4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Simon Johnson, az IMF volt főközgazdásza és az amerikai MIT tanára szerint a budapesti olimpia megrendezésének lehetősége önmagában véve is fel tudná nyomni a forint árfolyamát.

Simon Johnson az Alapblognak adott interjúban inkább az átfogó szabadkereskedelmi megállapodásokról, a jegybankok mennyiségi könnyítéseiről és a hazai kötvényvásárlási programokról kialakult véleményét ismerteti.

Devizamanipuláció? Magyarországon, Európában és Amerikában nincs

Simon Johnson véleménye szerint Magyarországon nem folyik devizamanipuláció, hiszen amíg egy jegybank nem vásárol szisztematikusan és nagy összegben külföldi eszközöket saját devizája gyengítése végett és nem célja, hogy másokkal szemben devizaháborút, kereskedelmi háborút vívjon, addig nincs szó erről.

Ha olimpiát rendezünk, erősebb lesz a forint?

"(...) ahol – mint Magyarországon például – stabilan jól alakul a fizetési mérleg és különösen magas a kereskedelmi többlet (jóval több jön be az exportból, mint amennyi kimegy az importra), ott mindez stabilizálja a fizetőeszköz árfolyamát, sőt akár még erősítheti is azt. Egy csomó egyéb tényező akkor is erősíthet egy fizetőeszközt, ha a kormányzati, jegybanki szándék és a hozzá fűzött retorika éppenséggel az ellenkezője: ha például Magyarországon belátható időn belül valóban olimpiai játékokat rendeznének, akkor az országuk fizetőeszköze a következő években tendenciaszerűen erősödne. Az ilyen események alaposan meglökik az adott ország gazdaságát, nagy a beruházási kedv, következésképpen megnövekvő külföldi tőke áramlana abba az országba, felnyomva a helyi pénz árfolyamát."

Úgy gondolja, hogy a QE-nek nevezett mennyiségi könnyítés sem mondható devizamanipulációnak. Sem a Fed (USA jegybankja), sem az EKB (Európai Központi Bank) nem azért ment bele az óriási kötvényvásárlási programjaiba, hogy keresztbe tegyen másoknak. Alapvetően az a QE-k célja, hogy lendületbe hozzák a gazdaságot, és hogy hitelezésre bátorítsák a kereskedelmi bankokat, ugyanakkor ezen lépéseknek természetes velejárója a nemzeti fizetőeszköz árfolyamának csökkenése.

Kínában és Japánban viszont van

Az illegális devizamanipulációs eszközökről beszélgetve Kínát és Japánt emelte ki Johnson: „egyre kiterjedtebb módon és módszerekkel, külföldi pénzeszközök begyűjtésével és felhalmozásával mesterségesen lenyomta és a világgazdasági erejéhez képest alacsony szinten stabilizálta saját devizája árfolyamát (Kína). Ezáltal nem csak hogy növelte versenyelőnyét, de üzemek, ágazatok felszámolásához és munkahelyek százezreinek megszűnéséhez járult hozzá – például az Egyesült Államokban.”

A szakértő szerint a téma aktualitását az Egyesült Államok, a csendes-óceáni és az egész távol-keleti térség között, továbbá az Észak- és Dél-Amerika illetve Európa között kialakulóban lévő szabadkereskedelmi övezetek okozzák. „Ezen megállapodások létrejöttével a kis Magyarország és a nagy Japán, elméletileg, azonos esélyekkel kelhet versenyre az Egyesült Államok piacán” – nyilatkozta Johnson.

A józan ész korát éljük?

Arra a kérdésre hogy vajon okozhat-e komolyabb háborúskodást vagy káoszt a világgazdaságban az, ha már a fizetőeszközök mesterséges gyengítése sem éri el célját és az államok adó- és vámkivetés által próbálnak versenyelőnyöket biztosítani saját vállalataiknak a külföldiekkel szemben, a professzor következőt válaszolta: „Az érdekek mögött meghúzódó józan ész ereje egyre nagyobb, ezért manapság a konkrét viszályok – országok, vállalatok, kontinensek, régiók között – nagyobb valószínűséggel végződnek kompromisszumokkal, átmeneti és folyamatosan megújuló részmegállapodásokkal, mint korábban valaha.”

A teljes interjút az Alapblogon olvashatja >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG