Hirdetés
Hirdetés

Hiába a nagy nap – visszatáncolnak Matolcsyék?

2017. november 20., 16:07

Az elemzők nem várnak nagy durranást a holnapi kamatdöntéstől, a hosszútávú várakozások azonban meglehetősen színesek.

(Fotó: Kormany.hu)
(Fotó: Kormany.hu)

Abban egyetértenek a londoni pénzügyi elemzők, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen nem módosítja majd a 0,90 százalékos alapkamatot. Az elemzőházak jövőbeni várakozásai azonban meglehetősen színes képet mutatnak.

A Morgan Stanley bankcsoport prognózisa szerint a monetáris tanács legutóbbi ülésének enyhítési alapállásra valló jegyzőkönyve, és az enyhítési hajlamot alátámasztó legutóbbi MNB-szakértői nyilatkozatok alapján "nagyon meglepőnek" tartanák, ha az MNB kedden nem jelentené be enyhítési eszköztárának kibővítését. A mennyiségi enyhítés ugyan egyértelmű módszer lenne, ugyanakkor valószínűtlennek tartják, hogy a gazdaság jelenlegi ciklusában ehhez nyúlna a jegybank. Az elemzők szerint valószínűbb a hosszú távú hozamok lefelé kényszerítése a jegybanki kamatcsere-tranzakciók (IRS) újrakezdésével.

Hirdetés

Ugyanakkor felidézték, hogy nemrégiben jelentősen, az addigi 2,9, illetve 2,8 százalékról 3,8, illetve 3,3 százalékra javították a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedési ütemére adott előrejelzésüket az ösztönző hatású monetáris és költségvetési háttér, az euróövezeti növekedési kilátások javulása, az EU-folyósítások gyorsuló lehívása és a jelentős, eddig visszafojtott kereslet miatt. Az elemzőház szerint Magyarország növekedési potenciálja 2 százalék körül alakulhat az idei évre.

Más véleményen vannak a többiek?

A Capital Economics várakozása szerint a tizenkét havi infláció a következő hónapokban még a magyar jegybank célszintje alatt marad, és ez is valószínűtlenné teszi az MNB-alapkamat módosítását. A Capital Economics londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság csaknem teljes foglalkoztatottság mellett működik, ugrásszerűen gyorsul a bérkiáramlás, és ebben a környezetben a cég azzal számol, hogy az éves infláció 2018 elején átlépi az MNB 3 százalékos központi célszintjét. A cég londoni elemzőinek prognózisa szerint az MNB alapkamata 2018 végéig 1,50 százalékra növekszik a jelenlegi 0,90 százalékról.

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház jelenleg érvényes előrejelzése szerint az MNB 2018 vége felé egyes nem konvencionális enyhítési intézkedéseit kezdi majd leépíteni, és 2019-ben kezd kamatemelésbe. A BMI Research ezzel szemben arra számít, hogy a magyar jegybank 2019 végéig 2,00 százalékra emeli alapkamatát.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?