1p
Az EBRD vezető közgazdásza szerint az euróövezet a katasztrófa felé tart, de a tragédia még mindig elhárítható. Hozzátette: Magyarország mindettől függetlenül olyan kalandorpolitikát folytat, amelyet a magyar nép meg fog szenvedni, mivel ezek ellentétesek a gazdasági növekedés érdekeivel.

Az EBRD (Európai Újjáépítési Bank) irányító közgazdásza, Erik Berglöf az alapblog.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy továbbra is fenntartja véleményét, mely szerint felmérhetetlen következményekkel járó, kiszámíthatatlan mélységű katasztrófa felé menetel ez euróövezet. Hozzátette, hogy ami az utóbbi napokban a piacokon megfigyelhető nem más, mint az „édes-kevés" eredménynek, illetőleg a pozitív várakozásoknak a rövid távú lereagálása.

A katasztrófa elkerülhető

A szakértő véleménye szerint hosszasan sorolhatóak az euró jövőjével kapcsolatos rendkívüli piaci bizonytalanságok dokumentumai. A szituációt rontja, hogy politikusok, piaci szereplők, befektetők, bankok, valamint egyszerű polgárok feltűnően ellentmondásosan és a hangulatot negatívan befolyásolóan beszélnek és cselekednek. Az egység halvány jeleit sem tapasztalni a magatartásokon és a hivatalos megnyilatkozásokon a tekintetben, hogy egyben akarják-e látni és tartani az eurózónát, hogy az eurózóna jelenlegi formájának végét azonosítják-e magának az eurónak a halálával.

Erik Berglöf ugyanakkor úgy véli, hogy elkerülhető lenne a katasztrófa. Ahhoz azonban legelőször tisztázni kell az európai országok közvéleménye előtt, hogy a hosszú távú megoldás méregdrága és az elején nagyon sokaknak fog fájni. Véleménye szerint hozzá kell látni az eurózóna strukturális, örökölt alapproblémáinak felszámolásához.

A megoldáshoz szerinte elkerülhetetlen a kölcsönös betétbiztosítás, a közös bankfelügyelet, lényegében bankunió, a nemzeti adósságok nemzetköziesítése, az adósságok szétterítése, erőteljesebben központosított ellenőrzés a nemzeti kormányok, illetőleg parlamentek  adósságpolitikája felett, az EKB hatáskörének fokozatos kiterjesztése, az ESM-nek nevezett pénzügyi mentőalapnak esetleges bankká alakítása.

Veszélyes a magyar kormány politikája

Erik Berglöf kifejtette, hogy nem ért egyet, sőt nagyon veszélyesnek tartja a magyar kormány problémákra adott válaszát. Véleménye szerint a kormány politikája nem bátorság, hanem visszaélés egy demokratikus úton szerzett parlamenti többséggel. Hozzátette, hogy az unortodoxia Magyarország esetében nem újszerű gazdaságpolitikát, hanem elsősorban a demokrácia alapjainak a kikezdését jelenti.

Véleménye szerint Magyarországgal az a baj, hogy a kormányzati politika kikerüli, felülírja az uniós tagság feltételeihez kötött demokratikus szabályokat, valamint pontatlanok a külföldi intézményeknek szánt gazdasági, politikai, pénzügyi helyzetjelentések, értékelések.

Aggódik az EBRD Magyarország miatt

A szakértő az illetékadóval kapcsolatban elmondta, hogy csak Magyarországon célozzák meg az egyszerű polgárokat érintő pénzforgalmat. Minden más országban csakis a nagy spekulációs műveletek megadóztatására törekednek.

Erik Berglöf kiemelte, hogy a magyar gazdaságpolitikai gyakorlat csak látszatjavulásokat hoz, melyek csupán rövid távra szólnak. Az ezekhez vezető módszerek ugyanakkor ellentétesek a gazdasági növekedés érdekeivel, az Unió értékrendjével. Hosszabb távon mindenekelőtt Magyarország lakói fogják mindezt a kárt elszenvedni, a következő néhány hónapban ez fogja megint lassítani, vagy akár megakadályozni az egyezséget az IMF-fel és az Európai Unióval. Hozzátette: az EBRD mélységesen aggódik Magyarország miatt.

A teljes interjú itt olvasható>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG