6p
Bár Orbánt nem értesítették róla, ma már 120 ezer helyett 160 ezer menekült kötelező jellegű EU-n belüli szétosztásáról szólnak a hírek. Vége lesz az annyi bajt okozó Dublin III-szerződésnek? Ma is szörnyű a hírünk a világban, a legtöbb portál a bicskei vonattal és az éhségsztrájkba kezdő menekültekkel foglalkozik az első vagy a második helyen.
A Sopronba tartó vonat a Keleti pályaudvaron 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ma is magyar képekkel indít a német lapok portáljainak többsége, vagy a vezércikkben, vagy közvetlenül alatta. A képeken általában a Bicskén veszteglő vonat látható, amelyről nem hajlandók táborba menni a menekültek, a címek is jobbára erről szólnak.

Talán a legblikkfangosabb persze a legnagyobb példányszámú német napilap, a bulvárlapként működő, de megbízhatónak számító Bild volt, ahol ugyan egy autós üldözés volt a címlapon az első helyen, de közvetlen utána a magyar menekültek következtek. „Inkább meghalni, mint a lágerbe menni” – szól az elég erős cím. (Németül Lager=tábor.) "Magyar nagykövet gyalázza Németországot" – mondja a másik. (Kép a cikk végén.)

Németet tanulni, de azonnal

Hol van (ilyenkor) a világ? – kérdezi egy másik cikk címe, egy ilyen szövegű kartonlapot tartó menekült képével. A lap menekültügyi hírfolyamának nagy része a bicskei vonattal foglalkozik, de van benne szó a szír kisfiú temetéséről és arról is, hogy 3100 új némettanárt vetnének be a menekültek nyelvoktatására, már a mostani iskolakezdéskor.  Péntek reggel a bajor közszolgálati rádióban pedig egy politikust idéztek, aki a menekültek német nyelvi oktatását már az ottlétük első napjától kezdve szorgalmazta.

120 helyett 160 ezer menekültet osztanának el

Orbán Viktor ugyan tegnap egyes híradások szerint nem tudott a tervről, hogy kötelező kvóták szerint osztanák el a menekülteket az EU-ban, mások szerint továbbra sem tetszik neki a kvótarendszer. Pedig ma is arról cikkeznek a német sajtóban, hogy Jean-Claude Juncker ilyen javaslatot készül előterjeszteni, de már nem 120 ezer főről van szó, hanem 40 ezerről.

A Der Spiegel szerint a 160 ezer fő úgy jön ki, hogy a nyár elején már megállapodtak 40 ezerről, amihez most az a 120 ezer jön, amiről tegnap tudósítottunk. Őket Magyarországról, Görögországból és Olaszországból vennék át az egyes országok egy pontrendszer alapján megállapított létszámban.

Bizony túl vagyunk terhelve

A cikk elismeri, hogy Magyarország és a másik két említett ország túl van terhelve a menekültek miatt. Arról is van szó, hogy egy hosszú távú, állandó elosztási rendszert dolgozzanak ki. Ezzel vélhetően az eddigi menekültügyi szabályoknak – köztük az annyit szidott Dublin III szerződésnek, amely a magyar kormány menekültpolitikájának egyik ideológiai alapja – valószínűleg vége.

(A Dublin III megállapodás szerint a menekülteket abban az országban kell regisztrálni, ahol az EU-ba beléptek. Az EU többi részből pedig visszatoloncolhatók ebbe az országba, ami, ha valóban alkalmaznák, sok tízezer itt maradó menekültet jelentene Magyarországon.)

Albánia biztonságos ország lesz

A Der Spiegel megemlíti, hogy a kvótarendszer legfőbb ellenzői a volt szocialista országok, mint Magyarország vagy Lengyelország, és szerinte Juncker külön javaslatokat készít számukra, hogy ezt a problémát megoldja. Ezek mibenlétéről sajnos nincs szó.

A javaslat része állítólag az is, hogy minden olyan országot biztonságosnak nyilvánítsanak – ahonnét nem fogadnak be menekülteket –, amelynek az EU-ba való jelentkezését már elfogadták. Ez olyan országok állampolgárai esetén könnyíti meg a gyors eljárást (=elutasítást), mint Albánia vagy Szerbia.

"Meg fognak minket ölni?"

A Die Welt sem ódzkodik a merész címadástól a magyar menekültválságban: „Meg fognak bennünket ölni? – kérdezi egy szír a rendőrt” – ezzel a címmel tudósított még csütörtökön az eseményekről. Ma pedig részletesen beszámol arról, mi történik Bicskén, hogy a menekültek egy része megtagadta az evést és az ivást.

Valamint Orbán Viktor katonákat küld a határra, és hogy a francia elnök és a német kancellár asszony már elkötelezték magukat a kötelező kvótarendszer mellett. „Senki sem akar Magyarországon maradni, mindenki Németországba akar menni” – hangzik a számunkra nem túl hízelgő zárógondolat.

Menekülteket oszlattak Görögországban

Izgalmasabb, változatosabb és pártatlanabbnak tűnik a Focus.de hosszú menekültügyi hírfolyama. Már mindjárt az elején helyre teszi azt az éles vitát, hogy „gazdasági, vagy háborús menekültek”? Az igazság úgy látszik, szerintük középen van: „Menekültek százezrei hagyták el a hazájukat a háborúk és a humanitárius katasztrófák, de a szegénység és kilátástalanság miatt is” – fogalmaznak.

A magyar vagon- és gyűjtőtábor-helyzet mellett náluk helyet kapott az is, hogy a német szocialisták erősen kritizálják a saját bevándorlásügyi hatóságaikat, hogy Görögországban, Pireus kikötőjében és Lesbos szigetén kaotikus állapotok vannak és a rendőrség fénygránátokkal oszlatta a kompot rohamozó tömeget.

Vajon ki Európa szégyene?

Az EU miniszterelnöke, Jean Asselborn a Focus szerint azt mondta Orbán Viktorról: „Azt mondja, csak keresztényeket akar látni, de ha Orbán keresztény, akkor Kim Ir Szen is keresztény.” (Kim Ir Szen Észak-Korea egykori diktátora, egy egész diktátor-dinasztia megalapítója – a szerk.)

A német Zöldek frakcióvezetője, Anton Hofreiter szerint Orbán Viktor Európa szégyene, aki az európai jogot lábbal tiporja, és felháborító, hogy eközben a kereszténységre hivatkozik. „Egy sértés minden keresztény számára” – tette hozzá.

Ez csak a liberális német sajtó? Hát nem

Egy olvasó tegnapi német sajtószemlénket kommentálva azt állította, hogy az csak a liberális német sajtóból készült. Ezért közöljük, hogy a Wikipedia szócikke szerint a Frankfurter Allgemeine Zeitung „konzervatív-liberálisnak”, a Die Welt konzervatívnak, a Süddeutsche Zeitung baloldali liberálisnak sorolható be. A Der Spiegelt is inkább baloldalinak tartják. A Focust van, ahol jobboldalinak, van, ahol középjobbnak, megint másutt jobboldali liberálisnak nevezik. (Egy hasonló, bár sajnos régi besorolást itt olvashatnak.)

A Bild Zeitung, amely bulvárlap, több helyütt úgy szerepel, mint amelynek nincsen markáns politikai irányultsága. „Mindig azt írja, amit a németek hallani akarnak” – írja egy kommentelő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG