3p
Amíg Európát a görög válság kínozza, addig jó alkalmat látott egy különleges státuszú terület, hogy görög módra benyújtsa a számlát a saját „anyaországának”. Egy karibi szigetről van szó, amely hogy-hogy nem, az USA területe lett úgy, hogy közben mégsem teljesen az, és egy arányában görög méretű adóssághegyen ül.
Alejandro Garcia televíziós beszéde. Forrás: EPA

A sziget

Puerto Rico egy trópusi sziget, de egy meglehetősen fura alakulat nemzetközi jogi szempontból. Az USA részét is képezi, meg nem is, a hivatalos leírás szerint az USA társult állama. Ez azt jelenti, hogy az USA része, de nem úgy, mint mondjuk Arkansas vagy Kalifornia, hanem inkább valahogy úgy, ahogy Tahiti Franciaország része. Kormányzója van, mint a többi államnak, de külön alkotmánnyal rendelkezik. Lakói az USA polgárai, aminek következtében már rengetegen hagyták el a szigetet és költöztek az USA más részeire, persze a jobb élet reményében.

A szigetet Kolumbusz vette birtokba 1493-ban, majd rövidesen spanyol gyarmat lett. 1898-ban az USA háborúban szerezte meg a spanyoloktól, azóta az ő birtoka. 1917-ben gyorsan állampolgárságot adott a szigetlakóknak, hogy a férfiakat besorozhassa, miután Amerika belépett az 1. világháborúba. 1952-ben kapott a sziget külön alkotmányt, és azóta is viták folynak arról, hogy teljesen beolvadjon-e az Egyesült Államokba, vagy sem.

Zűrös pénzügyek

Puerto Rico pénzügyei, mint most kiderült, zűrösek. Hétfőn a sziget fizetésképtelen lett, és a kormányzó, Alejandro Garcia Padilla kérte az USA kormányát, hogy tegyen lehetővé egy kvázi csődeljárást, melynek során átalakíthatják az adósságot. A sziget 73 milliárd dolláros adósságot halmozott fel, ami tulajdonképpen összemérhető a göröggel: ott kb. 300 milliárd dollár jut 11 millió emberre, itt negyedannyi harmadannyi emberre.

Érdekes módon pont hétfőn történt a bejelentés, egyidőben a görög tőkekorlátozásokkal. Nyilván nem véletlenül: így nem ez lett a világ vezető híre, nem akkora a botrány. Amerikának viszont igen kellemetlen lehet: míg geopolitikai okokból erőlteti Görögország megmentését, persze európai pénzből, addig kiderült, hogy van neki egy saját „Görögországa”, amelyiket nem illene teljesen magára hagyni, mégkevésbé a dollárövezetből kirúgni, mivel Amerika társult állama, ami egy sokkal szorosabb kapcsolat, mint ami az Európai Unió nemzetállamai közt áll fenn.

Csődhelyzet volt már amerikai városokban sőt államokban is, és volt is lehetőség az adósság átstrukturálására, de ez Puerto Rico esetében nem megy, mert más a státusza. A kormányzó ezért felszólította Washingtont: biztosítsa ezt a jogot, akár törvénymódosítás árán is, különben minden kifizetés megszűnne. Mindezt televíziós beszédben tette, és hozzátette, olyan megegyezést szeretne, hogy évekig ne kelljen kell fizetnie a kötvényeseknek.

Tisztára mint a görögök

Ismerős, ugye? Mintha Cipraszt utánozná. Csak hát sokkal több joggal, miután nem egy önálló ország, hanem ahogy Ciprasz, vagy akár a mi miniszterelnökünk mondaná, Amerika „gyarmata”. Aminek egyébként fölöttébb örülnek, mert az összehasonlítási alap a szomszédos Dominika, Kuba vagy Jamaica, melyeknek lakossága meglehetősen alacsony szinten tengődik, míg Puerto Rico közel amerikai szinten él, bár amint látjuk, az utóbbi időben nem kis részben hitelből.

A várt megoldás a sziget esetében is ugyanaz, mint Görögországban: adóemelés, kiadáscsökkentés, vagyis annyit költeni, amennyit megtermelnek, plusz még fizetni az adósságot. Mint kiderült, hónapok óta tárgyalnak Washingtonnal, de annak esze ágában sincs szövetségi forrásokból kimenteni a szigetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG