3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Beigazolódtak az amerikai nacionalisták félelmei, Trump új nemzetbiztonsági főtanácsadója egy Moszkva-ellenes héja. McMaster kinevezése a Trump kormányzat külpolitikai orientációjának változását jelzi és egyben a meggyengült elnök részéről kompromisszumot képvisel az orosz-ellenes hírszerző ügynökségek, a Demokrata Párt és a Republikánus Párt egyes csoportjai felé.
Donald Trump amerikai elnök és Herbert McMaster, a szárazföldi hadsereg altábornagya az államfőnek a floridai Palm Beachen lévő birtokán, Mar-a-Lagóban 2017. február 20-án. (Kép forrása: MTI/AP/Susan Walsh)

Az új amerikai nemzetbiztonsági főtanácsó kinevezéséről szóló hírt Trump elnök hétfőn délután, a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lagóban közölte újságírókkal. Az elnök Herbert McMastert "fantasztikusan tehetséges" és "fantasztikusan tapasztalt" szakembernek nevezte. Az 54 éves McMaster jelenleg az Egyesült Államok hadseregének harci képességeit összehangoló központ igazgatója és a hadsereg elméleti és kiképző főparancsnokságának helyettes főparancsnoka.

Az új Moszkva-ellenes kulcsember

A kinevezés újonnan megerősíti a hadsereg domináns szerepét a Trump kormányzatban. Nyugdíjas vagy aktívan szolgáló katonák négy kulcsfontosságú pozíciót töltenek be jelenleg: James ‘Veszett Kutya’ Mattis védelmi miniszter és John F. Kelly belbiztonsági miniszter mindketten nyugdíjas vezérőrnagyai a haditengerészetnek. Eközben McMaster altábornagy vezeti a Nemzetbiztonsági Tanácsot, míg Keith Kellogg altábornagy - aki Michael Flynn lemondása után átmenetileg betöltötte a nemzetbiztonsági főtanácsadó posztját - a Nemzetbiztonsági Tanács kabinetfőnöke lesz.

McMaster kinevezése a Trump kormányzat külpolitikai orientációjának változását jelzi és kompromisszumot képvisel az orosz-ellenes hírszerző ügynökségek, a Demokrata Párt és a Republikánus Párt egyes csoportjai felé. McMaster egy vezető figurája a hadsereg „Oroszország Új Generációs Hadviselése” projektjének, amelynek képviselői többször meglátogatták a kelet-ukrán frontot, hogy tanulmányozzák Moszkva katonai képességeit, és kidolgozzák az azt legyőző statégiákat és fegyverrendszereket. McMaster támogatta, hogy az Egyesült Államok magas intenzitású konvencionális háborúra készüljön Oroszországgal, beleértve nem csak nagy hatótávolságú rakéta-rendszereket és lopakodó vadászgépeket, hanem „közelharcot” is.

Káncz Csaba

A neokonok imádják, a nacionalisták prüszkölnek

Ez a szakmai háttér arra utalhat, hogy az új főtanácsadó Mattis védelmi miniszterrel egyesíti majd erőit a kormányzatban, mivel mindketten Moszkvát tekintik Washington legfőbb ellenfelének a Közel-Keleten és Európában. Nem véletlen tehát, hogy a szenátus fegyveres szolgálatok bizottságának elnöke, a neokonzervatív héja John McCain azonnal meleg szavakkal méltatta a kinevezést és dicsérte Trump elnököt a döntésért. Michael Hayden, a CIA volt vezetője, aki Hillary Cintont támogatta a kampány során, „tökéletes választásnak” nevezte McMaster kinevezését.

Amerika nacionalistái pedig eközben azt érzik, hogy jogosak voltak korábbi félelmeik McMaster elődjének kinyírásakor és szerintük Trump nyakára most rátestáltak egy olyasvalakit, aki ellene lesz Trump amerikai-orosz kiegyezési szándékának. A nacionalisták utalnak McMaster tavaly májusi beszédére, amelyben keményen támadta a Kreml lépéseit Ukrajnában, hozzátéve, hogy 2008-ban Oroszország támadta meg Grúziát. Ez utóbbi a nacionalisták szerint színtiszta történelemhamisítás, hiszen még az EU is megállapította, hogy éppen Grúzia volt az agresszor.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG