Hirdetés
Hirdetés

Hátat fordít az EU a briteknek – csak jó pénzért hajlandóak megállapodni?

2017. szeptember 21., 15:29

Megmakacsolták magukat a tagországok, nem partnerek a „rugalmas” brit poltikában.

Az Európai Uniós tagországok továbbra is tartják kitartanak véleményük mellett, miszerint az Egyesült Királyságnak pénzügyi egyezségre kell jutniuk a blokkal, mielőtt tárgyalásba kezdhetnének a kereskedelmi megállapodásról – írja a Bloomberg. A cikk szerint a felmérés rávilágít azokra a komoly ellentétekre, amelyeket a tagországok tanúsítanak a rugalmasságot szorgalmazó brit politikával szemben.

Theresa May az olaszországi Firenzében frissíti álláspontját az Egyesült Királyság kilépéséről, a Bloomberg felmérése azonban rávilágít: a miniszterelnök asszonynak még komoly köröket kell járnia ahhoz, hogy a tervei szerint alakuljon Nagy-Britannia jövőbeli kapcsolata az EU-val. A tárgyalófelek álláspontja szerint az eddigi tárgyalások kevés eredményt hoztak, a jövő hónapban Brüsszelben ülésező vezetők így nem tudnak zöld utat adni a kereskedelmi tárgyalások elindításához. Véleményük szerint a briteknek először megállapodásra kell jutniuk a blokkal fennálló kötelezettségekről, mielőtt szóba jöhetne a kereskedelem.

Hirdetés

Még mindig nem jutottak előrébb

A finn pénzügy miniszter szerint a pénzügyi megállapodás aláírása kulcsfontosságú a felek között, mielőtt belekezdhetnének az új kapcsolatok kialakításába. Hozzátette: tudomásom szerint eddig nem történ érdemi előrelépés a tárgyalások során, így nem tartom valószínűnek, hogy októberben már a kereskedelem lenne az asztalon.

Hat hónappal az kilépés bejelentése után Theresa May kormánya komoly ellenállásba ütközik a tagországok részéről. Az országok egységesen felsorakoztak az EU álláspontja mögé, sokan Michel Barnier, a Brexit tárgyalások vezetőjének hozzájárulását dicsérik. Sokak szerint a tagországok egységesen elutasítják a britek törekvéseit, hogy háttértárgyalásokon keresztül javítsák pozíciójukat a szövetségesekkel.

Nem a Brexit a legégetőbb kérdés

Az Egyesült Királyság számára az sem előnyös továbbá, hogy a megkérdezett tagországok nem helyeznek nagy hangsúlyt a Brexitre, figyelmük inkább Németország, Olaszország és Bulgária helyzetére terjed ki - részben a migrációs kérdéssel, részben az EU jövőjével kapcsolatban. A svéd uniós biztos Ann Linde elmondta: Bár a Brexit fontos kérdés minden tagország számára, nem ez a legnagyobb nemzetközi kockázat jelenleg.

Az Uniós kormányok továbbra is aggódnak az Egyesült Királyság jövőjével kapcsolatban. Franciaország szerint feltétlenül meg kell szüntetni a kockázatos kétoldalú kereskedelmet, főleg az agrárgazdaság és a repülőgép gyártással kapcsolatos kockázatokra hivatkozva. Athén hasonló aggodalommal tekint a hard-Brexitre, ami a Görög Nemzeti Bank becslései szerint a görög bruttó hazai termék 0,8 százalékának megfelelő összeggel is járhat. A spanyol miniszterelnök szerint mihamarabb tisztázni kell a több mint 130 ezer spanyol származású állampolgár státuszát a szigetországban – nem beszélve arról, hogy Spanyolországban több mint 300 ezer brit él.

Átmeneti időszak jó pénzért

Bár a tagországok nagyrészt egyetértenek egy átmeneti időszak létrehozásával, amivel elkerülhető a megállapodás nélküli kilépés, sokak szerint ezt világosan és egyértelműen kell megfogalmazni – és semmiképp sem ingyen.

Sandro Gozi európai ügyekért felelős miniszter elmondta: Olaszország támogatja az átmeneti időszak gondolatát, ami alatt az Egyesült Királyság egységes piacon tudna kereskedni a többi országgal. Lennének persze pénzügyi szabályozások, de először nézzük meg, működőképes-e az átmenet – tette hozzá. Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter kiemelte: Jó lenne, ha tisztán látnánk, mit akarnak a britek.

A magyar kormány álláspontja szerint a pénzügyi megállapodás fontos és érzékeny része a Brexit tárgyalásoknak, de a brit kormánynak mielőbb pontosítania kell a kilépéssel kapcsolatos álláspontját. A kormány szerint a kilépésnek a lehető legsimábban kell mennie a piaci kockázatok csökkentése érdekében. Hozzátették: fontos a britek és a tagországok között a lehető legszélesebb együttműködés, gazdasági, kereskedelmi és befektetési szempontból egyaránt.

Mondtak egy hatalmas összeget – ez nem lesz elég az EU-nak?

Theresa May brit miniszterelnök 20 milliárd eurós végső uniós befizetés felajánlását tervezi, abban a reményben, hogy ezzel London kitöltheti a brit kilépés által az Európai Unió költségvetésében keletkező kezdeti bevételi űrt, egyben rendezheti az EU által Nagy-Britanniával szemben támasztott pénzügyi követeléseket - írja bennfentes forrásokra hivatkozva a Financial Times. Tovább >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Mekkora bajban vannak azok az autósok, akik kamerát szereltek a kocsiba?

Biztosan ezrek kapnak majd karácsonyra autóba szerelhető fedélzeti kamerát: a daschcamek egyre olcsóbbak, közben egyre jobb minőségű képet és szolgáltatásokat nyújtanak. Amellett, hogy az orosz közúti videók kifogyhatatlan humorforrást jelentenek az internet népének, a menetkövető kamerák használata már önmagában komoly jogi kérdéseket vet fel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?