Hirdetés
Hirdetés

Halasztaná a teljes függetlenedést az Irakból kiszakadó új ország

2017. augusztus 21., 06:07
Cimkék
Kurdisztán
, Irak

A már gyakorlatilag független országként működő iraki Kurdisztán egyes politikusai felvetették, hogy a teljes függetlenségről szóló népszavazást halasszák el, de cserébe igen komoly igényeket támasztanak Irakkal szemben. Nyomás persze kívülről is van: a szomszédok és a nagyhatalmak függetlenedési láncreakciótól félnek.

Amerika nyugtalan

Kurdisztán már korábban kiírta szeptember 25-ére a népszavazást, de most az egyik párt küldöttséget indított Bagdadba, hogy javaslatokat tegyen Iraknak, pontosabban pénzt és területet kérjen tőle, cserébe azért, hogy meggyőzze a területet ténylegesen vezető kurd elnököt a népszavazás elhalasztásáról. Minderre azután kerül sor, hogy többen megpróbálták kieszközölni a halasztást, köztük Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki a Reuters szerint 10 napja kérte ezt a kurd elnöktől,  Barzanitól.

Amerikát az aggasztja, hogy a formálisan is független iraki Kurdisztán létrejötte egyrészt felbőszíti a törököket, másrészt minden népcsoport követelni kezdi a függetlenséget a környéken és esetleg máshol is. Erre persze érdemes lett volna Koszovó esetében is gondolni, ott a nyugat támogatta a Szerbiától való elszakadást, így azóta minden függetlenségre (vagy anyaországához csatlakozni) vágyó nép Koszovót emlegeti, mint példát.

Hirdetés

Magas árat szabnának

A kurd delegáció nem kis árat szabna a halasztásnak: a kurd adósságok kifizetését kérnék Bagdadtól, ami igen tekintélyes összeg, 10-12 milliárd dollár. A terület pénzügyi helyzete nem éppen rózsás: nem tudnak teljes mértékben fizetni az állami megrendelések kivitelezőinek, az állami alkalmazottaknak, és a katonai erőnek, a Pesmegának. A pénz mellett területei követelések is vannak: a kurdok szeretnék megtartani a korábban nem hozzájuk tartozó, de az Iszlám Állam elleni harcban általuk megszerzett vegyes lakosságú területeket, mindenekelőtt az olajban gazdag Kirkuk városát és környékét.

Az Iszlám Állam bezavart

A korábbi megegyezés szerint Irakot illette a kurdisztáni olaj, viszont az ennek eladásából származó jövedelem komoly hányadát fizette az iraki költségvetés a kurdisztáni területnek. 2014-ben Irak felfüggesztette a fizetést, miután Kurdisztán elkezdte függetlenül értékesíteni az olajat, Törökországon keresztül. Kétség kívül Irak 2014-ben összeomlott az Iszlám Állam szárba szökkenésekor, területeinek nagy részét elvesztette az északi részeken, hadserege menekült.

A túlsó oldalon a kurdok viszont nem rettentek meg a dzsihádistáktól, hanem gyorsan megszervezték fegyelmezett, női hadosztályokat is tartalmazó hatékony haderejüket, a Pesmergát, és kiverték az Iszlám Államot nem csak a kurd területekről, hanem a most igényelt arab-türkmén vegyes lakosságú területről is, mindemellett részt vettek Moszul környékének és magának a városnak a felszabadításában is, így úgy gondoljak, Irak bizonyos mértékig lekötelezett nekik.

Trianon  a köbön

A mostani pénzügyi követeléseknél hivatkoznak a háború költségeire és a nagyszámú menekült ellátásának anyagi terheire is. Kérdés persze, hogy Iraknak mi jó származna abból, ha a követeléseket teljesítené, miközben cserébe csak halasztást kapna, arra ne lenne garancia, hogy Kurdisztán legalább névleg Irak része marad hosszabb távon.

A kurdok az első világháborút követő rendezés talán legnagyobb vesztesei, hisz az ottomán török birodalom feloszlatásakor nem kapták meg a nekik jogosan járó hazát, hanem szétosztották őket Törökország, az újonnan létrehozott Irak és Szíria között, egy részük pedig Irán fennhatósága alatt maradt máig is. Az adott országok most persze rettegnek a kurdok függetlenedésétől, ezért Törökország, Szíria és Irán egyaránt szeretné megakadályozni az iraki Kurdisztán de jure függetlenségét.

Megvan már a haza csak nincs a térképen

Kétségkívül már egy most is gyakorlatilag önálló országról van szó, Bagdadnak semmibe nincs beleszólása. Az ország maga dönti el, mely országok polgárai milyen feltételekkel utazhatnak be (magyar állampolgárok 30 napra vízum nélkül utazhatnak, míg Irak többi részébe bonyolult feltételekkel igényelhető vízum szükséges). Barzani elnök viszont névlegesen is függetlenséget akar, elismert államot, és felteszi a kérdést azoknak, akik azt mondják, nem jó a kurdoknak a függetlenség: akkor bárki másnak miért jó?

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Ez az egyetlen dolog, ami megfékezheti az árfolyamok száguldását

Csúcson, mármint csúcs alacsonyan áll a hazai államkötvények hozama. A részvényárfolyamokról minden nap megemlékezik a sajtó, a kötvényekről szinte soha, pedig a magyar befektetőknek is sokkal több van belőlük, mint részvényekből. Régen várnak a szakemberek egy kötvénypiaci fordulatra, amely azonban nem akar megérkezni.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?