4p
A két évvel ezelőtti EU-csatlakozás nem hozta el a várt fellendülést déli szomszédunknál, az államadósság nő. A Mol-INA perpatvar továbbra is beárnyékolja a kétoldalú kapcsolatokat, holott a két országnak energiabiztonsága hosszú távú biztosítására kellene törekednie. A friss zágrábi alkotmánybírósági döntés javítja a Mol pozícióját a horvát állammal szemben az amerikai és svájci választott bíróságok előtt zajló, anyagi természetű perében.

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Horvátország egyébként sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatainak kilátását múlt pénteken a Fitch Ratings, a romló államháztartási és államadósság-dinamikával indokolva a lépést. Horvátország bruttó államadósság-rátája 2014 végén elérte a 85 százalékot, holott ez a ráta 2008 végén még csak 39 százalék volt. A költségvetés magas, hozzávetőleg 20 százalékos GDP-arányos finanszírozási igénye kockázatokat jelent a közadósság-fenntarthatóságra a finanszírozási költségek váratlan emelkedése esetén.

Horvát-magyar iszony

A Mol-INA perpatvar kedvezőtlenül befolyásolja a kétoldalú kapcsolatokat, holott a két országnak energiabiztonsága hosszú távú biztosítására kellene törekednie. Horvátország nem építi meg azt az úgynevezett interkonnektort, amely lehetővé tenné, hogy a két országot összekötő gázvezetéken ne csak délre, hanem hozzánk is áramolhasson a gáz. A hazai kormányzat képviselői erőteljesen lobbiznak ezzel kapcsolatban az amerikai kormány energetikai különmegbízottjánál, Amos Hochsteinnél is - aki gyakori látogatója Zágrábnak és Budapestnek -, egyelőre eredménytelenül.

(Fotó: INA)

Kérdés persze, hogy egy konzervatív HDZ-kormány - a következő általános választásokat jövő februárig kell megtartani - mennyire lenne elkötelezett az interkonnektor megépítése mellett, ugyanis a beruházás tetemes költségekkel jár. Ezekhez Zágráb uniós forrást szeretne, az azonban egyelőre nem érkezik.

Budapest évek óta rendszeresen szóvá tette azt is, hogy Krk szigetén épüljön meg az a cseppfolyósított gáz tárolására és továbbküldésére alkalmas terminál, amelyet szintén fontosnak tartanak a magyar energiabiztonság szempontjából. Itt végre elmozdulás látható, a horvátországi elektromos művek (HEP) és a gázszállítást bonyolító Plincro hivatalosan is bejelentette két hete, hogy várják azon külföldi befektetők jelentkezését, amelyek részt vennének a terminál kiépítésében. Az LNG terminál bekerült az európai energiabiztonsági stratégiába is.

Csattanós pofon a zágrábi kormányzatnak

A jelenlegi balközép kormányzat mindenesetre nagy fülest kapott két hete, amikor a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte azt a jogerős ítéletet, amely korábban nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Sanader volt konzervatív kormányfőt a Hypo Bank és a Mol-INA vesztegetési ügyben. A döntés javítja a Mol pozícióját a horvát állammal szemben amerikai és svájci választott bíróságok előtt zajló, anyagi természetű perében.

A Mol-INA ügyben testületi, kormánydöntésekről volt szó, az alkotmánybírák jogi állásfoglalása ez esetben találkozik az utca emberének a véleményével. Azt senki sem gondolja, hogy ha Sanadert valóban megvesztegették, akkor egyedül ő a sáros a kormánya részéről.

Képzelhetjük majd az esetleges zágrábi hangulatot, ha ezek után a nemzetközi választott bíróság azt mondja ki, hogy a Mol vezetői nem vesztegették meg Sanadert és a Molnak jogában áll az INA-ban a menedzsment jogokat gyakorolni, hiszen több milliárd eurót fektettek a társaságba.

A horvát igazságszolgáltatás egyébként is ramaty állapotban van. Tavaly 339 panaszt jelentettek be a bíróságok munkájával kapcsolatban, egy munkaügyi per például már tizenhat éve tart. A Sanader-ítélet alkotmánybírósági felülvizsgálata tovább szította a lakosság elégedetlenségét és a horvát államügyészség munkáját is egyre több bírálat éri, ugyanis kontroll nélkül emelnek - vagy éppen nem emelnek - vádat egyesek ellen.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG