Hirdetés
Hirdetés

Hatalmas részvételre számítanak a katalán parlamenti választáson

2017. november 19., 14:48

82 százalékos részvételt mértek a legutóbbi adatok alapján a közvélemény-kutatók.

Az egy hónap múlva esedékes katalán parlamenti választásokon 82 százalékos részvételt jósol a GAD3 nevű közvélemény-kutató cég, amelynek felmérését az ABC című országos spanyol napilap ismertette vasárnap. Katalóniában legutóbb 2015 szeptemberében tartottak parlamenti választást, akkor a választásra jogosultak 75 százaléka adta le voksát.

Így nézne ki a katalán parlament

Hirdetés

A november 13-a és 16-a között készített kutatás szerint ha most lennének a választások, a függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) kapná a legtöbb szavazatot, 23,1 százalékot, ami 35-37 mandátumot jelenthetne.

Második helyen végezne a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt a voksok 22,3 százalékával. Ez 29-30 képviselői helyre lenne elég.

Harmadikként jutna be a katalán parlamentbe a függetlenségpárti Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT), 16,7 százalékos támogatottsága 24 mandátumra lenne elegendő.

A helyi törvényhozás negyedik pártja lehetne a Katalán Szocialista Párt (PSC) 15,1 százalékkal, 19 képviselővel, amelyet a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) követne 7,8 százalékkal, 10-11 mandátummal.

Rajtuk kívül a Katalónia közösen (Catalunya en Comú) nevű baloldali pártszövetség (7,6 százalék, 8-9 mandátum) és a függetlenséget támogató baloldali Nép Egység (CUP) (5,6 százalék,7-8 mandátum) kerülne be a parlamentbe.

Nincs egység

A Katalónia Spanyolországtól való elszakadását támogató pártok nem közösen indulnak a választásokon. A rájuk leadott szavazatok összesen 66-69 mandátumot jelentenének a 135 fős katalán törvényhozásban, amelyben a kormányzóképes többséghez 68 mandátum szükséges. Az október 27-én feloszlatott katalán törvényhozásban eddig összesen 72 képviselői helyük volt.

A GAD3 felmérése szerint a függetlenséget és a népszavazást is ellenző Ciudadanos, PSC, PP hármasa összesen 58-60 mandátumot szerezne a parlamentben, ha most tartanák a választásokat. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a mérleg nyelve a Katalónia közösen nevű baloldali párttömörülés lehet, amelynek tagjai a függetlenséget nem támogatják viszont a függetlenségről szóló népszavazást igen, továbbá ellenzik azt, hogy a spanyol kormány a szenátus felhatalmazása alapján ideiglenesen átvette Katalónia irányítását.

A hivatalos választási kampány december 5-e és 19-e között zajlik majd.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

Vitatott alkalmazással állt elő a Facebook

A gyerekek mostantól szülői felügyelettel használhatják a cég új chat-programját. A fiataloknak készült program éles kritikákat váltott ki, a Facebook azonban szakértőkkel egyeztetve próbálja garantálni a fiatalok biztonságát. Az utóbbi időben rengeteget tettek a szélsőséges tartalmak és a hamis hírek kiszűréséért, legújabb programjuk pedig az öngyilkosságot fontolgatóknak is segítségére lehet.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?