1p
A vártnál jóval magasabb, 5,9 százalékos éves összevetésű februári magyarországi infláció után sem valószínű újabb kamatemelés a Magyar Nemzeti Bank részéről, ha a forint nem gyengül komoly mértékben a jelenlegi árfolyamszintekről, és ha a kormány haladást ér el az IMF/EU-finanszírozási programról szóló tárgyalásokon - jósolták a keddi inflációs adatismertetés után londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy citybeli befektetési és elemzőházak közgazdászainak zöme megjósolta ugyan az infláció múlt havi gyorsulását, de a legmagasabb előrejelzés is csak 5,8 százalékos éves inflációt valószínűsített februárra. Januárban még 5,5 százalékos éves inflációt mértek Magyarországon. A Reuters elemzői felmérésének eredménye éves alapon 5,6% volt, a Portfolio konszenzusa 5,5%. Az OTP Elemzési Központ saját előrejelzése 5,7% volt.

Eddig sem az infláció volt a lényeg

A keddi adatismertetés utáni kommentárjukban a 4cast - az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház - szakértői kiemelték, hogy az MNB decemberi inflációs előrejelzésében az idei első negyedévre 4,9 százalékos éves összevetésű átlagos infláció szerepelt, ami "nagyon mélyen" a tényleges jelenlegi infláció alatt van.

A magyar jegybank monetáris tanácsa "láthatólag arra vár", hogy a kormánynak sikerül-e megállapodásra jutnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új finanszírozási csomagról, az viszont "meglepetés", hogy már most napirendre került a kamatcsökkentés - vélekedtek londoni felzárkózó piaci elemzők a 7,00 százalékos alapkamat tartásáról hozott legutóbbi MNB-döntés után, mely egyáltalán nem jelentett meglepetést. Az viszont már az elemzőket is meglepte, hogy a tanácsban az is felmerült, 25 bázisponttal csökkenteni kellene az irányadó kamaton.

A ház szakelemzői szerint bár "az inflációs pálya nem néz ki jól", ugyanakkor az elmúlt hónapokban végrehajtott 1,00 százalékpontnyi MNB-kamatemelésnek - amellyel "a jegybank eddig is elsősorban az erősödő kockázatkerülésre, semmint az inflációs kockázatokra válaszolt" - elégnek kell lennie az MNB által korábban feltételezettnél rosszabb inflációs pálya kezeléséhez is.

A 4cast elemzői ennek alapján úgy vélekedtek, hogy a vártnál magasabb infláció inkább a rövid időn belüli kamatcsökkentés lehetőségét szűkíti, és nem a kamatemelés esélyeit növeli.

A ház szakértői szerint a magyar pénzügypolitika meghatározó tényezője továbbra is az IMF/EU-tárgyalásokon elért haladás, "vagy annak hiánya" lesz. A 4cast elemzőinek véleménye szerint amíg ezen a téren nincs előrelépés, addig korlátozott marad a jegybanki kamatpolitika mozgástere.

Minden a forinton múlik

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója az inflációs adatismertetés utáni helyzetértékelésében ugyancsak valószínűtlennek nevezte, hogy az MNB a februári, vagy "akár pár hónapnyi további gyenge" inflációs adatsor nyomán pénzügypolitikai szigorításra szánná el magát, tekintettel a továbbra is "nagyon korlátozott" hazai keresletre, a gyenge európai növekedési hajtóerőkre, valamint a "makacsul magas" hazai munkanélküliségre.

Timothy Ash szerint változatlanul van esély akár a jelenlegi 7,00 százalékos MNB-alapkamat csökkentésére is, ha a kormány jelentős előrelépést ér el az IMF/EU-tárgyalások ügyében. Az RBS vezető londoni elemzője szerint ha ez elmarad, akkor a monetáris tanács "egyes tagjai" - köztük Simor András MNB-elnök - kamatemelést kezdeményezhetnek, ám az "nyitott kérdés", hogy a jelenlegi összetételű monetáris testületen "ezt át tudnák-e hajtani".

Ash szerint mindent egybevetve most egyértelműen a forint a fő meghatározója a pénzügypolitikai pályának. Ha a forint tartós gyengülésnek indulna, és emellett az IMF/EU-tárgyalások ügyében "csalódást keltő" fejleménynek történnének, akkor az MNB valóban kamatemelésre kényszerülhet - vélekedett keddi kommentárjában az RBS londoni igazgatója.

Várjuk ki a tárgyalások végét!

A JP Morgan globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai keddi értékelésükben szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az MNB "valószínűleg az oldalvonalon marad" az IMF/EU-megállapodás létrejöttéig. A ház elemzői szerint ebből az következik, hogy az idei harmadik negyedév előtt nem várható kamatcsökkentés a magyar jegybank részéről.

A JP Morgan szakértői hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy az infláció gyorsulásának zöme a korábbi adóemelések immár erőteljesebb átszűrődését tükrözi, és erre az MNB-nek nincs befolyása. A ház szerint ha a forint tartja magát a jelenlegi árfolyamszintek környékén, és ha a kormány folytatja a munkát az IMF/EU-megállapodás elérése érdekében, akkor a jegybank "nem fogja kötelezve érezni magát" a további kamatemelésre.

A JP Morgan londoni elemzői közölték: továbbra is azzal számolnak, hogy az MNB-alapkamat az idei első félévben nem változik, a második félévben pedig fokozatos kamatcsökkentés kezdődhet, feltéve, hogy az év közepéig megszületik az IMF/EU-megállapodás. A cég jelenleg érvényes alapeseti forgatókönyve az, hogy a magyar jegybank 2012 végéig 6,00 százalékra süllyeszti vissza alapkamatát.

A JP Morgan londoni elemzői a további inflációs pályával kapcsolatban azt jósolták, hogy az éves összevetésű inflációs ütem a következő hónapokban 5-5,5 százalékra csökken a belépő bázishatások miatt. A ház szakértői jövőre 3,5 százalék körüli szintre lassuló magyarországi inflációra számítanak.
A cég elemzői kiemelték, hogy az elmúlt két hónap inflációs gyorsulását "szinte teljes egészében" adóemelések, illetve élelmiszer- és energiaár-sokkok okozták, a belső keresletből eredő inflációs nyomás ugyanakkor továbbra is gyenge.

A galambok megfúrhatják az emeléseket

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó térségi szakelemzői keddi értékelésükben közölték: a februári inflációs adat nyomán sem módosítják azt a véleményüket, hogy az MNB kamatdöntéseit az inflációs és a növekedési kockázatok helyett továbbra is elsősorban a pénzügyi stabilitással, a forinttal és a tőkekiáramlási kockázattal kapcsolatos megfontolások vezérlik.

A GS londoni elemzői egyelőre fenntartják azt az előrejelzésüket, hogy az MNB két további - egyenként 0,5 százalékpontos - kamatemelésre kényszerülhet az IMF/EU-tárgyalások "lefulladása" esetén. A ház szakértői keddi kommentárjukban ugyanakkor elismerték, hogy egyes monetáris tanácsi tagok enyhe alapállása miatt a GS e kamatprognózisára lefelé mutató kockázatok hatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG