Hirdetés
Hirdetés

Hiába maradtak otthon a franciák, Macron mindent letarolt

2017. június 12., 07:59

A Köztársaság lendületben (LREM), Emmanuel Macron lesöpörte a mezőnyt az első fordulóban.

Emmanuel Macron integet támogatóinak a párizsi Louvre múzeumnál 2017. május 7-én, miután győzött a francia elnökválasztás második fordulójában. Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Emmanuel Macron integet támogatóinak a párizsi Louvre múzeumnál 2017. május 7-én, miután győzött a francia elnökválasztás második fordulójában. Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Vasárnap tartották a francia nemzetgyűlési választások első körét, ahol az elnök pártja 31,9 százalékos győzelmet aratott. Amennyiben a most vasárnapi második körben is hasonló eredményt érnek el, úgy az 577 képviselői helyből legalább 390-445 helyet szerezhetnek meg, ezzel abszolút többséggel alakíthatnak kormányt, írja a Reuters. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak 18,9, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front 13,8 százalékot kapott, míg a májusig kormányzó szocialisták alig 11 százalékot értek el.

Ugyanakkor a mostani választáson alig vettek részt: a 47 millió szavazóképes francia állampolgárnak alig 49 százaléka járult az urnákhoz. Az alacsony részvétel miatt így a vártnál kevesebb helyen juthat be három jelölt a második fordulóba, ami tovább erősítheti Macron pártjának győzelmi arányát. Ami már biztos, hogy a parlamenti alsóházban eddig több mint háromszáz képviselővel rendelkező Szocialista Pártnak alig 20-35 fős frakciója lesz az új nemzetgyűlésben. A frakcióalapításhoz legalább 15 képviselőre van szükség. Az új parlament összetétele mindenképpen nagyon különbözni fog a korábbitól, miután a távozó képviselők közül 224-en nem jelöltették magukat újra. Ez kétszer annyi, mint 2012-ben.

Hirdetés

Mi Macron terve?

Az erős parlamenti felhatalmazásnak köszönhetően Emmanuel Macron szabad kezet kap majd a reformprogramjának végrehajtásához. A nemzetgyűlés június végi megalakulása után első intézkedésként várhatóan meghosszabbítja a 2015. november 13-án, a 130 áldozatot követelő párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapotot egészen november 1-ig, valamint elfogadja a közélet erkölcsössé tételét célzó törvénytervezetet.

Emmanuel Macron elképzelése szerint a nemzetgyűlés még a nyáron felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy rendeletekben reformálja meg a munka törvénykönyvét a 10 százalékon stagnáló munkanélküliség csökkentése érdekében. Amennyiben valóban így alakul, akkor a rendeletek várhatóan már szeptemberben életbe léphetnek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Őrült húzás Trumptól – ezzel befellegzett az elnökségének?

Őrült húzás Trumptól – ezzel befellegzett az elnökségének?

Újabb fontos emberét tette lapátra az amerikai elnök: megvált stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól. A stratéga elbocsátása az eddigi legmagasabb szintű változtatás a Fehér Házban zajló személycserék sorában. Bannon szerint befellegzett az elnökségnek, közben az Egyesült Államokban azt latolgatják, hogy mi várható menesztése után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?