3p
Az új brit kormányfő, Theresa May úgy foglalhatta el hivatalát, hogy pártja népszerűsége a legmagasabb azóta, hogy Margaret Thatchert először újraválasztották 1983-ban. Akkor pedig minden jól ment (persze a leépített veszteséges iparágak dolgozói nem lelkesedtek), most viszont a népszavazás után gazdasági bizonytalanság állt elő.

A kormányfő, akit a nem is a nép választott, a Bloomberg szerint máris 30 százalékponttal rávert munkáspárti ellenzékére, vagyis az ő miniszterelnök jelöltjükre. Ez persze nem csoda annak fényében, hogy a Munkáspárt elég ramaty állapotban van, különös tekintettel a vezetője, Jeremy Corbyn körüli botrányokra és a pártvezetői pozícióért vívott harcra. Ráadásul az iraki háború ügyével 12-13 évre visszamenőleg befeketítik minden idők egyik legnépszerűbb, 3-szor megválasztott munkáspárti miniszterelnökét, Tony Blairt.

A megosztottság előnye

A konzervatív párti kormány már a miniszterelnök-csere előtt is jól szerepelt a közvélemény-kutatásokban, annak ellenére, hogy az EU-tagságról szóló népszavazás váratlan eredményt, majd pedig bizonytalanságot és gazdasági zűrzavart okozott. Igaz, ez utóbbi csak a napokban vált nyilvánvalóvá, amikor rendkívül rossz adatok érkeztek a gazdaságról, és a jegybank is pánikszerű lépésekre szánta el magát.

A népszavazás után ezek a hatások közvetlenül még nem jelentkeztek, ugyanakkor elképzelhető, hogy mindazok, akik a kilépésre szavaztak, most konzervatív párti rajongók lettek, hisz mégiscsak az ő vezetésük alatt kerül sor az eseményre. Ugyanakkor David Cameron támogatói közül a bennmaradást pártolók sem feltétlen fordultak el a párttól. Így nem kizárt, hogy a Brexit kérdésében való mély megosztottság volt párt sikerének titka: mindkét oldal híveit magához vonzotta. Mint egy felmérésből kiderült, a munkáspárti szavazók ma nagyobb arányban támogatják Mayt, mint 6 évvel ezelőtt Cameront.

Lerövidült választás

Ebből adódik egy érdekesség is: David Cameron volt az első miniszterelnök, aki úgy bukott, hogy közben vezette a felmérések népszerűségi listáit. Theresa May útja a miniszterelnökséghez ugyanakkor könnyebb volt, mint arra számítani lehetett. Sokat segített, hogy a másik jelölt kiszállt a versenyből, így el lehetett kerülni a hosszas, párton belüli választási procedúrát. Ezzel sikerült elkerülni sok olyan, a népszerűséget csökkentő jelenséget, amelyek ezeket a több hónapos választási huzavonákat jellemzik. Így gyorsan került hatalomra, és az új vezetők eleve nagy előnnyel indulnak: a nép nagy bizalmat ad nekik.

Van esélye a sikerre

May helyzetét az is könnyítette, hogy nem kellett belpolitikai kérdésekkel foglalkoznia, mint más új vezetőknek, neki csak arra kellett koncentrálni, hogy a Brexit ügyével foglalkozzon. Magabiztosan kijelentette, hogy a népszavazás eredményét végrehajtja, ugyanakkor ezt a távoli jövőbe tolta, így minden opciója megmaradt. A nép nem kis hányada így megnyugodott, igaz, a legutóbbi 1-2 hét gazdasági problémái még nem mutatkoznak a felmérésekben.

A jelenlegi parlamentnek, melynek 2020-ig szól a mandátuma, sok kihívással kell majd szembenézni, hogy mást ne említsünk, maga az EU-kilépés ennek összes következményével együtt, valamint a várható következő skóciai népszavazás, és adott esetben Skócia kilépésének lebonyolítása. A kormánypártnak mindeközben csak 16 fős többsége van a parlamentben, bár a legtöbb kérdésben talál támogatókat más pártok soraiból. Mindazonáltal a jelenlegi népszerűség jó esélyt ad Theresa Maynek egy sikeres miniszterelnökségre, és ebben az esetben 4 év múlva a nép is igent mondhat rá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG