4p
Az elemzők szerint már vannak javulásra utaló jelek az építőipar májusi teljesítményében, azonban idén még ne számítsunk jó eredményre.

Az elemzők szerint már vannak az építőipar növekedésére utaló biztató adatok, bár, ahogy arról péntek délelőtt beszámoltunk, májusban is jelentősen csökkent az ágazat teljesítménye az előző év azonos időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint az építőipar teljesítménye májusban 26,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az áprilisi 29,8 százalékos visszaesés után. Az előző hónaphoz viszonyítva az építőipar termelése 0,8 százalékkal emelkedett a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

Felkészültünk a legrosszabbra

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint nem okoztak meglepetést az építőipari termelés májusi adatai, éves alapon továbbra is jelentős a visszaesés. Ennek oka változatlanul az uniós forrásokból végzett infrastrukturális beruházások kifutása - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy már vannak biztató jelek. Ezek közé sorolta a termelés májusi bővülését az előző hónaphoz képest, a megkötött új szerződések volumenének növekedését, ami mutatja, hogy egyre több megrendelést kap az építőipar, valamint a kiadott új építési engedélyek számának növekedését.

Idén már ne reméljünk

A szakértő szerint várható, hogy az építőipar nem teljesít majd jól ebben az évben, de a második fél évben lesznek egyre pozitívabb adatok, főként az új lakóépületek esetében.

Ha jövőre ismét beindulnak az uniós pályázatok, valamint a kormányzati programok hatására erőteljesen felpörög a lakóépületek építése, az fellendíti az építőipari termelést, a legnagyobb korlátot a munkaerőhiány jelentheti - fogalmazott Virovácz Péter.

Lassan ki a gödörből

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén kiemelte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban az előző hónaphoz képest emelkedni tudott az ágazat termelése. Ez azt mutatja, hogy az építőipar lassan "kifelé kászálódik a gödörből" - hangsúlyozta. Hozzátette: a folyamat lassú lesz, de érezhető erősödést hoz majd az építőiparban, ha felgyorsul az uniós források lehívása és felhasználása.

Az elemző kitért arra, hogy az építőipari vállalkozások új szerződéseinek alakulása évkezdettől halmozottan nézve májusban már csaknem 6 százalékot emelkedett, miközben tavaly egész évben visszaesést mutattak az új megrendelések. Mindez szintén emelkedő trendet vetít előre a következő hónapokra - húzta alá.

Innen kell visszajönni

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint bár az ágazat jelentős mínuszban van, az épületépítési szerződésállomány alapján a következő időszakban megkezdheti ledolgozni hátrányát. Emellett látszik az is, hogy átalakul az építőipar szerkezete, a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítési alágazaté lesz a főszerep.

A szakértő kifejtette, május végén a szektor teljes szerződésállománya ugyan 10,5 százalékkal elmaradt a tavalyitól, de az épületépítési alágazat szerződésállománya 58 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket, ez pedig a legmagasabb idei érték.

Az épületépítésekre vonatkozó szerződésállomány jelentős növekedése leghamarabb idén ősszel mutatkozhat meg az építőipar összteljesítményében is - fejtette ki Balogh László, hozzátéve azt is, hogy a növekvő szerződésállománnyal rendelkező épületépítési alágazatnak csak egy részét adják a lakásfejlesztések, ebbe az alágazatba tartoznak a különböző kereskedelmi ingatlanok, raktárak, irodák is.

Majd jövő nyártól jobb lesz?

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában kiemelte: az ágazatban jövőre várható bővülés, a harmadik negyedév végén és a negyedik negyedévben már jobb számok jöhetnek az építőiparból. Hozzátette: az épületépítések hó végi szerződésállománya tavaly szeptember óta minden hónapban növekedett éves szinten.

Ez a későbbiekben javíthatja a mutatókat, ugyanakkor csaknem egy évre van szükség, hogy ez meglátszódjon az összteljesítményen - vélekedett. Kitért arra, hogy jövőre beérnek az épület- és lakásberuházások, és megérkeznek majd az uniós pénzek is a szektorba, így akkor már növekedés lehet, idén viszont az ágazat éves teljesítménye negatív lesz.

A 2017-es adatokat javíthatja az alacsony bázis is - mutatott rá Németh Dávid.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ártott Orbán Viktor a debreceni lakásáraknak 
Mester Nándor | 2024. március 13. 18:48
Továbbra is erős hiány van Debrecenben a minőségi új lakásokból, de a felújított használtakból is. A beruházók az összes új otthonnak csak egyharmadát hirdették meg, s ha elkelnek, akkor mennek tovább a többivel. Az árak főleg a tavalyi országos gazdasági visszaesés miatt csökkentek kissé. Közvetlen kapcsolat nem mutatható ki az akkugyárak és az árak között, de azt tudni lehet, hogy sokan féltik a jövőjüket és ingatlanuk értékét miattuk, s ezért vagy az ipari parkoktól távol vagy más városban keresnek ingatlant – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Irgalmatlan összeget meg lehet spórolni egy ügyes hitelkiváltással
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 09:51
Érdemes megfontolni, hogy a tavalyi évben kötött, bőven tíz százalék feletti kamatozású lakáshiteleket átváltsuk mostani, alacsonyabb kamatozású hitelre. Ám van néhány apróság, amit érdemes figyelembe venni.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aranyárú családi házak Budán
Mester Nándor | 2024. március 6. 18:59
Nem lehetetlen jó állapotú családi házat kifogni Budán. De persze nem akárhol, a II. vagy a XII. kerületben sokkal kisebb az esély olyan használt házat elcsípni, ami a többség számára megfizethető árkategóriában van. A panelből vagy lerobbant pesti társasházból kertes házba vágyók inkább Óbuda külső részein vagy Budafokon nézhetnek körül. Már csak azért is, mert akár 20-25 százalékkal is olcsóbban juthatnak hozzá - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Most is a Covid alatt kialakult költsége van egy üzletnek a plázákban
Mester Nándor | 2024. február 28. 18:59
Stabilizálódtak az üzlethelyiségek összköltségei a bevásárlóközpontokban. A legjobb központokban szinte alig van kiadatlan ingatlan, de a bérlők egyelőre lanyha forgalomról számolnak be, ami hatással van az üzlethelyiségek értékére is - derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG