6p
A jelenleg, 20 százalék körüli beruházási aktivitást 25 százalék fölé kellene emelni, hogy az érdemi felzárkózást biztosító 3,5-4 százalékos növekedés elérhető legyen - derül ki a Magyar Nemzeti Bank mai tájékoztatóján.

Új felmérést, a Növekedési Jelentést publikál a jövőben a Magyar Nemzeti Bank. Balog Ádám jegybanki alelnök szerint az évente publikálandó jelentésből rövid távú következtetéseket nem érdemes majd levonni, a cél az, hogy szélesebb, hosszabb spektrumban lehessen vizsgálni a gazdaság mozgását. A mostani jelentés épp ezért a gazdasági válság, illetve hazánk esetében a 10 évvel ezelőtti EU-csatlakozása óta kíséri nyomon a gazdaság átalakulását és megpróbálja felbecsülni a jövőbeli növekedésért tenni szükséges lépéseket. Magyarország több szempontból fordulópont előtt áll, amely hosszú távon meghatározhatja a gazdaság irányát - mondta Balog Ádám, aki szerint ilyen az újrainduló EU-pályázatok kérdése, de a jegybank eddiginél komolyabb szerepvállalása, illetve a hazai bankrendszer megkezdett átalakulása is komoly változásokat hozhat.

Virág Barnabás, a jegybank igazgatója a 2008-as válság újraértelmezte a fenntartható növekedés fogalmát. A válság rávilágított arra, hogy kínálati kérdéseket nem lehet elvonatkoztatni a keresleti kérdésektől, s a válság azt is megmutatta, hogy a finanszírozás sem szakadhat el a kereslettől, azaz, hogy a hiteleknek a legproduktívabb kibocsátók finanszírozását kell segítenie. A Privátbankár.hu kérdésére az igazgató hangsúlyozta: végső soron a piac feladata, hogy valóban a produktívabb irányokba kerüljenek kihelyezésre a finanszírozási források, ugyanakkor ma már a szabályozóknak is vannak eszközeik arra, hogy ebbe az irányba mozdítsa a finanszírozást.

A válság azt is megmutatta, hogy a gazdasági ciklusok vizsgálata önmagában nem elég, mivel az azt támogató pénzügyi ciklusok sokszor 2-3-szor hosszabbak lehetnek, ezért befolyásolhatják a gazdaságok ciklusok utáni teljesítményét is.

Komoly a lemaradás

Magyarországon épp az EU-csatlakozás után lassult le a felzárkózási ütem, 10 év alatt nagyjából 30 százalékos lemaradást sikerült "összeszedni" a visegrádi országokkal szemben. 2011-ig folyamatosan nyílt az olló, ez ugyanakkor általánosnak mondható, azaz mind a tőke, mind a munka és a hatékonyság tekintetében fennállt.

A válság előtti pillanatokban adósság tekintetében hazánk az EU perifériája irányába mozdult el - igaz, Virág Barnabás szerint az elmúlt 40 év teljesítményét megfigyelve látható, hogy nem egyedi esettel állunk szemben, hiszen Magyarország ilyen helyzetbe nagyjából évtizedenként belesodródott: a komolyabb növekedést rendre a túlköltekezés és a túlzott hitelfelvétel alapozta meg. A költségvetés rendre olyan időszakban lazított, amikor a háztartások megtakarítási hajlandósága is gyengült.

Eltérő megoldások

A válság óta a mérlegekben meglévő egyensúlyhiányok mérséklődtek: a deficitet futó államok csökkentették a hiányt, a szufficites országok teljesítménye ugyanakkor gyengült. Ezek ára ugyanakkor a belső egyensúly romlása volt, ráadásul az eladósodás szintje továbbra is növekszik. A jegybank tanulmánya szerint ennek oka, hogy a feltörekvő országok nem tudták érdemben csökkenteni az adósságukat, míg a fejlett országok a kedvező kamatkörnyezetet kihasználva tovább növelték adósságukat. Virág Barnabás szerint az, hogy a régiók eltérő megoldási utakat választottak a kilábalásra, mára - közel hasonló kiindulópont ellenére - rendkívül komoly növekedési eltérést okozott. Ez a legplasztikusabban az USA és az EU összevetésében mutatkozik meg. Amiben egyöntetű a helyzet: mindenki a jegybankoktól várja a megoldást.

Hazánk problémája, hogy hiába sikerült a folyó fizetési mérlegben és a költségvetés egyenlegében javulást elérni, a nettó külső adósság csökkenésében a vállalatok és a bankrendszer tett hatékony lépéseket, a költségvetési adósság leépülése lassabban megy. Azok az országok, ahol a nettó külső adósság alacsony volt, ott nagyjából 2010-re elérhető volt a válság előtti kibocsátási szint, a 40 százalék feletti eladósodással küzdő országok - köztük hazánk -  ugyanakkor még mindig 5-6 százalékkal elmaradnak az optimális kilábalási pályától. A válság előtti években a pénzügyi ciklus túlpörgése nagyjából 0,5 százalékos pluszt adott a GDP-növekedésnek, a válság után ugyanakkor ez visszaütött, s így a potenciális lehetőségekhez képest a magyar GDP nagyjából 1 százalékkal maradt el az optimálistól.

Nehéz a kitörés

A magyar gazdaság hosszabb távú lehetőségeiről szóló prognózisok kapcsán az MNB igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a sikeres felzárkózás inkább ritka kivétel, mint általánosság - a közepes fejlett státuszból nehéz kitörni.

Az elmúlt évtizedekben az ázsiai kis tigriseknek sikerült ezt maradéktalanul teljesíteni, az európai sikerállamok (Írország, Dél-Európa országai) esetében a sikeresség megítélése már nem egyértelmű. Ugyanakkor vannak kötelező elemek amelyek nélkül nem lehet felzárkózni: a beruházási rátának folyamatosan 5-10 százalékkal kell meghaladni a beragadó országokét és ez a termelékenység növelésére is igaz. Magyarországon a beruházási aktivitás volt az, amely az elmúlt években rendkívül alacsony maradt.

Ha a beruházási ráta a jelenlegi 20 százalék körüli szinten maradna, akkor az éves növekedés 2-2,5 százalékos lehet. A felzárkózási pálya optimális teljesítéséhez, 3,5-4 százalékos növekedés kellene, ehhez ugyanakkor a beruházási rátának 25 százalék fölé kellene emelkednie. Figyelemmel kell lenni ugyanakkor, hogy a munkába bevonható emberek köre a demográfiai trendeknek köszönhetően egyre csökken majd. Az látszik ugyanakkor, hogy potenciális munkaerő-tartalékaink az alacsony képzettségűek körében vannak. A termelékenység tekintetében a kis cégek termelékenysége messze lemarad a nagyobb cégek teljesítményétől. A magas hazai export-kitettségünk ellenére a magyar cégek igen alacsony hozzáadott-értékkel járulnak hozzá az exporthoz. Virág Barnabás szerint mindhárom problémára a szakképzés erősítése nyújthat orvosságot. Emellett pedig komoly cél kell, hogy legyen, hogy a szolgáltatások terén előrelépjünk - a válság megmutatta, hogy a szolgáltatások területén volt a legkisebb a visszaesés. Márpedig a szolgáltatások az exporthoz még 20 százalék alatti mértékben járulnak hozzá hazánkban, míg az EU-átlag 24 százalék körül áll.

A cégek megtakarítási rátája igen magas szinten áll, ez elvben segítheti a komolyabb beruházási aktivitást, ám ehhez az kellene, hogy a cégek valóban merjenek beruházni. Az MNB szerint a háztartási megtakarításokkal kiegészülve a mostani megtakarítási szerkezet alkalmas arra, hogy a 20 százalék körüli beruházási rátát finanszírozza. Egészséges az lenne, ha belső források révén lehetne a komolyabb beruházási aktivitást is finanszírozni. Ehhez addicionális forrást a cégek növekvő termelékenysége, és a háztartások hosszabb távú, öngondoskodás jellegű gondolkodásának fellendülése biztosíthat. A jegybank szigorúbb makroprudenciális szabályai is segíthetik a beruházási ráta növekedését, míg a költségvetésnek az ESA-hiány csökkenése révén van lehetősége elősegíteni a beruházási ráta komolyabb növekedését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ragaszkodik az oroszokhoz a világelső amerikai cég
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 16:16
Az Egyesült Államok legismertebb márkái látványosan hagyták el Oroszországot az Ukrajna ellen indított agresszió után, ám jóval több cég ragaszkodik ottani vagyonához, mint ahányan távoztak.
Makro / Külgazdaság Több mint 251 billió forintot költöttek egymásra a cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 15:31
Hosszas stagnálás után meredeken emelkedett a globális vállalati szektor által bejelentett kiugró értékű egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG