3p
Szép, hogy ennyi megrendelés van, csak senki sem fogja tudni teljesíteni őket.

Ahogy arról már korábban írtunk, a KSH legfrissebb adatai szerint júniusban 27,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest. Havi alapon is 1,1 százalékot nőtt a szektor teljesítménye, köszönhetően a rengeteg megrendelésnek, ezek száma tovább nőtt az év hatodik hónapjában. Az épületek esetében 82 milliárd forintért kötöttek új szerződést a hónapban, így a szerződések állománya 355 milliárd forint volt, ami 41 százalékos éves növekedésnek felelt meg. Egyéb építmények (infrastruktúra, út, vasút, stb.) kategóriában 146 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány 944 milliárd forint volt 127 százalékos éves növekedés után, ezt közölte a Takarékbank elemzője, Horváth András a Privátbankár.hu-val.

Hozzátette: az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő ingatlanfejlesztési kerekasztal (IFK) adatai szerint több mint 1 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke pedig meghaladja az 560 milliárd forintot. Ez tíz éves csúcsot jelent, ezzel a volumennel a magyar átveheti a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet. Az év egészére nézve 25 százalékos növekedést vár a Takarékbank az építőipar teljesítményében. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője, Ürmössy Gergely szerint ugyanakkor a mostani állománybővülés még a következő fél évben biztosan húzni fogja az építőipart, ők éves szinten 20 százalékos növekedéssel számolnak, de ehhez az uniós források folyamatos biztosítására is szükség lesz.

Van azonban egy bökkenő: ki fogja mindezt megépíteni?

Abban egyetértenek az elemzők, hogy számottevő kockázatot is hordoz az irgalmatlan mennyiségű megrendelés. Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a megkötött új szerződések nagyfokú volumennövekedése, valamint az építőipar komoly kapacitáshiánya alapján prognosztizálható, hogy az alacsonyabb tőkével rendelkező vállalatok nem lesznek képesek teljesíteni a megnövekedett igényeket, és ez egyes beruházások leállását vagy elindulásának meghiúsulását eredményezheti.

Ráadásul iszonyatos verseny dúl a jó fizikai munkaerőért is, és bár negyedéves szinten 22 ezer fővel bővült az ágazatban dolgozók száma, még mindig rengeteg ember hiányzik. Ezt béremeléssel próbálják áthidalni, ami bizonyos szegmensekben akár 300 százaléknál jár-, ami az inflációt jelentős mértékben meghaladó árszintfelhajtó hatással bír. Ráadásul a nyersanyagok ára is rohamtempóban emelkedik, amivel szintén nem számoltak a vállalatok, erről itt írtunk bővebben. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG