4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sovány többséggel, de végül megszavazta Martin Schulz pártja is a nagykoalíciós tárgyalások elkezdését. Most kezdődhet az újabb huzavona.
Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke. (MTI/EPA/Clemens Bilan)

Az SPD nagy nehezen rábólintott: indulhatnak a koalíciós tárgyalások

A német centrista pártok nagy öregjei (Merkel, Schulz, Seehofer) jó 10 napja egy hetes tárgyalás után ország-világ elé tártak egy 28 oldalas megállapodás-tervezetet, amely biztosítani hivatott a nagykoalíció további kormányzását. Ezt terjesztették a pártvezetők a pártjaik elé, és azt javasolták a tagságnak: adjanak felhatalmazást arra, hogy megkezdhessék a koalíciós tárgyalásokat,

A Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt, az SPD utoljára adta be a derekát, de végül a hétvégén a párt bonni kongresszusán a küldöttek 56,3 százaléka megszavazta a koalíciós tárgyalások megkezdését. Persze a húzódozás érthető: az előző nagykoalícióból az SPD egyáltalán nem jött ki jól, támogatottsága szakadékba zuhant. Nem véletlen, hogy külpolitikai szakértőnk is arról írt: a nagykoalíciós megállapodástervezet sokkal inkább szól a vezetők túlélésének biztosításáról, mint a pártok érdekeiről - a tagságok körében éppen ezért egyre nő az elégedetlenség. Elemzésünk a helyzetről >>

Messze még a vége: most indulhat az újabb alkudozás

Most, hogy megvan az SPD beleegyezése és megkezdődhetnek a tárgyalások, Merkel és Seehofer azonnal jelezte: a tárgyalás keretét a CDU/CSU és az SPD előzetes egyeztetésén kidolgozott megállapodás alkotja. Persze mindketten tudják, hogy az SPD várhatóan újabb követelésekkel áll elő, arra hivatkozva, hogy a koalíciós szerződést el kell fogadtatni a párttagsággal - de Seehofer közölze, a múlt héten kötött megállapodással lefektetett kereteket nem lehet tovább tágítani.

Martin Schulz, az SPD elnöke a kongresszus után a párttagoknak küldött körlevelében kiemelte: "intenzíven tárgyalunk majd azért, hogy még többet hozzunk ki az embereknek és országunknak". Az SPD a többi között a határozott időre szóló munkaszerződés alkalmazásának korlátozását igyekszik majd elérni a koalíciós tárgyaláson, és azt is, hogy kivételes esetekben, méltányosságból engedélyezzék a családegyesítést az oltalmazott státuszt szerző menedékkérőknek.

Húsvétra alakulhat meg a negyedik Merkel-kormány - ha megszavazzák

Angela Merkel a CDU berlini székházában tett nyilatkozatában kiemelte, hogy az SPD döntésével megnyílt az út a koalíciós tárgyalás előtt, amely egy stabil kormány megalakítását célozza. Horst Seehofer a CSU müncheni székházában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy rövidesen el kell kezdeni a tárgyalást, és február első hetében el kell készíteni a koalíciós szerződést. Már hétfőn hozzáfognak a tárgyalások előkészítéséhez, és meglehet, hogy az első pártelnöki szintű találkozót is megtartják.

Ha sikerül kidolgozni egy koalíciós szerződést, a mintegy 450 ezres tagságú SPD pártszavazással, a tagság voksai alapján dönt arról, hogy ismét koalícióra lép-e a CDU/CSU-val.

Az új német szövetségi kormány így húsvét körül alakulhat meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet. A kormányalakítás minden eddiginél hosszabb, a koalíciós tárgyalás is csak a tavaly szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás utáni 120. napon kezdődhet el. Az eddigi rekordot 2013-ban állították fel, amikor a CDU/CSU és az SPD kormánya a választás utáni 86. napon alakult meg.

A január 12-én kötött megállapodással és hátterével itt foglalkoztunk bővebben >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG