1p
Mariano Rajoy és Mario Monti is nehéz körülmények között vette át elődjétől a kormányzást, a két mediterrán ország, Spanyol- és Olaszország miniszterelnöke is recesszióval és az államháztartás túlzott hiányával kell, hogy megbirkózzon. A fájdalmas megszorítások azonban nemcsak a társadalmi feszültségeket növelik, hanem visszafogják amúgy is lomha gazdaságot.

A 10 éves spanyol kötvényhozamok rekordmagasságba szöktek a múlt hét végén, a csődkockázatot jelző CDS-felár pedig soha nem látott magasságokba emelkedett Spanyolország esetében, miközben a kormány bejelentette munkaügyi reformját és kiigazítócsomagját is. A konzervatív Mariano Rajoy ráadásul azt is kilobbizta Brüsszelnél, hogy a tavaly 8,5%-os hiánnyal záró Spanyolország egy magasabb hiánypályát futhasson, így az idei cél a GDP 4,4% helyett 5,3% lesz.

Olaszország Gazdasági mutatók Spanyolország
-2,2% GDP (prognózis, 2012) -1,7%
3,9% Deficit 5,3%
120,3% Államadósság 68,5%
375 CDS-felár 410
9,3% Munkanélküliség 23,6%



A piacok reflektorfényében most Spanyolország van, pedig Olaszország sincs éppen irigylésre méltó helyzetben.

A gazdasági növekedés a válságot megelőző időszakban Olaszországban átlagosan évi 1% volt, míg Spanyolország gazdasága rendre 3% felett nőtt - köszönhetően elsősorban a csúcsra járatott építőiparnak, mely még a jelzálogpiaci válság kitörése előtt tulajdonképpen összeomlott. A tavalyi évet a spanyolok 0,7%-os, az olaszok szerény, 0,2%-os növekedéssel zárták. De a gazdaság motorjai kezdenek lefulladni mindkét országban: Madridnak és Rómánk is recesszióval kell számolnia az idén.

Mariano Rajoy

A krízis mostani szakasza az államok magas eladósodottságáról szól, ebben Olaszország messze "veri" Spanyolországot, Monti kormánya a GDP 120,3%-ának megfelelő adósságot kapott a nyakába elődjétől, míg Spanyolország esetében ez a mutató 68,5%. Csakhogy a spanyol adósságszint a válság előtti években hirtelen megugrott, 2007-től 2011-ig majd' 23%-kal, míg az olasz adósságdinamika ennél jóval visszafogottabb volt, csupán 17%-kal emelkedett. És azt se felejtsük el, hogy az olasz adósság közel 80%-a belföldi kézben van.
Spanyolország sérülékenységét viszont növeli, hogy a vállalatok (135%) és a háztartások (85%) adósságszintje is igen magas.



A legnagyobb gond az idei hiánycéllal lehet, a spanyol deficit tavaly alaposan elszállt, 8,5% lett év végére, míg Olaszországban ez az arány csupán 3,9% volt. A piacok is elsősorban azt figyelik, hogy hogyan sikerülnek a spanyol kötvényaukciók úgy, hogy az EKB nem vásárol spanyol papírokat már 5 hete a másodpiacon. A lanyha érdeklődés rekordszintre tornázta fel a 10 éves papírok hozamát, csütörtökön ezekből a lejáratokból újabb aukció lesz, amin nagyon sok múlik.

A másik legnagyobb gond, hogy Spanyolország tudja magáénak az Unió legnagyobb munkanélküliségi rátáját, miközben a pályakezdők fele nem talál állást. Olaszországban csak 9,3% a munkanélküliek aránya, Spanyolországban 23,6% - összehasonlításképp az eurózóna átlaga: 10,8%.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG