Hirdetés
Hirdetés

Ilyen is ritkán van: rendkívüli lottót vezettek be Amerikában

2017. szeptember 12., 07:51

Annyira elszaporodtak a bölények a Grand Canyonnál, hogy lottón sorsolják ki, ki vadászhat rájuk.

A déli Arizona államban kanyargó Grand Canyon nemzeti parkban túlzottan elszaporodtak a bölények, ezért van szükség a ritkításukra. A túl nagyra nőtt populáció ugyanis az állatállomány korcsosulásához, valamint a nemzeti park természeti erőforrásainak kimerüléséhez vezet. Ezért a nemzeti parkok szövetségi hivatala önkéntes bölényvadászokat keres, a lehetőséget lottósorsolással ítélik oda a jelentkezőknek, és három-öt év alatt 600-ról 200-ra kell csökkenteniük a bölények számát.

A Grand Canyon bölényeinek őseit még az 1900-as évek elején, Arizona északi vidékein honosították meg. Akkor azon a tájon még farmergazdálkodás folyt, és a bölényeket a szarvasmarhákkal keresztezték. A mai kószáló bölények e keresztezett fajta utódai. Valamennyi állat Arizona állam tulajdonát képezi, és évente 122 állatot lehet kilőni. Az állatok néhány évtizeddel ezelőtt költöztek át a Grand Canyon területére, itt azonban tilos a vadászat. Ha azonban nem ritkítják meg őket, tíz éven belül kétezerre nő a számuk, és letarolhatják a vidéket.

Hirdetés
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora?

Meghökkentő jövő vár ránk – leáldozott az érintőképernyők kora?

A technológiai forradalom korában pár év alatt akkorát fordulhat a világ, amely korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna. Tényleg meszeltek az érintőképernyőknek? Milyen nagy újítások jöhetnek a belátható jövőben? Legújabb videónkból ez is kiderül.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)