Hirdetés
Hirdetés

Igazából mindegy, hogy mi lesz a görögökkel?

2015. június 30., 13:24

Görögországon kívül kevés erőteljes változást hoz majd a görög népszavazás.

A Fidelity szakemberei szerint a befektetőknek érdemesebb a FED-döntésre figyelniük, mivel a jelenlegi helyzetben valószínűtlennek tűnik a szeptemberi kamatemelés. A piaci szereplők ráadásul már számítanak egy ideje a görög válságra.

Mindezt azzal indokolják, hogy az európai bankok és biztosítók kitettsége a görög államkötvényeknek elhanyagolható, működési kockázat pedig csak az ország területén áll fenn. A közeljövőben az Európai Központi Bank megerősítheti nagyszabású QE programját, amellyel támogatást nyújthat más periférikus államkötvény-piacoknak, amennyiben a hozam növekedne.

Hirdetés

A görög problémák megerősíthetik az euróhoz való ragaszkodást egyes periférikus államokban és ez megakadályozhat más radikális pártokat abban (pl. a Podemost Spanyolországban), hogy nagyarányú szavazathoz jussanak.

Mégis, mi a helyzet, ha a görög népszavazás döntése:

IGEN

Az „igen” szavazatok győzelme a népszavazáson valószínűleg egy új technokrata kormány születéséhez vezetne, amely kész megállapodni az EU-val és más hitelezőkkel.

NEM

Az EKB és a nagy európai országok alaposabban felkészültek a Grexitre, mint az előző válság idején. A Grexit másodlagos negatív hatásai érvényesülnének, mint a piaci és fogyasztói hangulat, a nyomás a banki költségeken és a nagyobb hitelezési árrés.

Államcsőd előbb lesz

Dierk Brandenburg a cég államkötvény-elemzője azt mondja, hogy a népszavazás még nem jelenti automatikusan a Grexitet, de egy államcsőd kialakulása igen valószínű. Az eurózóna azonnali válasza arra fog koncentrálni, hogy ne gyűrűzzön tovább a görög csőd hatása, likviditást ajánlanak majd a bankoknak és átállítják a QE-t ha kell. A legtöbb kormány már az év elején megejtette a kötvénykibocsátást, így ezen a téren nincs kockázat.

A Fidelity portfoliómenedzsere szerint a Grexit esetén a befektetők nyugodtabb vizek felé eveznek majd (mint a hosszú távú állampapír és a készpénz), a piacokon pedig túlkínálat alakul ki. Természetesen egy „igen” győzelemnek jobban örülnének a piacok és az állami döntéshozók, de az elemző úgy véli, most a nemnek nagyobb esélye van.

Eugene Philalitis szerint a kamatláb-csökkentések lehetősége Kínában, valamint a FED döntése jobban lekötik majd a befektetők figyelmét. Mivel azonban sem a görög helyzet, sem az erős dollár nem változott, a FED szeptemberi kamatemelésének kicsi az esélyét látják a Fidelity szakértői.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Megszűnhet a lakásáfa: elszállnak a lakásárak?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai szerint nem várható, hogy a 2019. december 31-e után meghosszabbítanák az újépítésű lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot. A kedvezményes lakásáfa megszűnése több szektorban is komoly negatív hatással járhat.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?