Hirdetés
Hirdetés

Így hoztuk össze a 80 milliárdos júliusi többletet

2012. augusztus 22., 16:13

Az előzetes adatokhoz képest nem változtak a júliusi államháztartási hiányadat számai. Az államháztartás központi alrendszerének többlete 80,2 milliárd forint volt. Július hónapban utoljára 4 éve volt ilyen nagy többletünk. Kigyűjtöttük a legfontosabb részleteket, így az előzetes adathoz képest már részletsebben látszik, hogyan és mely területeken sikerült összehozni a kiugró többletet.

80,2 milliárd forintos többletet hozott össze a magyar államháztartás júliusban. Ezen belül a központi költségvetés 49,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 22,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig közel 8,2 milliárd forintos szufficittel zártak. Tavaly ugyanekkor a központi alrendszerének hiánya 459,9 milliárd forint volt. Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű július végi hiányok esetében az idei évi 56,7%-os mérték jóval kedvezőbb lett a tavalyi 81,8%-nál. Az államháztartás központi alrendszerének 2012. július végi hiánya 437,5 milliárd forintra teljesült, 2011. július végén e deficit 1494,5 milliárd forintot tett ki.

Forrás: Privátbankár

Központi költségvetés

Hirdetés

Bevételek

A központi költségvetés júliusi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 64 milliárd forinttal magasabbak voltak. Az adóbevételek esetében a jövedéki adó, a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek haladták meg a tavalyi összeget. Ezen túlmenően a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és a kamatbevételek is nagyobb összegben jöttek be, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Kiadások

A központi költségvetés júliusi kiadása közel 446 milliárd forinttal kevesebb volt, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében a tavalyi évnél alacsonyabbak voltak a fogyasztói árkiegészítések, a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, a kamatkiadások és a kezességérvényesítések is. A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai. A tavalyi évtől való eltérés értékelésekor meg kell említeni, hogy az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásoknál 2011. július hónapjában került sor a MOL részvénypakett megvásárlására.

Kamategyenleg

A kamatkiadások 2012 júliusában 63,4 milliárd forintot tettek ki, 2 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 10,7 milliárd forintos szintet értek el, 2,8 milliárddal többet az előző évinél. A nettó 2 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 10,7 milliárd forintos szintet értek el, 2,8 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (52,7 milliárd forint) összességében 4,8 milliárd forinttal lettek alacsonyabbak, mint az előző évben.

TB Alapok

A társadalombiztosítási alapok júliusi 22,3 milliárd forintos többlete a Nyugdíjbiztosítási Alap 9,1 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 13,2 milliárd forintos szufficitjéből jön össze. 2011. július hónapjában az alapok együttes hiánya 23,7 milliárd forint volt. A tavalyinál kedvezőbb egyenleg alakulásában kiemelt szerepet játszanak a magasabb szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételek, valamint az egészségügyi hozzájárulások. Növelte a bevételeket az a tény is, hogy az Egészségbiztosítási Alap egyéb bevételei között számolták el a baleseti adóból és a népegészségügyi termékadóból származó bevételek is. A két év összehasonlításánál meg kell még említeni, hogy idén júliusban a Nyugdíjbiztosítási Alap 8,5 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült, míg 2011-ben nem kapott támogatást. A kieső költségvetési támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel pótolta 2011 második félévében.

Elkülönített állami pénzalapok

Az elkülönített állami pénzalapok júliusi egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőtlenebb lett. Az alapok bevételei 10,1 milliárd forinttal alacsonyabbak, kiadásai pedig 5,6 milliárd forinttal magasabbak voltak. A bevételek esetében a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulás bevétele a tavalyi évben az akkor még hatályos előlegfizetési szabály miatt volt magasabb. A kiadások közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap Start-munkaprogram kiadása volt magasabb az előző év azonos hónapjához képest. Ennek oka, hogy idén a Start-munkaprogram (a kormány munkahelynövelő törekvéseivel összhangban) jelentősebb tételt képvisel az alapon belül, ezt tükrözi a júliusi 11,8 milliárd forintos kifizetés is a tavalyi 5,7 milliárd forintos kifizetéssel szemben. Ezen felül a Bethlen Gábor Alap kiadásai is nagyobbak voltak a tavalyi hasonló számnál.

Összehasonlítás

Az alábbi táblázatban kiemeltünk néhány fontosabb tételt és megnéztük, hogy tavaly mekkora része teljesült az előirányzatnak, illetve azt, hogy az idei előirányzatnak mekkora része folyt be júliusra. Tanulságos. Kiemeltük az energiaszolgáltatókat sújtó különadót, ami tavaly is a tervek alatt teljesült, idén viszont látszólag teljesen elszállóban van a tervekhez képest. A többinél átlagban jobban teljesülnek az idei bevételek, mint a tavalyi egész évben.

Tétel neve 2011 júliusi teljesülés a célhoz képest (%) 2012 júliusi teljesülés a célhoz képest (%)
Társasági adó 41,9 36,5
Hitelintézeti járadék 47,5 53,6
Cégautóadó 69,2 48,1
Energiaellátások jövedelemadója -3,9 -55,9
EVA 47,9 31,3
Energiaadó 68,2 64,4
Környezetterhelési díj 57,6 50
Bányajáradék 58,3 73,2
Játékadó 56 46,7
ÁFA 61,7 58,7
Jövedéki adó 53,5 55,6
Regisztrációs adó 58,7 57,1
SZJA 57,6 54,7
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hozzászólások : 0 db Hozzászólok »
Szóljon hozzá - számít a véleménye!

Címlapon

Még durvább lehet a konfliktus: mit akar Putyin Szíriában?

Még durvább lehet a konfliktus: mit akar Putyin Szíriában?

Az orosz harcigépek egyértelműen megjelentek Szíria felett, a Kreml hetek óta fokozatosan növeli a jelenlétét a háborútól sújtott országban. Vlagyimir Putyin egyelőre nagyon jól jön ki a helyzetből, az ENSZ közgyűlésén is lehetősége volt arra, hogy széleskörű nemzetközi koalícióra hívjon az Iszlám Állam ellen.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hirdetés

Hirdetés
 • BUX20793.58-0.78%
  DAX9691.6+1.92%
  EUR/HUF312.290%
  EUR/USD1.12260%
  Arany1138.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 28
  Személyi kiadások - augusztus
  Személyi jövedelmek - augusztus
  szeptember 29
  KSH: Foglalkoztatottság -- június-augusztus;
  KSH:Munkanélküliség -- június-augusztus;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 20 mrdFt
  Fogyasztói bizalom (második becslés) - szeptember
  Fogyasztói árindex (első becslés) - szeptember
  S&P/Case Schiller házárindex - július
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - szeptember
  szeptember 30
  KSH: Ipari termelői árak - augusztus
  MNB: A hitelintézetek összevont mérlege - augusztus
  MNB: A háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábak - augusztus
  Munkanélküliség - szeptember
  Kiskereskedelmi forgalom - augusztus
  GDP - II. negyedév
  Fogyasztói árindex - szeptember
  Munkanélküliség - augusztus
  Janet Yellen beszéde
  október 1
  KSH: Kormányzati szektor egyenlege - II. negyedév
  MNB: Pénzügyi számlák - II. negyedév
  BMI - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (második becslés) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI - szeptember
  Friss munkanélküli-segélykérelmek
  Tartós munkanélküli-segélykérelmek
  ISM feldolgozóipari index - szeptember

  október 2
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom (második becslés) - július
  Átlagos órabérek - szeptember
  Foglalkoztatottság változása - szeptember

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Hova építsen még kerítést Magyarország?