4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ma összefoglalót adott ki az Egyesült Királysággal folytatandó tárgyalások menetéről. Ha néhány fontos kérdésben sikerül megegyezni, már menet közben is megkezdődhetnek a jövőbeni kereskedelemről folyó tárgyalások, a 27 tagú blokk viszont egységes lesz.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke mutatja a Theresa May brit miniszterelnök által aláírt, a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az 50. cikkely aktiválása hivatalosan elindítja a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit kilépés feltételeiről szóló tárgyalásokra. (MTI/AP/Olivier Matthys)

Szerdán az Egyesült Királyság benyújtotta az Európai Unióból való kilépési szándékát, a kilépés a jelenlegi szabályok szerint két év után következik be, ez alatt tárgyalhatnak a felek annak feltételeiről. A brit fél szorgalmazta, hogy a kilépési feltételekről és a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról egyidejűleg tárgyaljanak. Az EU most engedékenyebbnek tűnik a kérdésben annyiban, hogy a főbb feltételek tisztázása után már menet közben megindulhatnak a kereskedelmi tárgyalások, ugyanakkor minden kérdésben a korábban jelzett iránymutatás az érvényes, vagyis nincs különút, az egységes piachoz jutás feltételei változatlanok.

Mindent sorjában

Donald Tusk Máltán egy sajtókonferencián azt mondta, hogy nem lehetséges minden kérdésről egyszerre, párhuzamosan tárgyalni. Először a kilépéssel kapcsolatos főbb kérdéseket kell rendezni, és utána következhetnek a jövőbeni kapcsolatokról szóló tárgyalások, de ha elég jól haladnak a dolgok, még bőven a két éves időkereten belül. A legfőbb kérdések egyrészt a pénzügyi rendezés, vagyis annak megállapítása, hogy egymás felé milyen kötelezettségei vannak a feleknek, és ennek egyenlegeként mekkora összeg terheli az Egyesült Királyságot. Ezenkívül kulcskérdés még Írország határa, valamint az Egyesült Királyságban élő EU polgárok és az EU-ban élő britek jogainak védelme.

Az utóbbi kettőben valószínűleg nem lesz lényeges nézeteltérés, a két Írország közé senki nem akar újra kemény határt, és az sem mutatna jól, ha bármelyik fél egymás polgárainak jogait megkérdőjelezné, bár korábban felmerült olyan aggodalom, hogy ez akár zsarolási potenciál is lehetne. A pénzügyi rendezés már egy komolyabb nehézség, az EU jóval nagyobb számláról beszél, mint amit a britek elfogadhatónak tartanak. Felmerül még a biztonsági együttműködés kérdése is: az EU szerint ez mindkét fél érdeke, valószínűleg ebben is hamar meg lehet egyezni.

A sziklaszilárd alapok

Az EU jelzi, hogy kész a konstruktív és rugalmas tárgyalásokra, de a szervezet alapvető szabályaiból nem enged, nem tesz kivételt. Sajnálja, hogy az Egyesült Királyság távozik, ugyanakkor arra is fel van készülve, hogy a tárgyalások legrosszabb esetben elakadnak és semmilyen megegyezés nem születik (erre kicsi az esély, nagyon nagy felelőtlenség lenne a kilépő ország részéről, lényegében egy kontinentális zárlattal érne fel gazdasági értelemben).

Néhány fontosabb feltétel, amiből az EU nem enged: ha a felek megállapodnak egy 2019. március utáni átmeneti időszakban, és addig még nem születik meg a kereskedelmi megállapodás, akkor az adott időszakban az Egyesült Királyságnak még be kell tartani az EU szabályait, például a költségvetési hozzájárulást és az európai bírósági jogkör érvényességét. Ezt a brit oldalnak problémás lehet, mivel a népszavazási kampányban ezek kulcskérdések voltak, ugyanakkor megoldás lenne, ha a kilépő ország a kereskedelmi megegyezésig tagja maradna az egységes piacnak. Igen ám, de akkor nemcsak az áruk, hanem az emberek mozgását is szabadon kell tartani az átmeneti idő alatt.

Időkeret

Ez nem valószínű, hogy megterhelő lenne a briteknek, mint átmeneti megoldás, ráadásul a jelenlegi meredek kelet-európai béremelkedési ütem mellett addigra a munkaerő beáramlás valószínűleg amúgy is csökkenni fog a térség felől. A tárgyalások várhatóan júniusban kezdődnek, és nagyjából 16 hónap alatt össze kellene hozni a kilépési megállapodást, hogy a fennmaradó fél év alatt mind a 27 tagállam ratifikálhassa azt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG