4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Kreml szerint szombaton végre sor kerülhet a várva várt kapcsolatfelvételre Donald Trump és Vlagyimir Putyin között egy telefonbeszélgetés erejéig. Trump korábbi jelzései alapján békülés várható a két nagyhatalom között, és ez már Gorbacsov ex-szovjet vezető szerint is igen aktuális lenne már.

A szankciók

Az új amerikai elnök mindjárt egy másik telefont is le fog bonyolítani, mégpedig Angela Merkellel, és a Reuters forrása szerint ez a beszélgetés is Oroszországról fog szólni (nem lepődnénk meg, ha a szankciók eltörlése is szóba kerülne). Trump többször elmondta, hogy javuló, sőt baráti kapcsolatokat szeretne Oroszországgal, és felülvizsgálná a 2014-ben, a Krím elfoglalása után hozott szankciókat. Ezt pártjában sokan ellenzik és elvileg a német kancellár is várna valamilyen orosz lépést Ukrajna ügyében, de valójában jól jönne neki a szankciók beszüntetése az idei németországi választások előtt.

Trumpot saját országában bírálatok érik, miszerint orosz segítséggel nyerte meg a választásokat, és ezt szeretné ellentételezni, ami szerintük fenyegetés Amerika biztonságára nézve. Más vélemények szerint viszont jó lenne az enyhülés, hisz mindenekelőtt együtt lehetne működni és előrelépni olyan ügyekben, melyekben Obama alatt komoly súrlódások voltak a két nagyhatalom között, mint Ukrajna és Szíria.

Szót értenek?

Putyin és Trump eddig még sosem találkoztak, és sokan kíváncsian várják, hogy személyiségükből adódóan hogyan fognak majd szót érteni egymással. Trump eredetileg egy ingatlanmágus, aki sokszor ösztönösen és gyorsan dönt, míg Putyin egykori szovjet titkosszolgálati ügynök, aki minden lépését alaposan megtervezi. Mindenesetre mindketten kifejezték már, hogy szeretnék megjavítani az országaik közötti kapcsolatot, és hogy Trump elnöksége alatt erre lehetőséget látnak. Ha megnézzük, milyen gyorsan hozta meg első, a kampány alatt hangoztatott intézkedéseit az amerikai elnök, nem kizárt, hogy az orosz kapcsolat javítását is hamar beindítja.

A nagy előd is hozzászólt

Mintegy az eseményhez időzítve mondott beszédet a Szovjetunió utolsó vezetője, Mihail Gorbacsov Moszkvában. Szerinte az elmúlt 2-3 évben kialakult rossz kapcsolat és főleg a fegyverkezés rendkívül veszélyes irányba vitte el a világot, miközben ő már szembenézett ilyennel hivatali ideje alatt, és akkor nagy lépéseket sikerült tennie a fegyverkezés csökkentésére, a kapcsolatok javítására, sőt, a keleti blokk felszámolásával gyakorlatilag véget is vetett a hidegháborúnak.

Az utóbbi időben sok katonát, tankot és páncélozott csapatszállítót hoztak Európába, és mindkét oldal csapatokait és fegyvereit, melyek eddig messze voltak egymástól, most előretoltak, farkasszemet néznek egymással, mintha bármely pillanatban össze akarnának csapni. Időközben olyan kifinomult fegyvereket fejlesztettek ki, melyek hatása összemérhető a tömegpusztító, nukleáris fegyverekével. Közben a védelmi doktrínák is egyre ijesztőbbek, lényegében támadóak, miután a megelőző csapásra helyezik a hangsúlyt.

Ajánlja magát

Ez utóbbi persze a hidegháborúban is így volt, épp ezért kezdett Gorbacsov a 80-as évek második felében fegyverzetkorlátozási tárgyalásokat Amerikával. A legnagyobb eredmény az lett, hogy erősen lecsökkent az esélye annak, hogy technikai hiba vagy baleset miatt indulhasson meg egy nukleáris háború. 1985-ben Genfben deklarálták is a felek, hogy a nukleáris háború megnyerhetetlen, ezért nem szabad megvívni. Ez a kijelentés annak idején nagy megnyugvást okozott világszerte.

Gorbacsov szerint most újra megjelent a nukleáris fenyegetés, amióta a nagyhatalmak közti viszony drámaian megromlott az ukrajnai események miatt. Szerinte az első lépést az ENSZ Biztonsági Tanácsának kéne megtenni, de miután tudja, hogy ez szépen hangzik, de a gyakorlatban minden a nukleáris fegyverek 90 százalékát birtokló két szuperhatalmon múlik, a gyakorlatban nekik kell egymással dűlőre jutni. A kezdő lépéseket így most Donald Trumpnak és Vlagyimir Putyinnak kell megtennie.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG