Hirdetés
Hirdetés

Hatalommegragadás vagy rendszerváltás a szaúdi felfordulás?

Fellegi Tamás, 2017. november 10., 15:15

A Szaúd-Arábiában zajló események, melyekben a nagyhatalmú trónörökös vezetésével politikusokat, üzletembereket, hercegeket tartóztatnak le, meglepőek a világ számára, hisz ilyen események katonai puccsoknál, komplett tisztogatásoknál szoktak lezajlani. Ugyanakkor az országban nem akármilyen feudális rendszert kell modernizálni, lehet, hogy csak így megy.

Nemrég azzal keltett feltűnést a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Salman, hogy a társadalom modernizálásáról, a szigorú, középkorias iszlám rendszer megváltoztatásáról, gazdasági nyitásról és modernizálásról, az olajfüggőség enyhítéséről beszélt. Azóta komoly letartóztatási hullámokra került sor a korrupció elleni harc jegyében, aminek már a fele sem tréfa. Kétségtelen, hogy minden komoly rendszerváltáshoz drasztikus lépésekre is szükség lehet, ha a régi elit nagyon ragaszkodik a hatalmához. Annak idején még a galamblelkű Gorbacsovnak is drasztikusan kellett eltávolítani ellenfelét, Grigorij Romanovot, hogy a Szovjetunió élére kerülve megkezdhesse reformjait, amely végül is elvezetett a rendszerváltáshoz.

Tisztogatások

Szaúd-Arábiában pedig igazán megrögzült, feudális rendszer volt eddig, rendkívüli szigorú vallási szabályokkal, vallási rendőrséggel, teljesen a sötét középkort idézve. Ezt akarja most a leendő uralkodó megváltoztatni, és elképzelhető, hogy másképp nem megy a dolog. 11 herceget, 4 minisztert és több üzletembert tartóztattak le, akik a Bloomberg szerint mind elgáncsolhatták volna a reformer trónörökös hatalomra kerülését.

Hirdetés

A tisztogatásoknak komoly vagyoni hatása is van: az arab világ 10 leggazdagabb emberéből 3-at lecsuktak, köztük Alwaleed bin Talal nagybefektetőt, aki többek között arról híresült el, hogy 1991-ben megmentette a Citicorpot, és hogy komoly tételt vásárolt az Appleben. Kérdés, hogy egy brutális hatalommegragadást láthatunk, vagy pedig az ország teljes átalakítása csak így lehetséges, miután évtizedekig ellenállás mutatkozott minden változtatással szemben?

Diktátor és reformer

Mohamed herceg úgy tűnik, most egyszerre játssza az autokrata diktátor és a reformer szerepét. Kétség kívül nem akármilyen rendszert kell lebontania: nincs alkotmány, a rendszer az uralkodócsaláddal kapcsolatban álló több ezer hercegre és vallási vezetőre épül, és gyakorlatilag az iszlám szent könyvét, a Koránt tekintik a törvény alapjának. Mindez azóta tud így működni, amióta az olaj exportja szinte korlátlan bevétellel látja el az országot.

A trónörökösnek most ezt a rendszert kell szétzúzni, és könnyen elképzelhető, hogy ez csak erőszakkal megy, hisz különben elgáncsolná a fennálló merev struktúra. Gyakorlatilag egy felülről vezérelt forradalmat kell lebonyolítania, és ehhez a tapasztalata is megvan: egy 2016-os interjúban azt állította, hogy a hercegek és egyéb hatalmasságok között szerzett tapasztalata értékesebb, mint amit Steve Jobs, Mark Zuckerberg és Bill Gates összegyűjtött. Ezek alapján az is látszik, hogy önbizalomhiánnyal sem küzd az ifjú, 32 éves politikus.

A jövő

A nagy kérdés most az, hogy hatalmának konszolidálása és a régi, merev struktúra szétverése után sikerül-e a koronahercegnek megvalósítani a gazdasági nyitást, hogy országa elindulhasson azon az úton, ami az olajfüggőség csökkenéséhez vezethet. Ehhez modern nyitott, diverzifikált gazdaságra van szükség hatékony, korrupciómentes államszervezettel és világi berendezkedéssel. A herceg szerint ezt igényli az ország fiatal lakossági is, valószínűleg mostani intézkedései az ő szimpátiájuk megszerzésére is irányulnak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

4200 magyar veszítette el munkáját Ausztriában

Októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma minden más ország polgárainál jobban, majdnem 4200 fővel csökkent, ez azonban a szezonalitás miatt nem túl meglepő. Egy év leforgása alatt így is a magyarok száma nőtt a legjobban, bár a románok és az Ázsiából származók – sokan köztük menekültek – is nagyon igyekeznek. Még nem tudni, a formálódó koalíció mit lép a külföldiekkel kapcsolatban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?