4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Megmakacsolták magukat a tagországok, nem partnerek a „rugalmas” brit poltikában.

Az Európai Uniós tagországok továbbra is tartják kitartanak véleményük mellett, miszerint az Egyesült Királyságnak pénzügyi egyezségre kell jutniuk a blokkal, mielőtt tárgyalásba kezdhetnének a kereskedelmi megállapodásról – írja a Bloomberg. A cikk szerint a felmérés rávilágít azokra a komoly ellentétekre, amelyeket a tagországok tanúsítanak a rugalmasságot szorgalmazó brit politikával szemben.

Theresa May az olaszországi Firenzében frissíti álláspontját az Egyesült Királyság kilépéséről, a Bloomberg felmérése azonban rávilágít: a miniszterelnök asszonynak még komoly köröket kell járnia ahhoz, hogy a tervei szerint alakuljon Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata az EU-val. A tárgyalófelek álláspontja szerint az eddigi tárgyalások kevés eredményt hoztak, a jövő hónapban Brüsszelben ülésező vezetők így nem tudnak zöld utat adni a kereskedelmi tárgyalások elindításához. Véleményük szerint a briteknek először megállapodásra kell jutniuk a blokkal fennálló kötelezettségekről, mielőtt szóba jöhetne a kereskedelem.

Még mindig nem jutottak előrébb

A finn pénzügy miniszter szerint a pénzügyi megállapodás aláírása kulcsfontosságú a felek között, mielőtt belekezdhetnének az új kapcsolatok kialakításába. Hozzátette: tudomásom szerint eddig nem történ érdemi előrelépés a tárgyalások során, így nem tartom valószínűnek, hogy októberben már a kereskedelem lenne az asztalon.

Hat hónappal az kilépés bejelentése után Theresa May kormánya komoly ellenállásba ütközik a tagországok részéről. Az országok egységesen felsorakoztak az EU álláspontja mögé, sokan Michel Barnier, a Brexit tárgyalások vezetőjének hozzájárulását dicsérik. Sokak szerint a tagországok egységesen elutasítják a britek törekvéseit, hogy háttértárgyalásokon keresztül javítsák pozíciójukat a szövetségesekkel.

Nem a Brexit a legégetőbb kérdés

Az Egyesült Királyság számára az sem előnyös továbbá, hogy a megkérdezett tagországok nem helyeznek nagy hangsúlyt a Brexitre, figyelmük inkább Németország, Olaszország és Bulgária helyzetére terjed ki - részben a migrációs kérdéssel, részben az EU jövőjével kapcsolatban. A svéd uniós biztos Ann Linde elmondta: Bár a Brexit fontos kérdés minden tagország számára, nem ez a legnagyobb nemzetközi kockázat jelenleg.

Az Uniós kormányok továbbra is aggódnak az Egyesült Királyság jövőjével kapcsolatban. Franciaország szerint feltétlenül meg kell szüntetni a kockázatos kétoldalú kereskedelmet, főleg az agrárgazdaság és a repülőgép gyártással kapcsolatos kockázatokra hivatkozva. Athén hasonló aggodalommal tekint a hard-Brexitre, ami a Görög Nemzeti Bank becslései szerint a görög bruttó hazai termék 0,8 százalékának megfelelő összeggel is járhat. A spanyol miniszterelnök szerint mihamarabb tisztázni kell a több mint 130 ezer spanyol származású állampolgár státuszát a szigetországban – nem beszélve arról, hogy Spanyolországban több mint 300 ezer brit él.

Átmeneti időszak jó pénzért

Bár a tagországok nagyrészt egyetértenek egy átmeneti időszak létrehozásával, amivel elkerülhető a megállapodás nélküli kilépés, sokak szerint ezt világosan és egyértelműen kell megfogalmazni – és semmiképp sem ingyen.

Sandro Gozi európai ügyekért felelős miniszter elmondta: Olaszország támogatja az átmeneti időszak gondolatát, ami alatt az Egyesült Királyság egységes piacon tudna kereskedni a többi országgal. Lennének persze pénzügyi szabályozások, de először nézzük meg, működőképes-e az átmenet – tette hozzá. Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter kiemelte: Jó lenne, ha tisztán látnánk, mit akarnak a britek.

A magyar kormány álláspontja szerint a pénzügyi megállapodás fontos és érzékeny része a Brexit tárgyalásoknak, de a brit kormánynak mielőbb pontosítania kell a kilépéssel kapcsolatos álláspontját. A kormány szerint a kilépésnek a lehető legsimábban kell mennie a piaci kockázatok csökkentése érdekében. Hozzátették: fontos a britek és a tagországok között a lehető legszélesebb együttműködés, gazdasági, kereskedelmi és befektetési szempontból egyaránt.

Mondtak egy hatalmas összeget – ez nem lesz elég az EU-nak?

Theresa May brit miniszterelnök 20 milliárd eurós végső uniós befizetés felajánlását tervezi, abban a reményben, hogy ezzel London kitöltheti a brit kilépés által az Európai Unió költségvetésében keletkező kezdeti bevételi űrt, egyben rendezheti az EU által Nagy-Britanniával szemben támasztott pénzügyi követeléseket - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Financial Times. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG