Corvinus Egyetemen, a volt Századvéges vezető, Lánczi András szakmai irányítása mellett.

Szintén hazai kötődés, hogy a charlottesville-i nagygyűlést az a Richard Spencer szervezte, aki három éve fajvédő konferenciát szervezett Budapesten, bár azt végül a hatóságok megakadályozták. Érdekes mellékszál, hogy Spencer felesége orosz származású, rendszeresen fordítja angolra Alexander Dugin eurázsiai főideológus, Putyin tanácsadójának munkáit, sőt Dugint hívta meg fő szónoknak a budapesti konferenciára is. Azt már végképp csak nagyon halkan jegyezzük meg, hogy Dugin apja a szovjet katonai hírszerzés vezérezredese volt. Mélységesen mély a múltnak kútja!

Spencer azóta is szorosan figyelemmel kíséri a hazai folyamatokat. Egy 2015-ös írásában Bayer Zsolt publicista gondolatait idézte, miszerint a menekültválság egy faji háború része, melynek célja a fehér ember elpusztítása. „Bayer egész gondolatmenetéből arra következtetek, hogy ő, s talán Orbán is olvasott az »alt-right-ról«, más szóval olvasta a dekadens Új Világ szívéből származó jelentéseket” – jegyezte meg Spencer.

Trump tehát a választási kampányában sikeresen vette igénybe a kiszabadult szellem szolgálatait. De mint tudjuk, a szellemet szolgálatai után nehéz visszaparancsolni a palackba. Amerikában a politikai ellentétek az új viszonyok közepette ideológiai helyett törzsi keretekbe helyeződnek át. És mindenekelőtt, ahogy az Jugoszlávia és a Habsburg Monarchia esetében is bebizonyosodott, a nacionalizmus tüzét felloban(t)ásuk után már nehéz kioltani, ez pedig multi-etnikus társadalmak esetében akár végzetesnek is bizonyulhatnak.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?