3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kezdi meghozni gyümölcsét a hitelezők, mindenekelőtt az EU keménykedése a görögökkel. Letelik ma is egy határidő, és ma sem bólintanak rá a mentőcsomag folytatására, miután a görögök nem adták be a megfelelő reformtervet. Ciprasz és Varufakisz már látják, hogy nekik kell engedniük, különben kipottyannak nemcsak az eurózónából, de akár az EU-ból is.

Eljött a rigai találkozó napja, egy újabb végsőnek szánt határidő. A görög kormány biztos volt benne, hogy így vagy úgy, de mostanra rábólintanak a hitelezők az újabb utalásra. Az idegek harcát azonban a hitelezők bírták jobban: nem lett meg máig a görögök által ígért reformterv, nem lesz pénz. Varufakisz görög pénzügyminiszter most erre rádöbbent, ezért gyorsan tettek egy ajánlatot, amely már tartalmaz valamit abból, amit várnak tőlük.

Megcsúsztak

Kissé elkéstek vele: ma már ebből nem lesz döntés, és nyilván az ajánlatnak is részletesnek és áttekinthetőnek kell lennie, és kell 1-2 nap arra, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei áttekinthessék és elfogadhassák. Utóbbiak most azt mondják, június a végső határidő, nem is baj, ha a görögök érzik, milyen a csőd abszolút közelsége, vagy akár az is jó, ha kicsit már bele is csúsznak. Ez igen nagy hajtóerőt adhat a megegyezés irányába nem csak a kormánynak, hanem a kormánypárt keményebb magjának is.

Ciprasz görög miniszterelnök tegnap Angela Merkellel tárgyalt, és azt mondta neki, jó lenne hó végéig megállapodni. Kérdés, hogy ez alatt azt értette-e, hogy addig teljesíti, amit várnak tőle. Merkel mindenesetre úgy nyilatkozott, hogy mindent meg kellene tenni, hogy elkerüljék a görög csődöt.

Már igyekeznek

Varufakisz egy blogban azt írta, hogy a nézetkülönbségek már nem áthidalhatatlanok. Szerinte a privatizációban és az adóbeszedésben engedni fognak, csak a bér-, és nyugdíjcsökkentésre nem hajlandóak. Hozzátette, hogy a nyugdíjrendszer racionalizálására is hajlandók, pl. korlátoznak az előrehozott nyugdíj lehetőségét. A hitelezőknek mindez megfelelhet, nekik az a fontos, hogy megvalósítható tervek legyenek, amelyekből be is folyik az előző megállapodásban szereplő összeg, vagy ennyivel csökkennek a kiadások. Lényeg, hogy a költségvetés helyzete nem romolhat.

Varufakisz pénzügyminiszter korábban még beintett, most már együttműködőbb

Rájuk ijesztettek

A következő eurózóna pénzügyminiszteri találkozó május 11-én lesz Brüsszelben. Az eurózóna néhány tisztviselője azt mondta a Reutersnek, hogy akkora sem számítanak megállapodásra. Az azt követő nap Görögországnak 750 millió eurót kell fizetnie az IMF-nek. Dijsselbloem, a pénzügyminiszterek tanácsának vezetője ugyanakkor azt mondta: athéni látogatása során látta, hogy most a már a görögöknek is kezd nagyon sürgős lenni a megállapodás, érzik, hogy kifutnak az időből, ezért elszánták most már magukat, hogy megállapodjanak. Úgy látszik, a sokfordulós orosz rulettben végül mégiscsak nekik kell elrántani a kormányt.

A legkeményebb kijelentést az osztrák pénzügyminiszter, Jörg Schelling tette: „Nincs kilépés az eurózónából, csak az Európai Unióból”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG