1p
A héten élénk levelezést folytat Budapest és Brüsszel, előbbi a jegybanktörvény ügyében nyugtatta a kedélyeket, utóbbi levele ma érkezik meg: újabb kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen. Brüsszelnek a cafeteria-rendszer átalakítással van gondja. Ami meglepő, hogy a Bizottság jelezte, a plázastoppal sincs minden rendben - erről eddig nem volt szól.

Gyarapodnak a problémás esetek

Már 4-5 hónapja lehetett tudni, hogy Brüsszel előveszi a SZÉP-kártyát és az Erzsébet utalványt is, ezekben az ügyekben újabb kötelezettségszegési eljárások indulnak ellenünk, de Brüsszelnek a plázastop sem tetszik.

A 300 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi egységek építését engedélyhez kötő törvény ügyében Brüsszel több kérdést is küld a magyar kormánynak majd. Ha ezekre nem kap megnyugtató válaszokat, úgy ebben az ügyben is eljárás indulhat, de ne rohanjunk ennyire előre (bár a cafeteria-rendszer átalakítása ügyében is ilyen "pilot projectet" indított a Bizottság).

Az Európai Bizottság asztalán fekszik a dohánytermékek kiskereskedelmét szabályozó trafiktörvény, a végtörlesztésről szóló jogszabály, valamint a 2010 nyarán bevezetett kiskereskedelmi különadó is.



A konkrét eljárások

A BruxInfo értesülései szerint az uniós jog vélt megsértése miatt eljárást indít csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a cafeteria-rendszer január 1-jei átszervezése miatt. A testület csütörtökön fogadja el a havi szokásos úgynevezett jogsértési csomagját, amelyben egyben jelenti be, hogy mely ország ellen milyen ügyekben indít kötelezettségszegési eljárást.

A franciák panaszkodtak

Egy eljárás már indult ellenünk
Kedvezményes adókulccsal adható béren kívüli juttatás még a Széchenyi Pihenő Kártya, melynek ügyében szintén eljárás indul Magyarország ellen. A törvény ebben az esetben azokat a feltételeket határozza meg, mivel kell rendelkeznie a szolgáltatóknak a kibocsátáshoz - így például előírás a banki háttér.

A magyar utalványrendszer ellen is eljárás indulhat, a Bizottság már februárban jelezte, vizsgálja, hogy a szolgáltatások szabad letelepedéséről és nyújtásáról szóló uniós jogszabályokat sérti-e a magyar jogszabály és gyakorlat, valamint azt, hogy diszkriminatív-e az új magyar rendszer a vállalkozók egy körére.

Január elseje óta kedvezményes, 30,94%-os adóteherrel csak a Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsáthat ki tiketteket, melyeket a törvény nevesít is: ez az Erzsébet-utalvány. A piacon más szolgáltatók nem adhatnak ki ilyen kártyát, és rájuk az 51,17%-os kulcs érvényes. Az utalványpiacot eddig 90%-ban uraló francia szolgáltatók fordultak emiatt panasszal Brüsszelhez, mert szerintük a törvény diszkriminatív.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG