4p
Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia államadós-besorolásának kilátását a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a kilépést pártolók győzelmével végződött EU-tagsági népszavazás után hosszasan elhúzódó bizonytalan időszak vár a brit gazdaságra. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy megerősítette az "Aa1" szintű - a lehetséges legjobb "Aaa" besorolástól egy fokozattal elmaradó - brit szuverén adósosztályzatot.

Pénteken a két másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's is kilátásba helyezte a brit államadós-besorolások felülvizsgálatát. Nagy-Britanniát már csak a Standard & Poor's tartja nyilván a lehető legmagasabb "AAA" szuverén osztályzattal, de erre is negatív kilátás érvényes. 

Bizonytalanság és bizalmatlanság

A Moody's a pénteki kilátásrontáshoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy a várhatóan hosszú ideig tartó bizonytalanságnak negatív következményei lesznek a brit gazdaság középtávú növekedési kilátásaira. A cég szerint évekig eltart, mire Nagy-Britannia újratárgyalja kereskedelmi kapcsolatait az Európai Unióval, és e hosszú időszakot megnövekedett bizonytalanság, csökkenő bizalom, alacsonyabb fogyasztási és beruházási kiadások jellemzik majd, és ennek gyengébb növekedés lesz a következménye.

Kép forrása: EPA



Hosszabb távon, ha Nagy-Britanniának nem sikerül kedvező feltételekkel új kereskedelmi egyezségre jutnia az EU-val, a brit gazdaság növekedési kilátásai érdemben gyengülhetnek a jelenlegi alapeseti várakozásokhoz képest - áll a Moody's londoni elemzésében. A hitelminősítő szerint a brit gazdaságpolitika kiszámíthatósága és a gazdaságpolitikai döntéshozatal hatékonysága - az intézményrendszer erejének két fontos tényezője - is gyengülhet valamelyest a népszavazás eredményének következtében.

Nagyobb lesz a kár, mint a haszon    

Az elemzés szerint mindezek miatt valószínűleg a brit közfinanszírozási helyzet is gyengébb lesz a Moody's eddigi várakozásánál. A cég véleménye szerint ugyanis a lassabb gazdasági növekedés negatív hatásai nagyobbak lesznek, mint az abból eredő megtakarítás, hogy Nagy-Britanniának az EU-ból kilépve nem kell majd hozzájárulnia az uniós költségvetéshez.

A brit államháztartási hiány a legmagasabbak között van a fejlett ipari gazdaságok között, és a lassabb gazdasági növekedés még nehezebbé teszi a kormány több évre szóló költségvetési konszolidációs programjának végrehajtását. Emiatt a közadósság-ráta is valószínűleg magasabb lesz a Moody's által korábban vártnál - jósolták a hitelminősítő londoni elemzői. A cég szerint a kilépési feltételekről szóló tárgyalássorozat évei alatt várhatóan számos beruházási és kiadási döntést jegelnek a befektetők, mivel erősen bizonytalan, hogy Nagy-Britanniának milyen jövőbeni kereskedelmi kapcsolatai lesznek az EU-val.

A Moody's emiatt az idén hozzávetőleg fél százalékponttal, 2017-ben egy teljes százalékponttal alacsonyabb ütemű növekedést vár a brit gazdaságban a korábbi előrejelzéseiben e két évre szereplő 1,8 százalékos, illetve 2,1 százalékos növekedési ütemnél.

Jön a recesszió?   

Más nagy londoni házak szerint a recesszió esélye is jelentős. A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték: 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül. A ház módosított előrejelzése szerint a font 2016 végére 1,20 dollár/fontra gyengül a népszavazás előtt mért 1,50 dollár körüli szintekről.

A TD Securities londoni közgazdászai azzal is számolnak, hogy a Bank of England - a brit jegybank - augusztusban 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, vagyis zéróra csökkenti alapkamatát, amelyet 2009 márciusa óta 0,50 százalékos történelmi mélyponton tart. A cég szerint a Bank of England mindemellett legalább 100 milliárd fonttal megtoldja a korábbi mennyiségi enyhítési ciklus során eddig kihelyezett 375 milliárd fontos eszközvásárlási keretét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG