5p
Hogyan látják az elemzők az MNB keddi bejelentését?
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Rengeteg a nyitott kérdés

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövőre fordítania kellene a pénzügypolitika irányán a halmozódó inflációs nyomás és az egyre szűkösebb reálgazdasági kapacitások miatt. Egyes citybeli elemzői előrejelzések a jövő év közepétől kamatemelési ciklus kezdetét jósolják, mások szerint viszont a monetáris tanács alapállása miatt ez most már egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

Liam Carson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics európai feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén hozott nem konvencionális enyhítési intézkedéseket kommentálva kifejtette: a lépések közül a nagyobb horderejű a hároméves vagy ennél hosszabb futamidejű jelzáloglevelek vásárlására bejelentett MNB-program, de ezzel kapcsolatban több kérdés egyelőre nyitott. 

Az egyik nyitott kérdés az, hogy az MNB kapcsol-e sterilizációs műveleteket a jelzáloglevél-vásárlásokhoz. A jelenlegi gyakorlat alapján a jegybank a háromhónapos betéti eszköz révén hajtja végre sterilizációs műveleteit, de ennek az eszköznek most már mindössze 75 milliárd forint az igénybevehetőségi plafonja, és ez teljes mértékben ki is van használva.

Emiatt a kereskedelmi bankoknak a monetáris bázis részének számító egynapos eszközben kell elhelyezniük fölös likviditásukat.

A Capital Economics vezető londoni közgazdásza szerint ha az MNB nem oldja fel a háromhónapos betéti eszköz igénybevételi plafonját, akkor a jegybanki jelzáloglevél-vásárlások felduzzasztják a bankoknál lévő likviditástöbbletet, és ezzel tovább növelik a monetáris bázist. Carson hangsúlyozta, hogy ez hatásaiban egyfajta mennyiségi enyhítésnek felelne meg.

Az elemző szerint a jelzáloglevél-vásárlási program várhatóan lendületet ad az ingatlanhitelezésnek, amely az idei év első felében visszaesett éves összevetésben számolva.

Ingatlanpiaci árbuborék

Emiatt egyelőre ugyan csekély annak a rövid távú kockázata, hogy ingatlanpiaci árbuborék alakuljon ki Magyarországon, ezzel együtt is azonban egyre nehezebb megfeleltetni a monetáris tanács intézkedéseit az alapvető magyarországi makrogazdasági környezettel.

Carson hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság elé most már kapacitásbeli korlátok emelkednek, a bérkiáramlás éves összevetésű növekedési üteme meghaladja a 13 százalékot, és bár a teljes kosárra számolt infláció viszonylag alacsony, a maginfláció azonban markánsan emelkedik az év eleje óta, és immár 2,7 százalék, vagyis nincs messze az MNB 3 százalékos központi célszintjétől.
Keményebb hangnem

A Capital Economics közgazdásza hozzátette: ehhez hasonló tényezők a környező gazdaságokban vagy a monetáris politika szigorítására, vagy legalábbis a kommunikáció hangnemének keményítésére késztették a helyi jegybankokat.

Carosn közölte: a ház jelenlegi előrejelzése szerint a teljes kosárra számolt magyarországi infláció az idei év hátralévő részében az MNB célszintje alatt marad, de 2018 elején már a jegybanki cél fölé gyorsul.

Jövőre jöhet a szigorítás

Ebben a helyzetben a Capital Economics központi forgatókönyve az, hogy az MNB monetáris tanácsa jövőre visszafordítja a pénzügypolitika irányát és szigorításba kezd. A ház alapeseti prognózisa szerint az MNB alapkamata 2018 végéig 1,50 százalékra növekszik a jelenlegi 0,90 százalékról.

Ez azonban az eddigi intézkedések alapján most már egyre valószínűtlenebbnek tűnik, és növekszik annak a kockázata, hogy a monetáris politika túl sokáig túl laza marad, aminek lehetséges következményei között van az inflációs sokk.

Ez így nem mehet sokáig

Paul Fage, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza ugyanakkor az MNB keddi intézkedéseit kommentálva leszögezte: a ház véleménye szerint az MNB jelenlegi enyhítési alapállása végső soron nem lesz tartható, és a magyar jegybank jövőre kamatemelési ciklusba kezd.

Fage szerint igaz, hogy a jelenlegi inflációs környezet nem tűnik túl problémásnak, bár ő is kiemelte, hogy a maginfláció az MNB célszintje közelében jár.

Kiemelte azonban, hogy a magyar gazdaság robusztus teljesítménye közepette a ház megítélése szerint máris nő az inflációs nyomás, és különösen a munkapiaci helyzet feszes, tekintettel a 4,1 százalékos munkanélküliségre és a szeptemberben mért 13,2 százalékos éves összevetésű bérnövekedésre.

Mit léphetnek meg?

Fage szerint az MNB úgy tarthatja, hogy a minimálbér-emelés inflációs hatását ellensúlyozhatja az alkalmazotti társadalombiztosítási hozzájárulás és a társasági adó csökkentése. A TD Securities várakozása azonban az, hogy jövőre a bérkiáramlási oldalon jelentkező nyomás válik domináns inflációs tényezővé, különös tekintettel azokra a jelekre, amelyek tanúsága szerint növekszik a háztartási költekezés, és gyorsul a kiskereskedelmi értékesítés növekedési üteme.

Fage közölte: bár nehéz megítélni, hogy az inflációs nyomás mikor kényszeríti a monetáris tanácsot a pénzügypolitika irányának visszafordítására, a jelenlegi környezetben azonban a TD Securities azt valószínűsíti, hogy az MNB 2018 júniusa környékén lépésenként 0,5 százalékpontos kamatemelési ciklusba kezd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG