3p
A tőzsdei árfolyamok esése miatt ismét előkerült egy sztori, amely szerint Kína három év alatt, 2011-től 2013-ig több cementet használt volna el, mint az USA az egész huszadik században. Igaz lehet-e ez, és hogyan lehetséges egyáltalán? A szellemvárosok tehetnek róla?
Kínai szellemváros sétálóutcája fényes nappal (Youtube.com)

Kína 6,4 gigatonna (milliárd tonna) cementet használt el 2011-től 2013-ig, míg az USA az egész 20. században csupán 4,4 gigatonnát – kering a hír régóta a gazdasági sajtóban, nemrég mi is említettük. A Washington Post szerint az adatok megbízhatónak tűnnek, több forrás is utal rájuk. A kérdés, hogyan lehetséges ez.

Egyrészt Kína sokkal gyorsabban urbanizálódik, mint az USA tette a 20. században. Évente mintegy húszmillió kínai költözik a városokba vidékről, 1978-ban a városi lakosság aránya húsz százalék alatt volt, 2020-ban 60 százalék lesz.

Több Magyarországnyi városok

Ezért a kínai városokat átalakítják, hogy be tudják fogadni ezt az embertömeget. Az infrastruktúra felét 2000 óta építették fel, utaktól vasutakig, lakásoktól gátakig, repülőterekig. A Gyöngy-folyó deltájában a cikk szerint több város összenövésével egy 42 millió lakosú megapolisz jött létre 2010-re, de Shanghai és környékének agglomerációja is 24 millió fő körül van. (Két és fél Magyarország.)

Beton vette át a fa helyét

De a nevesincs városok száma is hatalmas, 2009-ben már 221 egymillió fő feletti települése volt az országnak. Igaz, hogy Kína lakossága ma csak négyszerese az USA-énak, de 15-ször akkora, mint az USA volt a 20. század elején és kilencszerese az 1950-es USA-énak.

Ezen kívül a huszadik században nagyban eltolódott a felhasznált építőanyagok aránya, 2010-re már 25-ször több betont használtak, mint 1950-ben. Míg az USA-ban sokan laknak fából készült házakban, Kínában hiány van fából, és így a legtöbb lakás betonépületekben van, legyenek azok sokemeletesek vagy alacsonyak.

Szellemvárosok

Említik azt is, hogy az állami cementipar az állami tőkejuttatások miatt túl nagy, a kapacitásai felülmúlják a keresletet. A világ cementtermelő kapacitásának fele Kínában van, a világ szén-dioxid-kibocsátásának öt százalékáért felelős.

A cikk nem említi, de évek óta jönnek tudósítások Kínából szellemvárosokról. Olyan komplett, nem is kicsi, esetleg több milliósra tervezett városokról, amelyeket megépítettek, feltehetően állami tervgazdálkodás keretében, de nem vagy alig laknak bennük.

Kicsinyített Eiffel-torony

A Youtube-on számos, ezeket bemutató videót, riportot találunk angolul, van, ahol a városközpontban egy kicsinyített Eiffel-torony áll, az eredeti méretének harmada. Lentebb az egyik magyar felirattal is elérhető. Akkor, 2011-ben állítólag 64 millió üres lakás állt Kínában, és a hivatalos adatok is elismerték, hogy az új lakások 70 százaléka üresen állt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG