4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Fellángolt szerb-koszovói konfliktus, miután Belgrádból egy olyan vonat indult Koszovó felé, melyre sok nyelven ráírták, hogy Koszovó Szerbiáé. Koszovó nem akarta beengedni a vonatot, és meg is indult a két ország közti fenyegetőzés. Úgy tűnik, Oroszország megerősödésének hatásait Szerbia is megteszteli.

Az örökös tűzfészek

Szerbia volt Jugoszlávia felbomlásának legnagyobb vesztese, tulajdonképpen egy komplett Trianont élt át azáltal, hogy a felbomlás és Koszovó kiválása során óriási szerb lakosság került a környező országokba. A probléma persze nem újkeletű, hisz pont emiatt robbant ki az első világháború is: Szerbia akkor az osztrák-magyar uralom alatt álló Boszniában próbálta védeni az elszakított nemzettestet, de ez rosszul sült el, a Monarchia meggondolatlanul megtámadta Szerbiát, Oroszország pedig azonnal Szerbia védelmére kelt.

A szerbek végül nagyot nyertek és megalakult Jugoszlávia, melyet a második világháború idején újra szétszedtek rövid időre. Tito aztán újra visszaállította az országot, amely a két szuperhatalom között remekül ellavírozott. A hidegháború végével azonban megszűnt az országot összetartó kényszererő, és a köztársaságok sorra kiléptek belőle. Igen ám, de ugyanaz a probléma jelentkezett, mint a Szovjetunió esetében: a belső határok sok helyen nem követték a nemzetiségi viszonyokat, így amikor külsővé váltak, nagy népcsoportok kerültek kisebbségbe. Ki is robbantak a legújabbkori balkáni háborúk, melyeknek nemzetközi beavatkozással vetettek véget, a torz határok maradtak, sok embert pedig elűztek lakóhelyéről.

Országalapítás

Két terület azonban maradt, amely nem volt önálló köztársaság, csak autonóm terület Szerbián belül. Az egyik a Vajdaság, ahol erős kisebbségben volt a magyar lakosság, így fel sem merült a szeparatizmus kérdése, a másik Koszovó, melyet viszont 90 százalékban albánok laktak. A konfliktus ki is robbant, az albánok függetlenségi háborúba kezdtek, ami aztán eldurvult, végül 1999-ben a NATO beavatkozott Koszovó oldalán, azt gyakorlatilag leválasztotta Szerbiáról. 2008-ban formálisan is különválasztották a területet, új országot alapítva.

A sokszor elkövetett hiba

A független Koszovót sok ország elismerte, de Szerbia nem, mellette Oroszország sem, sőt, Szlovákia, Románia, és még néhány másik EU tagállam sem. Az ügy tehát nem lett teljesen tiszta, ráadásul az új országon belül egy régióban megmaradt a szerb kisebbség, és a mostani konfliktus is itt robbant ki, mivel a vonat erre a területre, Mitrovica városába ment volna. Legalább annyit megtehettek volna Koszovót leválasztó nemzetközi erők annak idején, hogy a szerbek által lakott területeket Szerbiánál hagyják, és így tisztán albánok által lakott Koszovót hoztak volna létre.

Tesztelés

Így Szerbia nemcsak azt fájlalja, hogy elvesztette egy tartományát, hanem hogy oda szerbe kerültek, ellenséges környezetbe. Egy darabig a szerb politika megpróbálta az ügyet viszonylag diszkrétebben kezelni, tekintettel Szerbia EU-belépési szándékára, de amióta Oroszország újra megerősödött és lényegében szuperhatalommá vált, Szerbia ismét foglalkozik a számára megoldatlan kérdéssel. A nacionalista feliratokkal és szerb színekkel elborított vonat mindenképpen provokációnak tűnik, ami pont arra lehet jó, hogy leteszteljék, ki mit szól a dologhoz.

Az időzítés akár az amerikai elnökváltáshoz is kötődhet, mivel Szerbia esetleg arra számít, hogy Trump nem csak Oroszországgal épít ki baráti viszonyt, hanem Szerbiára is másként fog tekinteni, esetleg valamelyest elismeri a szerb sérelmek jogosságát. Koszovó miniszterelnöke mindenesetre azonnal Amerikához és az Európai unióhoz fordult, hogy kifejezze aggodalmát, a szerb elnök pedig kirohanást intézett az EU és általában a nyugat ellen, miszerint sosem vették figyelembe Szerbia érdekeit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
Makro / Külgazdaság Így is lehet: a törvényt betű szerint betartva sztrájkolnak a román köztisztviselők
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:31
Azzal lassítják a munkát, hogy betartják a határidőt.
Makro / Külgazdaság Tárgyal a kormány a tiltakozó orvosokkal, elejét vennék a tömeges felmondásnak - Koreában
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 11:47
Sztrájkolnak az orvosok, március végén tömegesen fel is mondanának, egy hónap után már kénytelen volt leülni velük az elnök is.
Makro / Külgazdaság Megint irigykedhetünk Romániára
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:38
Pörög az autóipar a szomszédban.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen eurómilliárdokat ad - de nem Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 08:24
Egyiptom kapja a pénzt a migránshelyzet kezelésére egy új megállapodás keretében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nyerésre áll Brüsszellel szemben
Csabai Károly | 2024. március 18. 05:41
Míg az éves infláció februárban kilőtt Belgiumban, addig Magyarországon csökkent, igaz, csak minimálisan. A belgák rossz teljesítményét csak a hiperinflációval eddig eredménytelenül küszködő törökök múlták alul, s összességében is csak hat európai államban nőtt a fogyasztóiár-index az elmúlt hónapban. Az, hogy Magyarország végül is hogyan áll az adataikat eddig nyilvánosságra hozott 40 országot tartalmazó listán, kiderül a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképünkből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG