3p
Irán közölte, hogy kiszáll a Szíriával kapcsolatos tárgyalásokból, ha nem találja azokat konstruktívnak, konkrétan ha Szaúd-Arábia Irán számára elfogadhatatlan szerepet játszik. A két ország képviselői először ültek egy asztalnál Bécsben, ahol tárgyalások kezdődtek a rendezésről.

Pávatánc Aszad körül

A fő kérdés, amiben nem jutottak előre, Aszad jövője volt. Az irániak megtartanák, a szaúdiak kiebrudalnák, a maguk szempontjából érthető módon. Szaúd-Arábia külügyminisztere később kifejtette, hogy a legfontosabb kérdés Aszad távozásának időzítése, a második a külföldi erők, különösen az irániak távozása.

A külügyminiszter hozzátette, hogy az értekezleten elsődleges céljuk az volt, hogy felmérjék Oroszország és Irán tényleges szándékait, és hogy lehet-e velük kompromisszumra jutni Aszadot illetően.

Irán válaszában elmondta, hogy Szaúd-Arábia kívánsága azt jelenti, hogy az értekezlet döntsön a szír elnökről a szír nép helyett (mondjuk ha az egész szír lakosságot kérdezik, kizárt hogy Aszadot választanák, hisz ellene keltek fel, kizárólag a síita alaviták szavaznának rá). Hozzátette, hogy Iránnak nincsenek harcoló alakulatai Szíriában, csak tanácsadói, akik segítik a terrorizmus elleni küzdelmet. Ahhoz pedig senkinek semmi köze, hogy Irán hogyan küzd a terrorizmus ellen.

Demagógia

A felek tehát felhasználnak mindenféle demagóg érvelést, egyik sem túl meggyőző. A terrorizmus elleni harcot már nem divat ráhúzni bármire, mint Bush elnöksége idején, ugyanakkor Aszadról is fölösleges túl szépeket mondani: az oroszok legalább elismerik, hogy szinte maga az ördög, de nincs helyette más helyi erő, aki hatékonyan harcolna legalább a mindenki által terroristának tartott erőkkel szemben.

A két hatalom összecsapása értelmetlen, hisz ezen a módon sosem fognak egyezségre jutni, és egy olyan Szíria, amilyen mindkettőjüknek megfelelne, nem létezik. A történtek után nem lehet összeerőltetni a síita és a szunnita lakosságot egy országba, hisz abból látszik, Irakban is mi lett. Ezért sokkal ésszerűbb lenne, ha Irán is, Szaúd-Arábia is a két vallási irányzat szétválasztását segítené elő.

Vajon a lényegről is beszélnek?

Persze nem kizárt, hogy közben ez is zajlik, csak kellett először egy kis nyilvános csörte. Tulajdonképpen az lenne igazán érdekes, mi hangzik el, amikor Oroszországgal tárgyalnak, vannak-e konkrét orosz elképzelések a békéről, és azt is érdekes lenne tudni, Oroszország és Irán miben állapodtak meg, mikor gyakorlatilag együtt kezdtek bele a hadműveletekbe.

Egyébként az irániakat érdemi veszteségek érték az elmúlt napok harcaiban, miután ők az egyetlen külföldi erő, akik hajlandóak voltak az iszlám állam elleni szárazföldi harchoz csatlakozni. Így érthető, hogy Irán politikailag is megfogalmazza céljait és védi érdekeit, ugyanakkor feltehetőleg ők is tudják, hogy nem hozhat békét olyan rendezés, melyben a síiták uralkodnak Szíria összes népe és csoportja fölött. Már csak azért sem, mert nekik Irak, mint szomszédos ország rendezése még fontosabb, és ott ugyanez vezetett az ország széteséséhez, és az iszlám állam térnyeréséhez.

Tulajdonképpen az említett hatalmaknak egy térkép elé kellene ülni, és megegyezni az új határokban az etnikai és a vallási vonalak mentén, nem kizárva a helyi népszavazás lehetőségét sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG