4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az amerikai államadósság-limit emelése körül valószínűleg nem ismétlődik meg az elmúlt hetekben látott politikai-költségvetési patthelyzet, tekintettel a mostani válság okozta politikai károkra és a jövő évi kongresszusi választásokra - jósolták hétvégi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport főközgazdásza, Bruce Kasman a ház által befektetési kliensek számára összeállított video-helyzetértékelésben kifejtette: az amerikai államháztartási dinamika alapján feltételezhető, hogy az Egyesült Államok ténylegesen valamikor 2014 közepén kerülhet ismét bajba az adósságfinanszírozással, és onnantól már nem nincsenek messze az őszi időközi kongresszusi választások.

Az amerikai kormány és a törvényhozás múlt héten elért megállapodása szerint jövő február 7-ig felfüggesztik a szövetségi adósságkorlátot. A limitet akkor elvileg emelni kellene új törvénnyel, de ennek híján is a pénzügyminisztérium, rendkívüli felhatalmazásokkal, e dátum után is jó ideig törlesztheti az adósságot.

Kasman szerint az Egyesült Államokat a technikai államcsőd szélére sodró mostani politikai huzavona választói reakciója és a patthelyzet idején kialakult választói hangulat arra vall, hogy az ilyen patthelyzet jövő évi újbóli kialakulásának érdemi kockázata elmúlt.

Más elemzők is így látják

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Capital Economics közgazdászai szerint maradtak olyan befektetői vélemények a piacon, hogy az egész válság néhány hónap múlva úgyis megismétlődik.

A ház elemzői szerint a néhány hónapra szóló egyezség valóban csak az átfogó megoldás halogatásának tűnhet, van azonban ok annak feltételezésére, hogy a most lezárult válság nem fog feltétlenül megismétlődni az elért megállapodások határidejének lejártával. A Capital Economics szakértői szerint a legfőbb ok az a politikai kár, amelyet a káosz a republikánusoknak okozott.

A Moody's Analytics - a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody's Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege - visszatekintő hétvégi elemzésében kimutatta, hogy az adósságlimit emelésének elmaradása esetére jósolt komor következmények ellenére a piaci stressz mérőszámai nem sok jelét mutatták a pániknak, vagyis a piaci szereplők nem számoltak a borúlátó forgatókönyvvel. 

A ház szerint ebből az a következtetés vonható le, hogy a költségvetés ügyében kibontakozó jövőbeni amerikai politikai birkózásokat is várhatóan csekély piaci kilengések kísérik majd, és az árfolyamokat továbbra is a reálgazdasági alapmutatók, valamint a monetáris politika fejleményei terelik.

A Moody's Anlytics elemzői szerint katasztrofális következményei lettek volna az amerikai gazdaságra nézve, ha nem sikerül időben kezelni az államadósság-limitet. A cég elemzése idézi a csoport gazdasági és fogyasztói hitelfolyamat-elemző részlegének - Moody's Economic and Consumer Credit Analytics - becslését, amely szerint ha november végéig sem jött volna létre egyezség, az 130 milliárd dollárnyi azonnali költségvetési kiadáscsökkentést tett volna szükségessé.

Recesszióba sodorta volna Amerikát

A ház szerint ez mindenképpen recesszióba sodorta volna az amerikai gazdaságot, mivel a 130 milliárd dolláros lefaragás meghaladja azt a nominális összeget, amennyivel az idei második negyedévvel zárult három egymást követő negyedév mindegyikében nőtt az Egyesült Államok hazai össztermékének (GDP) értéke.

Ha a piacok csupán mérsékelt esélyét észlelték volna egy ekkora költségvetési sokknak, akkor a ténylegesen megfigyeltnél sokkal nagyobb mértékű eladási hullám és ehhez kapcsolódó árfolyam-volatilitás kísérte volna a politikai válságot. Márpedig a Moody's Analytics által az S&P 500 árfolyamindexre az opciós árakból levezetett VIX volatilitási index a politikai huzavona idején egyszer sem zárt a 20,3-es szint felett, ami megfelel a történelmi átlagnak - áll az elemzésben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG